10 τρόποι με τους οποίους καταστρέφετε τα μαγειρικά σας σκεύη

Όταν ετοιμάζουμε ένα σπιτικό γεύμα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται τα μαγειρικά τους σκεύη, παρόλο που η σωστή χρήση και ο καθαρισμός αυτών των προϊόντων πρέπει να αποτελεί μέρος κάθε ρουτίνας προετοιμασίας φαγητού. Τα ποιοτικά μαγειρικά σκεύη είναι μια επένδυση που, με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή μπορεί να κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές στη χρήση των μαγειρικών μας σκευών! Θα σας παρουσιάσω 10 τρόπους με τους οποίους καταστρέφετε τα μαγειρικά σας σκεύη!

- Διαφήμιση -

ρίχνετε κρύο νερό σε ζεστές κατσαρόλες

Ποτέ μην βυθίζετε μία ζεστή κατσαρόλα σε κρύο νερό, καθώς το θερμικό σοκ της διαφοράς θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση ή ρωγμές. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να προκαλέσει επισφαλή ταλάντωση του πάτου της κατσαρόλας ή του τηγανιού πάνω στον καυστήρα, δημιουργώντας μια επικίνδυνη κατάσταση μαγειρέματος. Η παραμόρφωση μπορεί επίσης να προκαλέσει την αποκόλληση της αντικολλητικής επίστρωσης.

υψηλή θερμοκρασία σε αντικολλητικά τηγάνια

Χρησιμοποιείτε μόνο ρυθμίσεις χαμηλής και μέτριας θερμοκρασίας με αντικολλητικά ή κεραμικά σκεύη, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες θα προκαλέσουν αλλοίωση της αντικολλητικής επίστρωσης με την πάροδο του χρόνου. Τα αντικολλητικά τηγάνια που εκτίθενται σε υψηλή θερμότητα απελευθερώνουν επίσης επιβλαβείς αναθυμιάσεις.

μουλιάζετε μαντεμένια και ξύλινα σκεύη

«Αφήστε το να μουλιάσει» είναι η συνηθισμένη πρόταση για να χαλαρώσετε τα σωματίδια φαγητού που έχουν κολλήσει σε κατσαρόλες και τηγάνια. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι μαγειρικών σκευών, όπως μαντεμένια τηγάνια, ξύλινα σκεύη και σανίδες κοπής και μαχαίρια με ξύλινες λαβές, δεν πρέπει να εκτίθενται για αρκετή ώρα στο νερό στο νεροχύτη ή στο πλυντήριο πιάτων. Το υπερβολικό νερό μπορεί να αφαιρέσει το επίστρωμα από το χυτοσίδηρο και να προκαλέσει το πρήξιμο και το σχίσιμο του ξύλου.

καθαρίζετε αντικολλητικά ταψιά με μαγειρικό σπρέι

Το μαγειρικό σπρέι είναι ένα χρήσιμο προϊόν που πρέπει να έχετε στην κουζίνα, αλλά η χρήση του σε αντικολλητικά σκεύη μαγειρικής και σε σκεύη ψησίματος σιλικόνης θα δημιουργήσει μια κολλώδη συσσώρευση γύρω από τις πλευρές του ταψιού. Μόλις συσσωρευτεί αυτή η συσσώρευση, ο μόνος τρόπος για να την αφαιρέσετε είναι με εξαιρετικά ζεστό νερό, σαπούνι πιάτων και πολύ τρίψιμο. Τα λειαντικά ή τα σφουγγάρια θα καταστρέψουν τις αντικολλητικές ιδιότητες της επίστρωσης και θα την κάνουν να ξεφλουδίσει. Ως εναλλακτική λύση στο μαγειρικό σπρέι, χρησιμοποιήστε βούτυρο για να λιπάνετε αντικολλητικά ταψιά.

χρήση σανίδων κοπής από πέτρα και γυαλί

Οι σανίδες κοπής από γυαλί, γρανίτη και μάρμαρο φαίνονται φανταχτερές και επαγγελματικές, αλλά μπορούν να καταστρέψουν τα μαχαίρια της κουζίνας σας τρίβοντας την άκρη της λεπίδας. Δυστυχώς, όταν η λεπίδα είναι θαμπή, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να απευθυνθούν σε έναν επαγγελματία για το ακόνισμα. Χρησιμοποιήστε πλαστικές ή ξύλινες σανίδες κοπής για να διατηρήσετε τα μαχαίρια σας σε σχήμα και μορφή.

