25 καταπληκτικές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και την αυλή σας με ντάλιες

Με το έντονο χρώμα, τη δύναμη και την ικανότητά τους να διατηρούν την ανθοφορία τους μέχρι τους πρώτους παγετούς, οι ντάλιες αναπτύσσονται εύκολα και δίνουν ζωή στον κήπο σας. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια, τα οποία μπορείτε να έχετε στον κήπο και την αυλή σας. Η καλλιέργεια και η φροντίδα της ντάλιας είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολλούς κηπουρούς, καθώς αυτά τα πλούσια λουλούδια αποτελούν συχνά κομμάτι της διακόσμησης του κήπου. Θα σας παρουσιάσω 25 καταπληκτικές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και την αυλή σας με ντάλιες!

- Διαφήμιση -

ποικιλίες ντάλιας

Η Ντάλια, ανήκει στην οικογένεια των αστέρων. Τα λουλούδια ντάλιες πήραν το λατινικό τους όνομα για λογαριασμό του Σουηδού βοτανολόγου Anders Dahl. Οι ντάλιες ανταγωνίζονται τα τριαντάφυλλα στην ομορφιά και τη φωτεινότητά τους. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της διασταύρωσης και της επιλογής, οι επιστήμονες μετέτρεψαν τα άγρια ​​λουλούδια του βουνού που φύονται στο Μεξικό και τη Χιλή σε είδος κήπου. Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 15.000 ποικιλίες ντάλιες σε διαφορετικά χρώματα και σχήματα. Ορισμένες ποικιλίες ντάλιας είναι εντυπωσιακές στο ασυνήθιστο χρώμα τους. Ο κόσμος έχει υιοθετήσει μια ταξινόμηση σύμφωνα με την οποία ολόκληρη η ποικιλία των αποστάσεων συνοψίζεται σε 11 ομάδες.

φύτευση ντάλιας

Η φύτευση και η φροντίδα της ντάλιας εξαρτάται από το σκοπό της καλλιέργειας (καλλωπιστικές φυτεύσεις ή αναπαραγωγή) και την περιοχή. Παρέχουμε συστάσεις για φύτευση ντάλιας στον κήπο. Προκειμένου να παρέχετε στις ντάλιες καλές συνθήκες ανάπτυξης και ανθοφορίας, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη ορισμένες απαιτήσεις κατά την επιλογή ενός τόπου:

Περικυκλώστε τις ντάλιες με δέντρα ή φυτέψτε τες έξω από το φράχτη. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι η σκιά δεν πρέπει να πέφτει στα λουλούδια, διαφορετικά δεν μπορούν να αποκτηθούν βιώσιμοι κόνδυλοι! Επίσης οι ντάλιες χρειάζονται μέτριο φωτισμό!

Επίπεδο έδαφος. Στις κοιλότητες, οι ντάλιες δεν αναπτύσσονται καλά λόγω του κρύου και της υγρασίας που εγκαθίστανται εκεί. Στο νότο, τα λουλούδια μπορούν να φυτευτούν στη βορειοδυτική πλαγιά.

Το έδαφος πριν από τη φύτευση γονιμοποιείται με οργανική ουσία (κοπριά, κομπόστ, χούμο). Τύρφη και άργιλος προστίθενται σε ξηρά αμμώδη εδάφη, χαλίκι και τέφρα προστίθενται σε βαριά αργιλώδη εδάφη. Οι ντάλιες ανέχονται το όξινο έδαφος, αλλά αναπτύσσονται καλύτερα σε ουδέτερο. Το ασβέστιο θα βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων οξέος.

Η διαδικασία φύτευσης πραγματοποιείται την Άνοιξη. Σκάψτε μια τρύπα, εστιάζοντας στο μέγεθος του κονδύλου και λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα του λιπάσματος που προστίθεται (κοπριά, κομπόστ κ.λπ.). Όταν τοποθετείτε ένα δενδρύλλιο σε μια τρύπα, βεβαιωθείτε ότι ο λαιμός της ρίζας υψώνεται πάνω από το έδαφος.

Για να επιταχυνθεί η ανθοφορία, οι κόνδυλοι της ντάλιας προβλαστήνονται, διατηρούνται κάτω από πριονίδι σε πολυαιθυλένιο και ψεκάζονται συνεχώς με νερό.

Συμβουλή! Για να μην τραυματιστεί περαιτέρω το ρίζωμα, εξοπλίστε τα στηρίγματα του μίσχου κατά τη φύτευση.

αναπαραγωγή

Η αναπαραγωγή της ντάλιας πραγματοποιείται αγενώς και με σπόρο. Ένας άλλος δημοφιλής τρόπος είναι η διαίρεση των κονδύλων.

κόνδυλοι

Οι νάνες ποικιλίες πολλαπλασιάζονται συνήθως με σπόρους. Σπείρετε τους σπόρους σε ένα κουτί. Στην κατάσταση κοτυληδόνας, βουτούν σε γλάστρες ή κύβους θρεπτικών συστατικών και τα διατηρούν στο θερμοκήπιο. Τα σπορόφυτα φυτεύονται σε απόσταση 30-35 cm το ένα από το άλλο.

Κατά τον εμβολιασμό, οι κόνδυλοι της ντάλιας τον Φεβρουάριο τοποθετούνται σε θερμοκήπιο ή φωτεινό δωμάτιο, απλώνονται και καλύπτονται τα 2/3 με μείγμα χώματος με τύρφη, άμμο και χούμο. Η θερμοκρασία των πρώτων 2 εβδομάδων πρέπει να είναι 20-25 ° C. Στη συνέχεια – 16-18 ° C. Ποτίστε τους κόνδυλους με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου. Με την κατάλληλη φροντίδα, οι ντάλιες ανθίζουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, τα μοσχεύματα με ένα ζευγάρι φύλλα κόβονται, αφήνοντας μερικά χιλιοστά κορμού για σπορόφυτα νέων βλαστών. Πρέπει να προσπαθήσετε να κόψετε τα μοσχεύματα με ένα κομμάτι από το λαιμό της ρίζας, ώστε να είναι πιο πιθανό να ριζώσουν. Για τον ίδιο σκοπό, υποβάλλονται σε επεξεργασία με ασθενές διάλυμα ετεροαυξίνης (0,1 g ανά 10 λίτρα νερού).

Πριν χωρίσετε τους κονδύλους στις αρχές Μαρτίου, αφαιρέστε τους από την αποθήκη, καθαρίστε τους από τα ξεραμένα στοιχεία, πασπαλίστε τα κατεστραμμένα μέρη με κάρβουνο σε σκόνη και τοποθετήστε τα σε γλάστρες σε προηγουμένως βρεγμένο χώμα. Στη συνέχεια καλύψτε τα με πριονίδι και ποτίζετε τακτικά.

Μετά από μερικές εβδομάδες, όταν το μήκος των βλαστών είναι 1-2 cm, αφαιρέστε τους κονδύλους και αρχίστε τη διαίρεση. Ενεργήστε με αυτόν τον τρόπο:

Κόψτε το παλιό κοτσάνι σχεδόν μέχρι τον λαιμό

Ο κόνδυλος κόβεται σε 4-6 μέρη με ένα ή δύο βλαστάρια.

Πασπαλίστε τις θέσεις των περικοπών με κάρβουνο

- Διαφήμιση -