5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε με μια πετσέτα κουζίνας

Σε μια πρόσφατη μελέτη εκατοντάδων κουζινών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν E. coli και άλλα επιβλαβή βακτήρια στις πετσέτες κουζίνας. Βέβαια όλες μας γνωρίζουμε ότι η κουζίνα κρύβει μικρόβια και βακτήρια και αν δεν καθαρίζουμε σωστά και τακτικά τότε το πρόβλημα ίσως γίνεται μεγαλύτερο. Πολλές φορές όμως δεν αρκεί μόνο η καθαριότητα αλλά και να δίνουμε προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες, όπως οι πετσέτες κουζίνας. Οι πετσέτες κουζίνας μπορεί να μεταφέρουν πολλά μικρόβια αν δεν προσέξουμε. Θα σας παρουσιάσω 5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε με μια πετσέτα κουζίνας!

- Διαφήμιση -

μην χρησιμοποιείτε την ίδια πετσέτα για να στεγνώσετε πιάτα και χέρια

Τα περισσότερα από τα βακτήρια που βρίσκονται στην κουζίνα σας έφτασαν εκεί μέσω των δικών σας χεριών. Για να αποφύγετε τη μόλυνση των καθαρών πιάτων με μικρόβια και βακτήρια από τα χέρια σας, έχετε δύο πετσέτες πιάτων προσβάσιμες: Μία για το στέγνωμα των χεριών και μία για το στέγνωμα των πιάτων. Επιλέξτε δύο διαφορετικά χρώματα ή κρεμάστε τες σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες για να βοηθήσετε την οικογένειά σας να αναγνωρίσει ποια πετσέτα είναι για ποιο σκοπό.

προσοχή στα υπολείμματα κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριών

Το σκούπισμα αυτών των υπολειμμάτων με μια πετσέτα κουζίνας ενέχει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης, πράγμα που σημαίνει ότι τα επιβλαβή βακτήρια που περιέχονται στον ζωμό του κρέατος μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα τρόφιμα ή ακόμα και στα χέρια σας. Καθαρίστε λοιπόν τυχόντα χυμένα κρέατα, πουλερικά ή ψάρια με ένα μαντηλάκι μιας χρήσης ή πετάξτε αμέσως την πετσέτα στα βρώμικα.

μην χρησιμοποιείτε πετσέτα κουζίνας για να καθαρίσετε τον νεροχύτη

Οι νεροχύτες της κουζίνας είναι τα δεύτερα πιο μικροβιακά σημεία στις κουζίνες. Επειδή δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε τα μικρόβια με μικρόβια, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι ή μια χαρτοπετσέτα και όχι μια πετσέτα πιάτων για να καθαρίσετε τον νεροχύτη σας. Μετά τη χρήση, τα σφουγγάρια θα πρέπει είτε να μπουν απευθείας στην επάνω σχάρα του πλυντηρίου πιάτων είτε να μπουν στο φούρνο μικροκυμάτων για να σκοτώσουν τα επιβλαβή βακτήρια.

μην χρησιμοποιείτε πετσέτες κουζίνας σε συνδυασμό με προϊόντα καθαρισμού

Όπως και με το κρέας, αυτό είναι ένα ζήτημα διασταυρούμενης μόλυνσης. Εάν χρησιμοποιείτε ένα σκληρό προϊόν καθαρισμού στον πάγκο ή στο νεροχύτη σας που το σκουπίζετε με την πετσέτα πιάτων σας, την επόμενη φορά που θα πάτε να στεγνώσετε τα χέρια σας, θα μολυνθείτε με τα υπολείμματα του προϊόντος καθαρισμού.

μην πετάτε τις πετσέτες κουζίνας στον πάγκο σας

Πρώτον, τα βακτήρια αναπτύσσονται σε υγρά μέρη και μια τσαλακωμένη πετσέτα δεν θα στεγνώσει πολύ γρήγορα. Επίσης, οτιδήποτε έχει τοποθετηθεί σε αυτόν τον πάγκο θα μεταφερθεί στην πετσέτα, είτε είναι ζουμί κρέατος, προϊόντα καθαρισμού ή χυμένο γάλα. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να μεταφερθεί στα χέρια σας ή στα καθαρά σας πιάτα. Αντίθετα, κρεμάστε τις υγρές πετσέτες κουζίνας σε μια λαβή φούρνου ή σε ένα γάντζο.

Ο νούμερο ένα κανόνας για τις πετσέτες κουζίνας, όμως, είναι να τις πλένετε συχνά. Μαζεύετε τις πετσέτες κουζίνας κάθε δύο μέρες για να τις βάζετε στο πλυντήριο. Εάν μια πετσέτα εκτεθεί σε υπολείμματα κρέατος, κοτόπουλου ή καθαριστικού, βάλτε την στο πλυντήριο νωρίτερα.

- Διαφήμιση -