3 σημαντικά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε στον καθαρισμό των μαχαιριών

Όπως κάθε άλλο εργαλείο, τα μαχαίρια χρειάζονται συντήρηση για να λειτουργούν με μέγιστη απόδοση. Δυστυχώς, πολλοί κάνουν λάθη όσον αφορά τη συντήρηση! Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται στη συντήρηση του μαχαιριού είναι απλώς η έλλειψη συντήρησης. Αυτό συχνά προκύπτει από δύο συγκεκριμένα σημεία: την έλλειψη γνώσης και την έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και εξοπλισμού. Η ανάπτυξη κάποιων βασικών γνώσεων για το μαχαίρι σας θα σας βοηθήσει πολύ να καταλήξετε σε μια βασική ρουτίνα συντήρησης. Θα σας παρουσιάσω 3 σημαντικά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε στον καθαρισμό των μαχαιριών!

- Διαφήμιση -

βάζετε τα μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων

Ακόμα κι αν μία συσκευασία με μαχαίρια λέει ότι πλένεται στο πλυντήριο πιάτων, καλό είναι να παραλείψετε το καλάθι με τα μαχαιροπίρουνα. Τα πλυντήρια πιάτων μπορούν να εκθέσουν τα μαχαίρια σε υψηλές θερμοκρασίες, σκληρά απορρυπαντικά και λειαντικές κινήσεις, που μπορεί να βλάψουν τις λεπίδες και τις λαβές με την πάροδο του χρόνου. Το πλύσιμο των μαχαιριών με τα χέρια είναι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για να καθαρίσετε και να διατηρήσετε την ποιότητα των μαχαιριών σας.

Όλο αυτό το τράνταγμα μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ευκρίνεια με την πάροδο του χρόνου, αλλά είναι πραγματικά οι ξύλινες λαβές που μπορούν να επηρεαστούν ιδιαίτερα από την έκθεση σε υψηλή θερμότητα και υγρασία που βρίσκονται στα πλυντήρια πιάτων.

κρατήστε τη λεπίδα μακριά

Οι επαγγελματίες σεφ θα σας πουν ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνετε είναι να μην πετάτε ποτέ ένα μαχαίρι στο νεροχύτη για να το καθαρίσετε αργότερα. Αυτό είναι για την ασφάλειά σας. Μπορεί να συμβούν πολλά τυχαία κοψίματα όταν πάτε να πλύνετε τα πιάτα σε έναν γεμάτο νεροχύτη: μπορεί να σας κόψει το μαχαίρι που ξεχάσατε ότι ήταν εκεί.

Για να παραμείνετε ασφαλείς όταν καθαρίζετε μαχαίρια πλύντε τα από το πίσω μέρος της λεπίδας μέχρι την άκρη για να αποφύγετε τυχαία κοψίματα. Αυτό σημαίνει να κρατάτε το αιχμηρό μέρος της λεπίδας μακριά από εσάς καθώς πλένετε με σφουγγάρι και στεγνώνετε με μια πετσέτα πιάτων. Επίσης πλένετε ένα μαχαίρι τη φορά. Μετά τον καθαρισμό, αποθηκεύστε τα μαχαίρια σε ένα μπλοκ μαχαιριού, σε μια μαγνητική ταινία ή σε ένα καθορισμένο συρτάρι για μαχαίρια.

στεγνώστε το μαχαίρι αμέσως

Η υπερβολική έκθεση στο νερό και το παρατεταμένο μούλιασμα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, παραμόρφωση ή ρωγμή της ξύλινης λαβής των μαχαιριών. Είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα νερού που συναντά η λαβή κατά τον καθαρισμό και να το στεγνώσετε αμέσως μετά το πλύσιμο. Οποιοδήποτε χαλύβδινο μαχαίρι μπορεί να εμφανίσει σημεία σκουριάς. Η σκουριά είναι διάβρωση και προκαλείται όταν ο σίδηρος του χάλυβα αντιδρά στο νερό και το οξυγόνο. Μερικά από τα πράγματα που μπορούν να ενθαρρύνουν τη σκουριά περιλαμβάνουν την υγρασία, το οξυγόνο, το αλάτι και τα οξέα.

Τα μαχαίρια που δεν στεγνώνουν αμέσως ή που εκτίθενται στον αέρα μετά την κοπή αντικειμένων όπως τα εσπεριδοειδή, είναι πιο ευαίσθητα στη σκουριά. Τα μαχαίρια που χρησιμοποιούνται με πολύ αλατισμένα τρόφιμα ή με όξινα τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή είναι επίσης πιο πιθανό να σκουριάσουν.

Για να μην σκουριάσουν τα μαχαίρια κουζίνας, είναι απαραίτητο να τα διατηρείτε στεγνά και χωρίς υγρασία. Μετά το πλύσιμο, στεγνώστε καλά τα μαχαίρια με μια πετσέτα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα παραμείνει νερό στη λεπίδα ή τη λαβή και αποθηκεύστε τα μαχαίρια σε ξηρό μέρος, μακριά από υγρά περιβάλλοντα.

- Διαφήμιση -