Το πλυντήριο ρούχων είναι μια από τις πιο απαραίτητες οικιακές συσκευές. Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί δεν είναι λίγες οι φορές όπου κάνουμε λάθη στη διαχείρισή του με αποτέλεσμα να μην είναι σπάνιες οι ζημιές που προκαλούνται σε αυτό. Τις περισσότερες φορές φταίμε εμείς όταν χαλάει ένα πλυντήριο ρούχων επειδή δεν έχουμε ακολουθήσει τις οδηγίες του κατασκευαστή ή έχουμε κάνει λάθη τα οποία οδηγούν σε προβλήματα στο πλυντήριο. Θα σας παρουσιάσω 8 λάθη στο πλύσιμο των ρούχων που μπορούν να καταστρέψουν το πλυντήριο!
Υπερβολική δοσολογία απορρυπαντικού
Πολλές νοικοκυρές πιστεύουν ότι όσο περισσότερο απορρυπαντικό χρησιμοποιούν, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα της πλύσης. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια, και ακόμη και οι ίδιοι οι κατασκευαστές το λένε. Η χρήση υπερβολικού απορρυπαντικού μπορεί να οδηγήσει μόνο σε μεγάλα προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, υπερβολικό αφρό που μπορεί να εμποδίσει την αποστράγγιση. Επιπλέον, η περίσσεια απορρυπαντικού μπορεί να φράξει το συρτάρι, εμποδίζοντας το απορρυπαντικό να φτάσει ακόμη και στα ρούχα σας, με αποτέλεσμα να παραμείνουν βρώμικα.
Πλένουμε εσώρουχα και κάλτσες χωρίς δίχτυ
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με το πλυντήριο ρούχων αφορούν τον κάδο του. Μια τσάντα πλυσίματος μπορεί να εγγυηθεί ότι μετά το πλύσιμο, θα έχετε τον ίδιο ακριβώς αριθμό σε κάλτσες με αυτές που βάλατε. Και μικρά αντικείμενα δεν θα μπουν στο φίλτρο και θα το κάνουν να σπάσει. Επίσης, τα ρούχα σας θα είναι ασφαλή γιατί δεν θα κολλήσουν μικρά κομμάτια στο τύμπανο.
Δεν καθαρίζουμε τακτικά το φίλτρο
Τα φίλτρα στα πλυντήρια ρούχων είναι πολύ σημαντικά. Συλλέγουν όλα τα μικρά πράγματα που στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, όπως νομίσματα και άλλα πράγματα. Θα πρέπει να καθαρίζετε το φίλτρο 4 φορές το χρόνο, ή ακόμα πιο συχνά, εάν υπάρχει άσχημη μυρωδιά ή εάν το μηχάνημα δεν κάνει σωστά τη δουλειά του.
Υπερφόρτωση πλυντηρίου
Ακόμα κι αν έχετε ένα τεράστιο σωρό από βρώμικα ρούχα, δεν είναι καλή ιδέα να υπερφορτώσετε το πλυντήριό σας. Πρώτον, τα ρούχα δεν θα βγουν καθαρά και δεύτερον, η υπερφόρτωση του μηχανήματος θα μειώσει τη διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων του. Φυσικά, το να πλένετε μόνο μερικά μικρά πράγματα είναι επίσης κακή ιδέα, καθώς οι περισσότερες πλύσεις σημαίνουν και ακριβότερους λογαριασμούς ρεύματος!
Το ιδανικό φορτίο είναι:
Για βαμβακερά και λινά, γεμίστε τα 3/4 του πλυντηρίου
Για συνθετικά, γεμίστε το 1/2 του πλυντηρίου
Για μάλλινα, γεμίστε το 1/3 του πλυντηρίου
Λάθος τοποθέτηση και ρυθμίσεις του πλυντηρίου
Μερικές φορές, δεν είναι οι λανθασμένες συνήθειες μας που χαλάνε τα πλυντήρια ρούχων, αλλά ο τρόπος που είναι στημένο ένα πλυντήριο. Κατά την τελευταία φάση της πλύσης, ο κάδος περιστρέφεται απίστευτα γρήγορα και έτσι το μηχάνημα μπορεί να κουνηθεί.
Εδώ είναι οι πιο πιθανοί λόγοι για τους οποίους ένα πλυντήριο μπορεί να κουνηθεί:
Το πάτωμα δεν είναι εντελώς επίπεδο
Τα μπουλόνια μεταφοράς είναι ακόμα στο μηχάνημα
Υπάρχουν είτε σπασμένα ρουλεμάν είτε αμορτισέρ
Καθαριστικά ακατάλληλα για πλυντήριο ρούχων
Τα προβλήματα ξεκινούν όταν πετάμε το εγχειρίδιο αφού αγοράσουμε το πλυντήριο. Και τα εγχειρίδια λένε πάντα ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανένα καθαριστικό εκτός από αυτά που έχουν σχεδιαστεί για αυτά. Τι θα συμβεί αν βάλετε απορρυπαντικό πλυσίματος χεριών σε ένα πλυντήριο; Ο πολύς αφρός μπορεί να το σπάσει.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το πλυντήριο πολύ σπάνια
Τις περισσότερες φορές, εάν το πλυντήριο αρχίζει να μυρίζει άσχημα, απλώς το αγνοούμε, βάζουμε περισσότερο απορρυπαντικό σε αυτό και προσπαθούμε να μην αφήνουμε τα ρούχα στον κάδο. Αλλά η άσχημη μυρωδιά μέσα στον κάδο είναι σημάδι ότι δεν φροντίζουμε καλά τη συσκευή. Εκτός από τον καθαρισμό του φίλτρου, θα πρέπει επίσης να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία πλύσης του κάδου. Εάν δεν έχετε τέτοια λειτουργία, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το κανονικό πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία αλλά χωρίς ρούχα μέσα. Προσθέστε και λίγο ξύδι. Επίσης, τα υγρά και ζεστά περιβάλλοντα είναι εξαιρετικά για τη μούχλα. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να κρατάτε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Επίσης, προσπαθήστε να στεγνώνετε το συρτάρι του απορρυπαντικού.
Δεν χρησιμοποιούμε μαλακό νερό
Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό της βρύσης δεν είναι πολύ καλό για την υγεία μας. Αυτός είναι ο λόγος που αγοράζουμε φίλτρα νερού ή πίνουμε εμφιαλωμένο νερό. Είναι υπέροχο που φροντίζουμε καλά την υγεία μας, αλλά ποιος θα φροντίσει το πλυντήριό σας; Το σκληρό νερό χειροτερεύει την ποιότητα του πλυσίματος και οδηγεί στο σχηματισμό αλάτων. Για να ελέγξετε πόσο σκληρό είναι το νερό σας, κάντε μια μικρή δοκιμή. Χρειάζεστε υγρό σαπούνι, νερό και ένα διαφανές μπουκάλι. Γεμίστε το 1/3 του μπουκαλιού με νερό βρύσης. Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρού σαπουνιού, κλείστε το καπάκι και ανακινήστε το μπουκάλι. Εάν το νερό είναι δύσκολο να διαφανεί ή έχει γαλακτώδες χρώμα, πιθανότατα έχετε σκληρό νερό. Και αντίστροφα, αν υπάρχει αφρός στην επιφάνεια και το νερό παραμένει διαφανές, έχετε μαλακό νερό. Εάν έχετε σκληρό νερό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερο απορρυπαντικό.