Τα υπέρ και τα κατά ενός πλυντηρίου-στεγνωτηρίου

Πρόσφατα αντικαταστήσαμε το παλιό μας πλυντήριο ρούχων, με ένα που συνδυάζει πλυντήριο και στεγνωτήριο μαζί. Είμασταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί πριν την αγορά του. Σας παρουσιάζουμε τα υπέρ και τα κατά που έχουμε συναντήσει μέχρι στιγμής.

- Διαφήμιση -

Είχα ακούσει ότι η τιμή του “ξεφέυγει”, αλλά ήδη κυκλοφορούν αρκετές προσφορές στην αγορά και η τιμή τους φτάνει όσο ένα απλό πλυντήριο ρούχων, ίσως και λιγότερο, ανάλογα το μοντέλο που θα επιλέξετε.

Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να κάνει θαύματα όταν το πρωτοχρησιμοποίησα, αλλά η πραγματικότητα δεν ήταν έτσι! Δεν μετανιώνω παρόλα αυτά που το αγόρασα.

Πάμε να δούμε τα υπέρ και τα κατά που έχω διαπιστώσει μέχρι στιγμής:

Υπέρ:

 1. Εξοικονόμηση χώρου

  Έχεις δύο συσκευές σε μία. Οπότε κερδίζεις αρκετό χώρο στο μπάνιο, ή στο πλυσταριό.

 2. Δε σκονίζονται τα ρούχα

  Το άπλωμα στο μπαλκόνι σημαίνει ότι το καυσαέριο και η σκόνη που αιωρούνται στον αέρα (ειδικά σε μεγάλες πόλεις), επικάθονται πάνω στα βρεγμένα ρούχα.

 3. Δε μυρίζουν τα ρούχα λόγω της αιθαλομίχλης

  Στην εποχή που ζούμε, η ακρίβεια του πετρελαίου, προκαλεί τους ενοίκους να ανάβουν συνεχώς το τζάκι για να ζεσταθούν. Αυτό προκαλεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, που και αυτή επικάθεται στα απλωμένα μας ρούχα. Αποτέλεσμα να μυρίζουν σαν κάρβουνο.

 4. Στεγνά ρούχα ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες

  “Βρέξει – χιονίσει” ξέρεις ότι θα βάλεις πλυντήριο και θα έχεις έτοιμα καθαρά και στεγνά ρούχα.

 5. Λιγότερη υγρασία στο σπίτι

  Λόγω της αιθαλομίχλης ή της κακοκαιρίας, πολλοί απλώνουν τα ρούχα μέσα στο σπίτι. Οι υδρατμοί παραμένουν στο εσωτερικό του σπιτιού, προκαλώντας την αύξηση της υγρασίας που στη συνέχεια θα προκαλέσει την ανάπτυξη της γνωστής σε όλους μας μούχλας.

 6. Λιγότερο άγχος

  Μπορείς να ξενοιάσεις και να βγεις για δουλειές έξω, βάζοντας το πρόγραμμα που θέλεις. Όταν γυρίσεις στο σπίτι θα έχεις “μπουζάτα” ρούχα έτοιμα για σιδέρωμα.

 7. Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

  Όλα τα καινούργια μοντέλα, είναι τουλάχιστον ενεργειακής κλάσης Α’. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ οικονομικά στο θέμα κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Με χρήση 2 φορές την εβδομάδα, ο λογαριασμός της ΔΕΗ έρχεται πάντα σε πολύ λογικά επίπεδα.

 8. Οι πετσέτες βγαίνουν πιο αφράτες από ποτέ

  Ναι, είναι αλήθεια. Πετσέτες πιο μπουζάτες και πιο απορροφητικές από ποτέ. Πράγμα που δε συμβαίνει με το απλό στέγνωμα.

