Η θουνμπέργκια είναι ένα τροπικό αναρριχητικό φυτό με καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη και τη Νότια Αφρική. Έχει μικρά στρογγυλά λουλούδια σε αποχρώσεις του πορτοκαλί, του κίτρινου, του λευκού ακόμα και του μπλε, που έχουν μια χαρακτηριστική βούλα στο κέντρο του λουλουδιού. Ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή στην οποία φυτεύεται, η θουνμπέργκια είναι μονοετές ή πολυετές φυτό. Έχοντας γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος τα 5-6 μέτρα, η θουνμπέργκια μπορεί να φυτευτεί για εδαφοκάλυψη σε παρτέρια και βραχόκηπους, να σκαρφαλώσει σε χαμηλό φράχτη, ενώ μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να καλύψει τοίχο ή μια μικρή πέργκολα. Θα σας παρουσιάσω 13 ιδέες για να ομορφύνετε τον κήπο σας με ένα τροπικό αναρριχητικό φυτό, τη θουνμπέργκια!
κάτω από ποιες συνθήκες αναπτύσσεται η θουνμπέργκια
Η θουνμπέργκια είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί περισσότερο σε ηλιόλουστα μέρη, αν και θα ανθίσει και σε ημισκιερά. Αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμές περιοχές που δεν έχουν βαρείς χειμώνες και μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους εδάφους, αρκεί να έχουν καλή στράγγιση. Μπορούμε να φυτέψουμε την θουνμπέργκια σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να εξασφαλίσουμε τη νότια ή δυτική έκθεσή της για να μας δώσει πλούσια ανθοφορία. Επιλέξτε μια γλάστρα με διάμετρο τουλάχιστον 30 cm και γεμίστε τη με φυτόχωμα γενικής χρήσης. Είναι σημαντικό να τοποθετήσετε ένα λεπτό στρώμα χαλίκι στη βάση της γλάστρας για να φεύγει το νερό και να μην σαπίσει το ριζικό σύστημα της θουνμπέργκιας.
τι πότισμα και λίπανση χρειάζεται η θουνμπέργκια
Η θουνμπέργκια έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα. Κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, η θουνμπέργκια χρειάζεται πότισμα μία φορά την εβδομάδα, ενώ τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Το φυτό αυτό έχει σημαντικές απαιτήσεις γονιμοποίησης λόγω της γρήγορης ανάπτυξής του. Για να ενισχύσετε τη βλάστηση και την ανθοφορία του, προσθέστε πλήρες κοκκώδες λίπασμα μία φορά το μήνα ή υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα κάθε 2 εβδομάδες από τις αρχές της άνοιξης έως τα τέλη του καλοκαιριού.
πώς γίνεται το κλάδεμα και ο πολλαπλασιασμός της θουνμπέργκιας
Στο τέλος του χειμώνα κλαδεύουμε ελαφρά την θουνμπέργκια αφαιρώντας τα ξερά και αδύναμα κλαδιά ενώ παράλληλα προσπαθούμε να διατηρήσουμε το σχήμα της κόβοντας διάφορους βλαστούς που προεξέχουν. Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά, φυτεύοντας σπόρους στον κήπο κατά τη διάρκεια της άνοιξης, καθώς και παίρνοντας μοσχεύματα μήκους περίπου 10-15 cm και φυτεύοντάς τα σε φυτώρια στα τέλη της άνοιξης. Για τον πολλαπλασιασμό της θουνμπέργκια δεν απαιτείται η χρήση ορμόνης ριζοβολίας, αρκεί να έχουμε τις γλάστρες με τα μοσχεύματα σε δροσερό σκιερό μέρος και να τις ποτίζουμε συχνά.
και ένα μυστικό για την θουνμπέργκια
Η θουνμπέργκια δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από άλλες ασθένειες εκτός από το έντομο του αλευρώδη και τον τετράνυχο. Για την αντιμετώπισή τους ψεκάζουμε προληπτικά το φύλλωμα της θουνμπέργκια με βιολογικό σκεύασμα σαπώνων αλάτων καλίου. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε μια σπιτική παρασκευή διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο τριμμένο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.