10 μαγειρικά λάθη που κάνουν και οι πιο έμπειροι σεφ

Η τέχνη της μαγειρικής είναι μια πρόκληση, καθώς απαιτεί πολλή ικανότητα, χρόνο και εστίαση. Ο ιδανικός στόχος είναι να ετοιμάσετε ένα γεύμα που να ευχαριστεί τον ουρανίσκο, να μην κολλάει στον πάτο του τηγανιού και να μην καίει. Δυστυχώς, δεν τα πάμε όλοι καλά στις μαγειρικές τέχνες, ακόμα κι αν κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Θα σας παρουσιάσω 10 μαγειρικά λάθη που κάνουν και οι πιο έμπειροι σεφ!

- Διαφήμιση -

μαγειρεύετε τα ζυμαρικά σε πολύ λίγο νερό

Τα ζυμαρικά αποτελούν το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Η προετοιμασία τους φαίνεται απλή, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Πρέπει να λάβετε υπόψη κάποιους παράγοντες ώστε το μαγείρεμα να είναι το ιδανικό για εσάς. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε επαρκή ποσότητα νερού. Διαφορετικά, τα ζυμαρικά μπορεί να στεγνώσουν πολύ, να λασπώσουν ή να κολλήσουν στην κατσαρόλα. Η λύση σε αυτά τα πιθανά προβλήματα είναι να υπολογίσετε περίπου τέσσερα λίτρα νερού για μισό κιλό ζυμαρικά. Ή, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η στάθμη του νερού είναι πολύ πάνω από τα ζυμαρικά ακόμα και όταν είναι μαγειρεμένα.

δεν λαμβάνετε υπόψη το χρόνο μαγειρέματος κάθε συστατικού

Πριν να βάλουμε τα λαχανικά ή το κρέας, πολλές από εμάς ξεκινάμε σοτάροντας το σκόρδο, μετά το κρεμμύδι και άλλα καρυκεύματα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη γαρνιτούρα ή τις τροφές υψηλότερης πρωτεΐνης. Ωστόσο, κάνουμε ένα λάθος: το σκόρδο, για παράδειγμα, που είναι σε μικρά κομμάτια, μαγειρεύεται ακόμη και καίγεται πριν προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Καλό είναι, λοιπόν, να σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι και μετά το σκόρδο πριν τα υπόλοιπα υλικά. Από την άλλη, καθώς αποκτούμε εμπειρία, είναι επίσης σωστό να μαθαίνουμε ποια λαχανικά μαγειρεύονται γρήγορα και ποια χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Έτσι, θα τελειοποιήσουμε τη σειρά με την οποία πρέπει να μαγειρέψουμε κάθε υλικό.

αλατίζοντας στο τέλος και ή βάζετε πολύ αλάτι

Σε μερικές παλιές συνταγές, θα διαβάσετε: «Προσθέστε αλάτι στο φαγητό όταν τελειώσετε». Αν ακολουθούσαμε αυτή τη συμβουλή, το φαγητό θα ήταν πιθανώς πιο αλμυρό σε ορισμένα μέρη από ό,τι σε άλλα. Πρέπει επίσης να προσέχουμε να μην προσθέσουμε πολύ αλάτι γιατί μπορεί να χαλάσει το πιάτο. Το σωστό είναι να προσθέτουμε το αλάτι καθώς προσθέτουμε τα υλικά και δοκιμάζουμε κατά διαστήματα. Έτσι φροντίζουμε να απορροφάται και να ενισχύεται η γεύση, αλλά κυρίως να είναι ομοιόμορφη.

σπάζετε τα αυγά στο ίδιο μπολ

Είναι πολύ συνηθισμένο για τις περισσότερες νοικοκυρές όταν βιάζονται να σπάνε τα αυγά το ένα μετά το άλλο στο ίδιο μπολ. Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι ένα δαπανηρό λάθος. Εάν ένα αυγό αποδειχθεί ότι έχει χαλάσει, κινδυνεύετε να μπερδέψετε όλα τα άλλα ή κομμάτια από το κέλυφος παραμένουν παγιδευμένα μέσα στο έτοιμο πιάτο. Και ασφαλώς ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να τα βγάλετε αργότερα. Για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους, σπάστε τα αυγά σε μικρά μπολ και βάλτε τα μαζί σε ένα μεγαλύτερο μπολ πριν τα χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα.

χρησιμοποιείτε κουτάλι η κουτάλα για να διαλύσετε τον κιμά

Είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιείτε ένα κουτάλι για να ανακατεύετε οποιοδήποτε φαγητό. Ωστόσο, όταν πρόκειται για κιμά, η διαδικασία γίνεται αργή και κουραστική. Από την άλλη, το κρέας μπορεί να μην είναι τόσο διαχωρισμένο όσο θα θέλαμε. Γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιούμε έναν πολτοποιητή πατάτας για να διαλύσουμε τον κιμά. Στη συνέχεια, με μια ξύλινη κουτάλα, μπορείτε να ξύσετε το υπόλοιπο κρέας από τον πολτοποιητή. Έτσι, το κρέας θα ψηθεί ομοιόμορφα.