λανθασμένος χειρισμός αντικολλητικών σκευών

Τα αιχμηρά και λειαντικά υλικά πρέπει να μένουν μακριά από αντικολλητικά, κεραμικά και επικαλυμμένα με σμάλτο σκεύη μαγειρικής. Το τρίψιμο με συρματάκι κουζίνας, καθώς και αιχμηρά μεταλλικά σκεύη μαγειρικής μπορεί να γρατζουνίσουν και να καταστρέψουν την επίστρωση. Είναι πάντα καλύτερο να βασίζεστε σε ξύλινα, πλαστικά ή σιλικονούχα σκεύη για χρήση σε οποιαδήποτε αντικολλητική επιφάνεια. Αν το εξωτερικό του τηγανιού σας έχει κομματάκια και αρχίσει να ξεφλουδίζει, πετάξτε το και πάρτε ένα καινούργιο—σίγουρα δεν θέλετε να εμφανίζονται κομμάτια αντικολλητικής επικάλυψης στο φαγητό σας!

λανθασμένος καθαρισμός μαντεμένιων σκευών

Να καθαρίζετε πάντα το μαντεμένιο τηγάνι σας με νερό αντί για σαπούνι πιάτων. Καθώς το σαπούνι έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί το λάδι, μπορεί επίσης να αφαιρέσει τα απαραίτητα καρυκεύματα από το τηγάνι σας. Ευτυχώς, αυτό το πρόβλημα διορθώνεται εύκολα—απλά αλατοπιπερώστε το τηγάνι εφαρμόζοντας μια λεπτή στρώση φυτικού ελαίου σε όλη την επιφάνεια, μέσα και έξω, και τοποθετώντας το ανάποδα σε φούρνο 250 βαθμών για περίπου μία ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

λανθασμένη αποθήκευση μαγειρικών σκευών

Τα μαγειρικά σκεύη, τα μαχαίρια και άλλα σκεύη μπορούν εύκολα να καταστραφούν με ξύσιμο, κροταλισμό ή κύλιση μεταξύ τους. Για να αποφύγετε ατυχίες αποθήκευσης, τοποθετήστε μερικές στρώσεις χαρτοπετσέτες ή μια πετσέτα κουζίνας ανάμεσα σε κάθε ταψί στο ντουλάπι. Ένα μπλοκ μαχαιριού πάγκου, μια μαγνητική λωρίδα ή μια διάταξη οργάνωσης συρταριού μαχαιριού είναι μια εξαιρετική επένδυση για την προστασία των μαχαιριών σας από χτυπήματα και σκουπίδια. Τα ξύλινα κουτάλια και άλλα σκεύη αποθηκεύονται καλύτερα σε όρθια θέση σε μια πλάκα πάγκου με άφθονη κυκλοφορία αέρα.

αφήνετε τα μαγειρικά σκεύη σε επικίνδυνα σημεία

Πάντα να σκέφτεστε δύο φορές για το πού τοποθετείτε τα μαγειρικά σας σκεύη. Το να αφήσετε τη λαβή μιας κατσαρόλας, του τηγανιού ή του μαχαιριού να κρέμεται πάνω από την άκρη του πάγκου ή της κουζίνας είναι μια συνταγή για καταστροφή. Εάν ένας πολυάσχολος μάγειρας ακουμπήσει τη λαβή μιας κατσαρόλας ή ένα μικρό παιδί πιάσει ένα μαχαίρι, τουλάχιστον θα έχετε ένα χάος να καθαρίσετε—και μπορεί να καταλήξετε να αντιμετωπίσετε κάποιον τραυματισμό.

βάζετε τα πάντα στο πλυντήριο πιάτων

Ένας εντυπωσιακά μακρύς κατάλογος πραγμάτων βλάπτεται ή καταστρέφεται εντελώς από την επανειλημμένη έκθεση στην υψηλή θερμότητα ενός πλυντηρίου πιάτων, συμπεριλαμβανομένων μαγειρικών σκευών από χυτοσίδηρο, αντικολλητικά σκεύη και σκεύη ψησίματος, οτιδήποτε έχει αλουμίνιο, τηγάνια μιας χρήσης, καλά μαχαίρια, ξύλινα σκεύη και σανίδες κοπής, χάλκινες κατσαρόλες και σκεύη, μαλακά πλαστικά είδη αποθήκευσης τροφίμων, επιχρυσωμένα ή επάργυρα μαγειρικά σκεύη, κρύσταλλα, αντίκες ή ζωγραφισμένα στο χέρι, κεραμικά, πέτρινα σκεύη, σκεύη με επικάλυψη σμάλτου και κασσίτερος. Αφήστε το πλυντήριο πιάτων για καθημερινά πιάτα, ποτήρια και σκεύη και πλύνετε όλα τα άλλα στο χέρι!

- Διαφήμιση -