5 εύκολοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να καθαρίσουμε τα καμένα τηγάνια

on the kitchen gas stove there is a dirty frying pan in which the burnt remains of food, close-up

Ωχ… Είχατε μια μικρή μαγειρική ατυχία; Ίσως την ώρα που τηγανίζατε, χτύπησε το τηλέφωνο ή ξεχαστήκατε και κάηκε το τηγάνι! Τώρα λοιπόν αρχίζει ο εφιάλτης της κάθε νοικοκυράς! Το να αντιμετωπίσετε αυτά τα ενοχλητικά μαύρα σημάδια είναι κάτι που θα προτιμούσατε ασφαλώς να μην το κάνετε. Τα κακά νέα είναι ότι πρέπει. Θα σας παρουσιάσω 5 εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους για να καθαρίσουμε τα καμένα τηγάνια!

- Διαφήμιση -

λεμόνι

Όταν αναρωτιέστε πώς να καθαρίσετε τα καμένα τηγάνια, μπορεί να θέλετε μια φυσική και ολιστική μέθοδο. Σας καλύψαμε. Η μέθοδος με το λεμόνι είναι εξαιρετική. Χρησιμοποιείτε μερικά λεμόνια για να κάνετε την σκληρή εργασία καθαρισμού πριν καθαρίσετε το τηγάνι με ένα πανί. Υπάρχουν τόσες πολλές εξαιρετικές χρήσεις για τα λεμόνια, αλλά αυτή θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτά τα ενοχλητικά σημάδια λίπους και να απαλλαγείτε από τους δυσάρεστες λεκέδες φαγητού. Ακούγεται καλό; Για να δούμε ποια διαδικασία θα ακολουθήσουμε!

Υλικά

λεμόνια
ξύλο κοπής
μαχαίρι
νερό
πανί

Ξεκινήστε κόβοντας 2-3 φρέσκα λεμόνια σε επίπεδους κύκλους. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε στον πάτο του καμένου τηγανιού σας. Στη συνέχεια, προσθέστε νερό και βεβαιωθείτε ότι καλύπτει επαρκώς όλες τις φέτες λεμονιού. Βάλτε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήστε το νερό να ζεσταθεί με τα λεμόνια μέσα. Αφήστε το νερό να βράσει και αφήστε το για περίπου 10 λεπτά.

Όταν το κάνετε αυτό, μπορείτε να αδειάσετε το τηγάνι (βγάζοντας όλες τις φέτες λεμονιού) και να αφήσετε λίγο νερό στον πάτο. Αφήστε το νερό να κρυώσει – αυτό πιθανότατα θα διαρκέσει μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί για να καθαρίσετε τον πάτο του τηγανιού. Η ιδέα είναι ότι το οξύ από το λεμόνι θα έχει χαλαρώσει τα λίπη. Αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι το να απαλλαγείτε από τα καμένα σημάδια και τα λίπη είναι ευκολότερο από ό,τι θα ήταν διαφορετικά.

αλουμινόχαρτο και μαγειρική σόδα

Υπάρχει ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε τα ιδιαιτέρως καμένα τηγάνια. Αν ψάχνετε λοιπόν για μια σκληρή προσέγγιση, ίσως αξίζει να πάρετε λίγο αλουμινόχαρτο και μαγειρική σόδα. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για σκληρούς λεκέδες, όπως καμένη ζάχαρη ή φαγητά.

Υλικά

αλουμινόχαρτο
μαγειρική σόδα
ζεστό νερό
πανί

Για να ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει οποιοδήποτε φαγητό που περίσσεψε από το τηγάνι. Στη συνέχεια, πρέπει να βάλετε 2-3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα στον πάτο του τηγανιού και να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό. Ανακατέψτε τα δύο συστατικά, και θα διαπιστώσετε ότι κάνει μια παχύρρευστη πάστα. Αφιερώστε χρόνο για να καλύψετε ολόκληρη την περιοχή του καμένου τηγανιού.