 9. Είναι αθόρυβο

  Αυτό ισχύει βέβαια ανάλογα το μοντέλο, αλλά κατά βάση, τα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφορούν είναι αθόρυβα. Επομένως μπορείτε να βάζετε πλυντήριο άνετα το βράδυ, όσοι έχετε νυχτερινό ρεύμα, καθώς δε θα ενοχλείτε τους υπόλοιπους ενοίκους. Έτσι η κατανάλωση ρεύματος, μειώνεται ακόμα περισσότερο.

Κατά:

 1. Τα ρούχα μυρίζουν άσχημα στις πρώτες πλύσεις

  Μέχρι να “κάψουν” οι αντιστάσεις του πλυντηρίου ρούχων, βγάζουν μια ενοχλητική μυρωδιά που “περνάει” στα ρούχα. Αυτό μας “ξενέρωσε” νομίζοντας ότι έτσι θα μυρίζουν σε κάθε πλύση/στέγνωμα. Αυτό όμως σταμάτησε μετά από μερικούς κύκλους πλυσίματος-στεγνώματος.

 2. Δε μυρίζει αρκετά το άρωμα του μαλακτικού

  Με το βγουν τα ρούχα από το στεγνωτήριο, είναι καυτά και μυρίζουν έντονα από τους υδρατμούς. Τα ρούχα πρέπει να βγουν ώστε να φύγουν όλοι οι υδρατμοί και να κρυώσουν. Τότε αρχίζει και αποκαλύπτεται το άρωμα του μαλακτικού που χρησιμοποιήσαμε. Όμως θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι η μυρωδιά, τόσο έντονη και ευχάριστη όσο μετά από ένα πλύσιμο σε απλό πλυντήριο και φυσικό στέγνωμα στο μπαλκόνι. Προς Θεού όμως μην αρχίζετε και βάζετε διπλάσια δόση μαλακτικού κακώς κάνετε κακό στα ρούχα και στον οργανισμό σας!

 3. Δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάψουλες πλυντηρίου

  Σε συσκευές πλυντηρίου-στεγνωτηρίου, δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάψουλες πλυντηρίου. Αυτό αναγράφεται με ψιλά γράμματα στις συσκευασίες του απορρυπαντικού. Επίσης επικοινωνήσαμε με την κατασκευάστρια εταιρεία του πλυντηρίου-στεγνωτηρίου, και μας το επιβεβαίωσε. Η λύση είναι μόνο, να βάλεις κάψουλα κατά την πλύση και στη συνέχεια να απλώσεις τα ρούχα στο μπαλκόνι.

 4. Όταν χαλάει το πλυντήριο, χαλάει και το στεγνωτήριο και αντίστροφα

  Αυτό το είχαμε ακούσει πριν το αγοράσουμε, αλλά μας διαβεβαίωσαν ότι δεν ισχύει σε όλα τα μοντέλα. Επομένως, καλό είναι να ρωτήσετε τον κατασκευαστή, πριν προχωρήσετε στην αγορά του.

 5. Φύλλα μαλακτικού για πλυντήριο-στεγνωτήριο

  Τα φύλλα αυτά, κυκλοφορούν κυρίως στην Αμερική και σε άλλες μεγάλες χώρες, αλλά ακόμα δεν έχουν φτάσει στην Ελλάδα. Έρευνες επιστημόνων, έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός του απορρυπαντικού με τις ουσίες που περιέχει το φύλλο μαλακτικού, απελευθερώνει διάφορες ουσίες πολλές από τις οποίες είναι καρκινογόνες. Επαναλαμβάνω, αυτά τα φύλλα μαλακτικού δεν κυκλοφορούν ακόμα στην Ελληνική αγορά.

Αυτές λοιπόν είναι οι μέχρι τώρα εμπειρίες μας από τη χρήση του πλυντηρίου-στεγνωτηρίου. Ομολογούμε να πούμε ότι δεν μετανιώσαμε που το αγοράσαμε καθώς πραγματικά τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα και πιο σημαντικά από τα μειονεκτήματα.

Η απόφαση δική σας!

- Διαφήμιση -