7 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε σε πλαστικά τάπερ

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι ορισμένα τρόφιμα αποκτούν περίεργη γεύση μετά την αποθήκευση σε πλαστική σακούλα ή τάπερ; Είναι επειδή ορισμένα τρόφιμα έχουν αρνητική αντίδραση όταν έρχονται σε επαφή με το πλαστικό. Οι πλαστικές σακούλες και τα τάπερ αποτελούν βασικό στοιχείο για την αποθήκευση όλων των ειδών μαγειρεμένων και ωμών τροφίμων. Συχνά τα χρησιμοποιούμε για να καταψύξουμε τα υπολείμματα φαγητού ή να πάρουμε το μεσημεριανό στη δουλειά. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν μερικά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε σε πλαστικό. Θα σας παρουσιάσω 7 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε σε πλαστικά τάπερ!

- Διαφήμιση -

ωμά αυγά

Τα ωμά αυγά και τα τρόφιμα που τα περιέχουν, όπως η μαγιονέζα, δεν πρέπει ποτέ να φυλάσσονται σε πλαστικό δοχείο. Αυτό γιατί θα μπορούσε να τα οδηγήσει να μολυνθούν με σαλμονέλα ή E. coli. Δυστυχώς, αυτοί οι μικροοργανισμοί εξαπλώνονται εύκολα μέσω των ωμών αυγών και όταν έρχονται σε επαφή με πλαστικό, πολλαπλασιάζονται σαν τρελοί. Το ιδανικό λοιπόν είναι να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τα ωμά αυγά είναι σε ένα γυάλινο βάζο ή δοχείο.

μαγειρεμένο κρέας

Ο λόγος που δεν πρέπει να αποθηκεύετε το μαγειρεμένο κρέας σε πλαστικό τάπερ είναι ότι αυτό τείνει να μειώνει τη θρεπτική του αξία. Όταν το κρέας μαγειρεύεται αλλοιώνεται γρήγορα και αλλάζει η γεύση και η υφή του.

μαγειρευτά και σούπες

Τα χαρακτηριστικά και η γεύση των μαγειρευτών και των σούπας που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες αλλάζουν όταν έρχονται σε επαφή με πλαστικό. Εφόσον όμως τα αφήσετε να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσετε σε πλαστικό, μπορείτε στη συνέχεια να τα βάλετε στο ψυγείο χωρίς πρόβλημα. Αφήνοντας τα να κρυώσουν σταματά η θερμότητα να διασπάει τα πλαστικά σωματίδια, επομένως αποτρέπει το πρόβλημα.

γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα πλαστικά δοχεία δεν είναι ο ιδανικός τρόπος αποθήκευσης γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων. Αν και μπορείτε να τα αποθηκεύσετε για λίγες ώρες, το πλαστικό δεν είναι καλή ιδέα για μακροχρόνια αποθήκευση, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης. Τα πλαστικά δοχεία επιτρέπουν αλλαγές θερμοκρασίας, επιταχύνοντας τη διάσπαση ενός τροφίμου και αυξάνοντας τον κίνδυνο να αρρωστήσετε από την κατανάλωση του. Η καλύτερη εναλλακτική για την αποθήκευση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι τα κεραμικά ή αλουμινένια σκεύη, που μπορεί να τα βοηθήσουν να διαρκέσουν περισσότερο.

σαλάτα με ντρέσινγκ

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πλαστικά τάπερ είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε φρέσκα λαχανικά, ακόμη και όταν τα έχουν ήδη ετοιμάσει. Ακόμη, αν και τα πλαστικά δοχεία μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης, δεν είναι καλά στο να διατηρούν αυτό το είδος τροφής καλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όσο για τις σαλάτες με ντρέσινγκ, το πλαστικό μπορεί να επηρεάσει τη γεύση τους και να τις κάνει να χάσουν τη θρεπτική τους αξία.

καφές ή τσάι

Ακόμη και για τα πλαστικά τάπερ και κούπες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για ροφήματα όπως τσάι και καφές, είναι πάντα καλύτερο να περιμένετε να κρυώσουν πριν τα βάλετε μέσα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν αλλαγές και αυξάνουν τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης. Είναι καλύτερα να αποθηκεύετε αυτά τα ροφήματα σε δοχεία από άλλα υλικά, ώστε να μην χάνουν τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία.

τυρί

Το τυρί ανήκει στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω, αλλά αξίζει να το αναφέρουμε ξανά λόγω των ειδικών κινδύνων που υπάρχουν για την παραμονή του τυριού σε πλαστικά τάπερ. Κάθε είδος τυριού αφήνει νερό, το οποίο συσσωρεύεται στο τάπερ, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων. Εάν το αφήσετε για περισσότερες από τρεις ημέρες χωρίς να αφαιρέσετε το κάλυμμα, μπορεί να συσσωρευτούν ασταθείς ουσίες και να προκαλέσουν μόλυνση των τροφίμων.

- Διαφήμιση -