Αφήστε την πάστα για λίγα λεπτά. Όταν το κάνετε, πάρτε λίγο αλουμινόχαρτο και κάντε το μια μπάλα. Όσο περισσότερες οδοντωτές άκρες υπάρχουν εδώ, τόσο το καλύτερο. Αυτές είναι που κάνουν αυτή την προσέγγιση αποτελεσματική όταν καθαρίζετε ένα καμένο τηγάνι ή ακόμα και μια κατσαρόλα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την μπάλα από αλουμινόχαρτο για να αρχίσετε να τρίβετε τον πάτο του τηγανιού. Θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν πιο σταθερές ενώ κάνετε αυτήν την εργασία. Όταν τελειώσετε, ξεπλύνετε καλά και χρησιμοποιήστε ένα πανί για να γυαλίσετε το τηγάνι.

Σημείωση: Προσέξτε εάν το τηγάνι σας είναι από ανοξείδωτο χάλυβα. Η χρήση αλουμινόχαρτου μπορεί να χαράξει τον πάτο του τηγανιού, κάτι που θα οδηγήσει σε μακροχρόνια ζημιά. Κανείς δεν το θέλει αυτό!

υγρό απορρυπαντικό και ζεστό νερό

Οι πιο ήπιοι λεκέδες και τα λίπη απαιτούν μια πιο ήπια προσέγγιση. Εάν δεν έχετε κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στο τηγάνι σας αξίζει να ακολουθήσετε την παραδοσιακή διαδρομή. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πιάσετε ένα μπουκάλι υγρό απορρυπαντικό και να το βάλετε στο τηγάνι με λίγο ζεστό νερό. Είτε χρησιμοποιείτε αντικολλητικό τηγάνι είτε ατσάλινο τηγάνι, θα διαπιστώσετε ότι αυτό λειτουργεί.

Υλικά

υγρό απορρυπαντικό
ζεστό νερό
σφουγγαράκι πιάτων

Πρώτα πρώτα, πρέπει να βράσετε το νερό. Καθώς το κάνετε, βάλτε λίγο από το υγρό απορρυπαντικού στον πάτο του καμένου τηγανιού. Το αφήνουμε για ένα λεπτό να ηρεμήσει. Στη συνέχεια, προσθέστε το βραστό νερό στο τηγάνι και αφήστε το όλο για μερικά λεπτά. Πρέπει να περιμένετε μέχρι να κρυώσει το νερό για να μπορέσετε να το τρίψετε.

Πάρτε το σφουγγαράκι και αρχίστε να καθαρίζετε το κάτω μέρος του τηγανιού. Αυτή η προσέγγιση τείνει να λειτουργεί για μια σειρά από μαγειρικά λάθη. Για παράδειγμα, αν έχετε καμένα ζυμαρικά που έχουν κολλήσει στον πάτο του τηγανιού σας, αυτός θα πρέπει να είναι ο πρώτος τρόπος καθαρισμού. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία μερικές φορές μέχρι να γυαλίσει πραγματικά το τηγάνι.

μαγειρική σόδα και ξύδι

Ο καθαρισμός με ξύδι και μαγειρική σόδα είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για να καθαρίσετε τα καμένα σας τηγάνια. Εάν δεν είστε σίγουρες πώς να καθαρίσετε μια καμένη κατσαρόλα αποτελεσματικά, τότε αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για εσάς! Τα καλά νέα σχετικά με αυτήν τη μέθοδο είναι ότι πιθανότατα έχετε ήδη τα πράγματα που χρειάζεστε στο ντουλάπι σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αγοράσετε κάποιο ακριβό καθαριστικό.

Υλικά

μαγειρική σόδα
ξύδι
νερό
κουτάλι
σφουγγάρι κουζίνας

Ξεκινήστε βάζοντας ίση ποσότητα νερό και ξύδι στο καμένο τηγάνι ή την κατσαρόλα. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια, προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα στο μείγμα και ανακατέψτε καλά. Τραβήξτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε το νερό να κρυώσει για περίπου 10-15 λεπτά. Μετά από αυτό, ρίξτε το μείγμα στην αποχέτευση.

