6 τρόποι για να μειώσετε τον στατικό ηλεκτρισμό στο σπίτι και στο πλυντήριο σας

Little girl's hand produces a bright blue electric spark as she performs a scientific experiment with static electricity.

Ο στατικός ηλεκτρισμός είναι ένα σημάδι ότι τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας είναι χαμηλά. Αν και αυτό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων υγρασίας για παρατεταμένη περίοδο μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση ή ράγισμα των δαπέδων από σκληρό ξύλο, προβλήματα και ενοχλητικούς κραδασμούς. Η μείωση του στατικού ηλεκτρισμού είναι μια εύκολη προσπάθεια – απλώς επαναφέρετε την υγρασία στον αέρα. Θα σας παρουσιάσω 6 τρόπους για να μειώσετε τον στατικό ηλεκτρισμό στο σπίτι και στο πλυντήριο σας!

- Διαφήμιση -

Πώς λειτουργεί ο στατικός ηλεκτρισμός

Ο στατικός ηλεκτρισμός προκύπτει από μια ανισορροπία αρνητικών και θετικών φορτίων. Ενώ η ανισορροπία ιόντων είναι σύνηθες φαινόμενο, οι συνθήκες ξηρού αέρα, όπως τα επίπεδα υγρασίας κάτω από 40%, είναι τα καλύτερα περιβάλλοντα για τη συσσώρευση στατικών ειδών.

Βήματα για τη μείωση του στατικού ηλεκτρισμού στο σπίτι

χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα

Το χειμώνα, τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας είναι 30-50%. Εάν θέλετε να εξαλείψετε το στατικό ηλεκτρισμό, διατηρήστε τα επίπεδα υγρασίας γύρω στο 40%. Για να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα, γεμίστε το δοχείο του με νερό και ρυθμίστε το για το επίπεδο υγρασίας που προσπαθείτε να επιτύχετε. Θα αντλήσει την κατάλληλη ποσότητα υγρασίας. Πολλοί υγραντήρες διαθέτουν επίσης ψηφιακές οθόνες που δείχνουν τα τρέχοντα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι. Εάν το σπίτι σας είναι πολύ στεγνό (συχνά συμβαίνει με τη θερμότητα του ξύλου), συνεχίστε να γεμίζετε τη δεξαμενή νερού του υγραντήρα.

βράστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό

Εάν δεν έχετε υγραντήρα ή θέλετε μόνο να αυξήσετε τα επίπεδα υγρασίας στην κουζίνα, βράστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Το νερό θα απελευθερώσει υγρασία στον αέρα καθώς σιγοβράζει.

τρίψτε φύλλα στεγνωτηρίου πάνω από την ταπετσαρία

Τα φύλλα στεγνωτηρίου μειώνουν την στατική πρόσφυση. Έτσι, αν σοκάρεστε κάθε φορά που κάθεστε στον καναπέ σας, περάστε ένα στεγνωτήριο πάνω από την ταπετσαρία. Μπορείτε να το κάνετε αυτό για όλα τα επικαλυμμένα αντικείμενα.

πάρτε μερικά φυτά εσωτερικού χώρου

Όταν ποτίζετε ένα φυτό, απελευθερώνει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υγρασίας πίσω στον αέρα. Ενώ ένα μόνο φυτό εσωτερικού χώρου δεν είναι πιθανό να αυξήσει τα επίπεδα υγρασίας, η ομαδοποίηση πολλών μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του αέρα στο δωμάτιό σας.

Τα τρία κορυφαία φυτά για την αύξηση της υγρασίας του εσωτερικού αέρα περιλαμβάνουν:

φυτό αράχνη
νεφρίτης
κισσός

χρησιμοποιήστε ένα αντιστατικό σπρέι

Αν δεν σας αρέσουν τα φύλλα στεγνωτηρίου ή δεν έχετε, σκεφτείτε ένα αντιστατικό σπρέι. Ψεκάστε με το σπρέι περιοχές με μοκέτα ή ταπετσαρία, το οποίο θα εξουδετερώσει τον στατικό ηλεκτρισμό. Μπορείτε να φτιάξετε ένα DIY αντιστατικό σπρέι: προσθέστε δύο φλιτζάνια νερό και δύο κουταλιές της σούπας υγρό μαλακτικό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ανακινήστε να αναμειχθεί. Ψεκάστε ελαφρά ταπετσαρισμένα αντικείμενα που δεν περιέχουν νερό.

βγάλτε τα παπούτσια σας

Η τριβή των περισσότερων παπουτσιών σε περιοχές με μοκέτα δημιουργεί στατική συσσώρευση. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το καταπολεμήσετε: φορέστε παπούτσια με σόλες από καουτσούκ ή κυκλοφορείτε ξυπόλητοι.

πώς να μειώσετε τον στατικό ηλεκτρισμό στο πλυντήριο

Ο στατικός ηλεκτρισμός συμβαίνει στα ρούχα για τον ίδιο λόγο που συμβαίνει και στο σπίτι: ανισορροπία ιόντων και έλλειψη υγρασίας. Τα είδη από ρεγιόν, πολυεστέρας, μετάξι και μαλλί είναι πιο επιρρεπή σε στατική συσσώρευση. Αυτά τα υφάσματα δεν συγκρατούν την υγρασία όπως το βαμβάκι ή το τζιν, καθιστώντας τα πιο πιθανό να κολλήσουν σε άλλα κομμάτια ή να σας σοκάρουν.

Χρησιμοποιήστε μαλακτικό υφασμάτων, μαντηλάκια στεγνωτηρίου ή μάλλινες μπάλες πλυντηρίου. Όλα αυτά τα προϊόντα μειώνουν τη στατική προσκόλληση στα ρούχα. Εάν επιλέξετε μάλλινες μπάλες πλυντηρίου αντί για παραδοσιακά μαλακτικά, προσθέστε αρκετές στο στεγνωτήριο. Οι μπάλες θα απορροφήσουν την υγρασία και θα τη βοηθήσουν να παραμείνει στον αέρα καθώς στεγνώνουν τα ρούχα.

- Διαφήμιση -