8 πολύτιμες συμβουλές για να επιλέγετε πάντα φρέσκα τρόφιμα

Όλοι θέλουμε να αγοράζουμε μόνο φρέσκα τρόφιμα από παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Τα ληγμένα τρόφιμα βρίσκονται δίπλα σε φρέσκα στα ράφια των καταστημάτων και δεν είναι τόσο εύκολο να τα ξεχωρίσετε. Υπάρχουν βέβαια και τρόφιμα, τα οποία δεν είναι ληγμένα αλλά είναι μπαγιάτικα και θα πρέπει με κάποιον τρόπο να τα ξεχωρίζουμε πριν τα αγοράσουμε! Θα σας παρουσιάσω 8 πολύτιμες συμβουλές για να επιλέγετε πάντα φρέσκα τρόφιμα!

- Διαφήμιση -

ψάρια

Τα φρέσκα ​​ψάρια δεν έχουν ποτέ έντονη μυρωδιά ψαριού, απλώς ένα ήπιο χαρακτηριστικό άρωμα. Ένα φρέσκο ​​ψάρι μπορεί επίσης να αποκαλυφθεί με τα βράγχια του, τα οποία πρέπει να είναι κόκκινα ή ροζ. Τα κατεψυγμένα ψάρια πρέπει να έχουν την ίδια μυρωδιά με το φρέσκα ​​ψάρια. Ωστόσο, ενώ το φρέσκο ​​ψάρι καταναλώνεται καλύτερα μέσα σε 2 ημέρες, τα κατεψυγμένα ψάρια μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες.

κρέας

Δυστυχώς, το κρέας δεν είναι όπως το ψάρι που μπορείτε εύκολα να διακρίνετε αν είναι φρέσκο ή όχι. Όταν το αγοράζετε, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε πολλούς παράγοντες ταυτόχρονα: το χρώμα, τη μυρωδιά, ακόμη και την αίσθησή σας όταν αγγίζετε το κρέας. Το φρέσκο ​​κρέας είναι πάντα συμπαγές και όταν το πιέζετε, η εσοχή επιστρέφει γρήγορα στο αρχικό της σχήμα. Εάν η εσοχή στο κρέας παραμένει, το βοδινό, το χοιρινό ή το κοτόπουλο είναι μπαγιάτικο.

γάλα

Τα κύρια κριτήρια για τη φρεσκάδα του γάλακτος είναι η μυρωδιά, η γεύση και το χρώμα. Παρόλο που τα 2 πρώτα πράγματα μπορούν να ελεγχθούν μόνο μετά την αγορά του γάλακτος, το χρώμα του φαίνεται στο κατάστημα. Το φρέσκο ​​γάλα έχει καθαρό λευκό χρώμα με κιτρινωπή απόχρωση.

δημητριακά

Τα δημητριακά έχουν επίσης τη δική τους ημερομηνία λήξης. Τα δημητριακά καλαμποκιού, σιταριού, ρυζιού και βρώμης παραμένουν φρέσκα για έως και 5 μήνες, αλλά μόνο εάν φυλάσσονται στο ψυγείο. Αν τα διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου, θα μείνουν φρέσκα μόνο για 1 μήνα.

μελιτζάνες

Αν και συνήθως μπορείτε να καταλάβετε πόσο φρέσκα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά κοιτάζοντας πόσο μαραμένα είναι και αν έχουν μαλακά σημεία, οι μελιτζάνες έχουν ένα άλλο χαρακτηριστικό από το οποίο μπορείτε να ελέγξετε τη φρεσκάδα τους: τα κοτσάνια τους. Αν το κοτσάνι ροδίζει και αλλάξει χρώμα από πράσινο σε κοκκινωπό, ήρθε η ώρα να πετάξετε τη μελιτζάνα.

βούτυρο

Αν και το βούτυρο που δεν έχει ανοιχτεί μπορεί να διαρκέσει έως και 9 μήνες στην κατάψυξη, κόψτε ένα κομμάτι του και δείτε το χρώμα πριν το χρησιμοποιήσετε. Εάν το εσωτερικό του βουτύρου έχει το ίδιο χρώμα με το εξωτερικό του βουτύρου, αυτό σημαίνει ότι το βούτυρο είναι φρέσκο ​​και ασφαλές για κατανάλωση. Εάν το εσωτερικό του βουτύρου είναι πιο ελαφρύ από το εξωτερικό, αυτό σημαίνει ότι έχει οξειδωθεί και δεν είναι πλέον φρέσκο.

λωτοί

Επιλέξτε λωτούς που έχουν βαθύ πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα. Οι σκούρες κηλίδες στο δέρμα είναι συνήθως αβλαβείς, εκτός εάν η σάρκα δίπλα τους είναι ζουλιγμένη ή σκασμένη, κάτι που είναι σημάδι σήψης. Εάν δεν σας αρέσει η στυφή γεύση, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι λωτοί είναι ώριμοι πριν από τη χρήση. Ένα ώριμο φρούτο είναι τόσο μαλακό που η σάρκα του μπορεί ακόμη και να διαπεράσει τη φλούδα.

στρείδια

Η φρεσκάδα των στρειδιών μπορεί να προσδιοριστεί από το χρώμα και τη μυρωδιά τους: είναι συνήθως παχουλά με γυαλιστερό, καστανά χρώμα. Τα μπαγιάτικα στρείδια, από την άλλη πλευρά, φαίνονται στεγνά και θολά και έχουν επίσης έντονη μυρωδιά ψαριού.

- Διαφήμιση -