Σωστά μαντέψατε… το επόμενο βήμα είναι το τρίψιμο. Πιάστε ένα σφουγγάρι και ξεκινήστε το τρίψιμο. Μπορεί να θέλετε να προσθέσετε λίγο υγρό απορρυπαντικού και δροσερό νερό για να αφαιρέσετε αυτούς τους λεκέδες λίπους. Θα πρέπει να παρατηρήσετε ότι τα μαύρα σημάδια αρχίζουν να εξαφανίζονται και ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού.

αλάτι

Δεν έχετε κανένα προϊόν καθαρισμού στο ντουλάπι σας; Κανένα πρόβλημα! Υπάρχει μια απλή λύση που ίσως δεν έχετε σκεφτεί. Εάν έχετε λίγο αλάτι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε το καμένο τηγάνι σας μέσα σε λίγα λεπτά. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε πόσες χρήσεις υπάρχουν για το αλάτι!

Υλικά

αλάτι
νερό
σφουγγάρι πιάτων

Πιάστε μια χούφτα αλάτι και πασπαλίστε το σε όλη την καμένη περιοχή του τηγανιού. Στην συνέχεια, περάστε ένα καθαρό σφουγγάρι κάτω από λίγο νερό για να είναι υγρό. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το σφουγγάρι για να δώσετε το αλάτι στην καμένη περιοχή του τηγανιού. Ίσως χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετά λεπτά για να το κάνετε αυτό. Όταν τελειώσετε, ξεπλύνετε το τηγάνι.

Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι το αλάτι μπορεί να καθαρίσει τα σημάδια καψίματος από τα χαλύβδινα μαγειρικά σκεύη, ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι λειτουργεί. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να δοκιμάσετε αυτή τη μέθοδο.

ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τα καμένα τηγάνια;

Όπως έχουμε πει, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να καθαρίσετε τα καμένα τηγάνια στο σπίτι. Η προσέγγιση που χρησιμοποιείτε μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο του μαγειρικού σκεύους που έχει καεί. Για παράδειγμα, ένα αντικολλητικό τηγάνι μπορεί να καθαριστεί εύκολα χρησιμοποιώντας υγρό απορρυπαντικού και ζεστό νερό. Από την άλλη πλευρά, τα τηγάνια από χυτοσίδηρο μπορεί να χρειάζονται μια πιο βαριά προσέγγιση.

πώς μπορείτε να βγάλετε τα μαύρα στίγματα από το καμένο τηγάνι

Τα μαύρα σημάδια εγκαυμάτων μπορεί να είναι πραγματικός πόνος μέχρι να καθαριστούν. Ευτυχώς, ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αφαιρέσετε αυτά τα πράγματα από το τηγάνι σας είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και ξυδιού. Μουλιάστε το τηγάνι σε αυτό το μείγμα, ξεκινώντας με ξύδι και νερό, και στη συνέχεια προσθέστε τη μαγειρική σόδα. Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να χαλαρώσετε τα μαύρα στίγματα και να τα φέρετε στην επιφάνεια.

πώς να καθαρίσετε ένα καμένο αντικολλητικό τηγάνι

Ο καθαρισμός ενός αντικολλητικού τηγανιού απαιτεί μια ήπια προσέγγιση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό απορρυπαντικό και σφουγγάρι για να ολοκληρώσετε τη δουλειά. Εάν αυτή η προσέγγιση δεν λειτουργεί για εσάς, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μαγειρική σόδα, νερό και ένα σφουγγάρι.

γιατί καίγονται τα τηγάνια από ανοξείδωτο χάλυβα

Αν διαπιστώσετε ότι τα τηγάνια σας από ανοξείδωτο χάλυβα καίγονται τακτικά, ίσως πρέπει να αλλάξετε τη μαγειρική σας προσέγγιση. Το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείτε υπερβολική θερμοκρασία. Δοκιμάστε διαφορετικά επίπεδα και δείτε τι λειτουργεί για εσάς.

- Διαφήμιση -