10 εντυπωσιακές ιδέες και συμβουλές για να καλλιεργήσετε στον κήπο ΄΄το φρούτο του δράκου΄΄ ή dragon fruit

Μπορεί το όνομα ΄΄φρούτο του δράκου΄΄ να ακούγεται τρομακτικό αλλά είναι νόστιμο και εξωτικό, με ήπια γλυκιά γεύση και λίγες θερμίδες. Αυτή είναι η πιτάγια ή dragon fruit, γνωστή και ως «φρούτο του δράκου», ένας καρποφόρος κάκτος αναρρίχησης που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 3 μέτρα. Κατάγεται από το Μεξικό και καλλιεργείται κυρίως στην Κεντρική Αμερική, Νοτιοανατολική Ασία, Αυστραλία και τα τελευταία χρόνια και στην Ευρώπη. Ο ζουμερός καρπός του dragon fruit έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, με έντονο φούξια χρώμα εξωτερικά, ενώ εσωτερικά η σάρκα του είναι λευκή, κίτρινη ή βαθυκόκκινη με χαρακτηριστική φρέσκια ξινή γεύση ή πιο γλυκιά ανάλογα με την ποικιλία. Το dragon fruit τρώγεται φρέσκο ​​ή μπορούμε να το κάνουμε χυμό! Πολλοί το συγκρίνουν πολύ με φραγκοσυκιές, όπως ο κάκτος, αλλά είναι τελείως διαφορετικά φυτά, τόσο στην ανάπτυξή τους όσο και στον τρόπο καλλιέργειας τους. Θα σας παρουσιάσω 10 εντυπωσιακές ιδέες και συμβουλές για να καλλιεργήσετε στον κήπο ΄΄το φρούτο του δράκου΄΄ ή dragon fruit!

- Διαφήμιση -

ποιες εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτούνται για την καλλιέργεια της πιτάγια

Τα φρούτα του δράκου καλλιεργούνται και ευδοκιμούν σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Αγαπά τον ήλιο και αναπτύσσεται σε ξηρά περιβάλλοντα και υψηλές θερμοκρασίες, ενώ δεν αντέχει τον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ευδοκιμεί σε αμμώδη και καλά στραγγιζόμενα εδάφη και η κατακράτηση νερού μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών. Αν ο κήπος μας δεν πληροί αυτές τις προδιαγραφές, για να απολαύσουμε τους μοναδικούς καρπούς του μπορούμε να τον φυτέψουμε σε γλάστρα χρησιμοποιώντας χώμα κάκτου που έχει αρκετή περιεκτικότητα σε άμμο. Το φρούτο του δράκου θα χρειαστεί στήριξη στη γλάστρα, καθώς μεγαλώνει κατά μήκος του εδάφους μέχρι να βρει σημείο για να σκαρφαλώσει.

πότισμα και λίπανση της πιτάγια

Καθώς η πιτάγια ανήκει στα φυτά κάκτων, χρειάζεται περιορισμένο πότισμα γιατί η υπερβολική ποσότητα νερού μπορεί να προκαλέσει πτώση των λουλουδιών, σάπισμα ή ακόμα και σκάσιμο των καρπών. Κατάλληλο πότισμα για το dragon fruit είναι το πότισμα με σταγόνες που θα καλύψει ομαλά τις ανάγκες του φυτού. Και στη λίπανση, ο καρπός του δράκου έχει περιορισμένες ανάγκες. Εφαρμόστε οργανικό λίπασμα με χαμηλή ποσότητα αζώτου, αλλά ενισχυμένο με κάλιο μία φορά το μήνα μέχρι να αναπτυχθεί το φυτό και σταδιακά κάντε μια πιο αραιή λίπανση κάθε 2 μήνες από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Αποφεύγουμε τη συχνότερη λίπανση, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο φυτό και να δημιουργήσει ευαισθησία σε μυκητιακές ασθένειες.

πώς κλαδεύεται και πολλαπλασιάζεται το dragon fruit

Ο καρπός του δράκου κλαδεύεται μετά το τέλος του χειμώνα, αφαιρώντας τις άκρες των ψηλότερων κλαδιών για να διατηρηθεί χαμηλά και ταυτόχρονα να ενθαρρύνει το φυτό να αναπτυχθεί πλευρικά. Επιπλέον αφαιρούμε ξεραμένα ή άρρωστα κλαδιά για να έχει καλύτερη αραίωση και να ενισχύσουμε τη βλάστησή του. Ο καρπός του δράκου πολλαπλασιάζεται με σπόρους, αλλά κυρίως με μοσχεύματα μήκους 20-30 cm που λαμβάνονται την άνοιξη. Σημειώστε ότι αν προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε φυτά από σπόρο, απαιτείται υπομονή, καθώς θα χρειαστούν 6-7 χρόνια για να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν.

πώς καρποφορεί ο καρπός του δράκου και πότε συλλέγεται

Ο καρπός του δράκου ανθίζει από 3 έως 6 φορές το χρόνο, ανάλογα με την ποικιλία, τις κλιματολογικές συνθήκες και την καλλιεργητική φροντίδα. Τα τεράστια κιτρινοπράσινα άνθη του, μεγέθους 20-30 εκατοστών, ανοίγουν τη νύχτα και διαρκούν μέχρι το επόμενο πρωί. Οι ώριμοι καρποί συλλέγονται από τον καρπό του δράκου περίπου δύο μήνες μετά την ανθοφορία του φυτού.

και ένα τελευταίο μυστικό για το φρούτο του δράκου

Η πιτάγια δεν έχει σημαντικό κίνδυνο προσβολής από έντομα. Προσβάλλεται κυρίως από μυκητιασικές και βακτηριακές ασθένειες, κυρίως από ανθράκωση. Για την αντιμετώπισή τους ψεκάζουμε προληπτικά με οικολογικό σκεύασμα χαλκού.

- Διαφήμιση -