δεν ετοιμάζετε και ψιλοκόβετε τα υλικά πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα

Οι άνθρωποι συχνά ζεσταίνουν τα τηγάνια τους ενώ ψιλοκόβουν τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν. Αλλά μάλλον δεν είναι αυτός ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε. Μπορεί να καταλήξετε να χαλάσετε τη συνταγή γιατί όταν τελικά μαγειρέψετε τα υλικά αν δεν ήταν κομμένα με τη σωστή σειρά. Το τηγάνι μπορεί να είναι τόσο ζεστό που όχι μόνο θα τα κάψετε, αλλά και μπορεί να μην έχετε χρόνο να προσθέσετε άλλα πράγματα, όπως καρυκεύματα ή περισσότερα υλικά. Δεν χρειάζεται να ψιλοκόψετε όλα τα υλικά πριν βάλετε το τηγάνι στη φωτιά, αλλά να προετοιμάσετε πρώτα αυτά που πρέπει να χρησιμοποιήσετε και μετά να ψιλοκόψετε τα υπόλοιπα όσο μαγειρεύονται.

χρησιμοποιείτε μαχαίρι με δόντια

Ένα μαχαίρι με δόντια είναι πολύ πιο επικίνδυνο από όσο φαίνεται, καθώς μπορεί εύκολα να γλιστρήσει και να βλάψει το κρέας ή τα λαχανικά. Ή ακόμη να τραυματίσετε τα δάχτυλά σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, σύμφωνα με τον ειδικό στη μαγειρική Mark Bittmanes, είναι να έχετε ένα εργαλείο ακονίσματος στο χέρι. Και αν αυτό δεν είναι εφικτό, βρείτε ένα εξειδικευμένο άτομο που μπορεί να φτιάξει τα μαχαίρια σας.

δε διατηρείτε τα αβοκάντο με σωστό τρόπο

Μια παλιά πεποίθηση λέει ότι αφήνοντας το κουκούτσι μέσα σε ένα μισό αβοκάντο θα το αποτρέψει από το να οξειδωθεί και να αλλάξει χρώμα. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι σωστό. Είναι αλήθεια ότι το κουκούτσι βοηθά στην επιβράδυνση της αποσύνθεσης, αλλά μόνο των τμημάτων γύρω του. Ό,τι είναι πιο μακριά σκοτεινιάζει ούτως ή άλλως. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να εμποδίσουμε το αβοκάντο να οξειδώνεται. Ένας τρόπος όμως για να καθυστερήσουμε τη διαδικασία είναι να αλείψουμε λίγο ελαιόλαδο στο μέρος που δεν φάγαμε και να το αποθηκεύσουμε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσετε ένα φράγμα που εμποδίζει την απελευθέρωση ορισμένων ενζύμων στο αβοκάντο.

υπερφορτώνετε το τηγάνι ή την κατσαρόλα

Αν και φαίνεται προφανές, συνήθως δεν θεωρούμε πολύ σημαντικό να έχουμε αρκετό χώρο στην κατσαρόλα ή το τηγάνι. Η υπερφόρτωσή τους μπορεί να έχει πολλές συνέπειες. Για παράδειγμα, το κρέας μπορεί να γίνει σφιχτό και γεμάτο υγρασία. Επιπλέον, καθώς πέφτει η θερμοκρασία, παράγεται ατμός. Επομένως, το φαγητό καταλήγει να μαγειρεύεται βράζοντας αντί να ροδίσει ή να τηγανιστεί. Από την άλλη, είναι δύσκολο να ανακατεύουμε το παρασκεύασμα ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Επομένως, συνιστάται μικρότερη ποσότητα φαγητού στο τηγάνι. Αν δεν έχουμε ένα τηγάνι επαρκούς μεγέθους, καλύτερα να το ψήσουμε τμηματικά. Είναι βολικό να τυλίξετε ή να καλύψετε σε αλουμινόχαρτο αυτό που ετοιμάσατε για να διατηρήσει τη θερμότητα.

δε γνωρίζετε την ποσότητα της γεύσης που μπορείτε να πάρετε από το σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα καρύκευμα με έντονη μυρωδιά και γεύση, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι η γεύση του μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του. Για παράδειγμα, αν το τρίψετε, η γεύση θα είναι πιο διαπεραστική. Αν το ψιλοκόψετε πολύ θα είναι πιο εύκολο να το τηγανίσετε, αλλά θα μπορέσετε και να εκμεταλλευτείτε καλύτερα τις ιδιότητές του. Από την άλλη πλευρά, αν θέλετε να διατηρήσετε μια μικρή νότα από γεύση σκόρδου, προσθέστε μερικές ολόκληρες σκελίδες σκόρδου στη συνταγή.

- Διαφήμιση -