Πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από τα έπιπλα κήπου, βεράντας και μπαλκονιού

Η υγρασία, η βροχόπτωση και τα υπολείμματα δέντρων μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στα έπιπλα εξωτερικού χώρου. Από την στιγμή που είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες τα έπιπλα, είναι λογικό να υποστούν φθορά, η οποία κάποιες φορές μας αγχώνει για το αν θα επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση! Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα στα έπιπλα εξωτερικού χώρου, είναι η μούλα. Μην ανησυχείτε όμως: Η μούχλα και το ωίδιο είναι αναμενόμενα με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι επιφάνειες εκτίθενται στην υγρασία από τις βροχοπτώσεις και την υγρασία. Θα χρειαστούν περισσότερα από έναν απλό καθαρισμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά με λίγη τεχνογνωσία και τα κατάλληλα εργαλεία και καθαριστικά, θα μπορέσετε να ανανεώσετε το σετ του κήπου και της βεράντας σας. Θα σας δείξω πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από τα έπιπλα κήπου, βεράντας και μπαλκονιού!

- Διαφήμιση -

Σημείωση για την ασφάλεια: Φοράτε γάντια και μάσκα ενώ καθαρίζετε και εργάζεστε σε καλά αεριζόμενο χώρο. Μην αναμιγνύετε καθαριστικά και ακολουθήστε όλες τις οδηγίες του κατασκευαστή για τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Λάβετε επίσης υπόψη ότι η χλωρίνη μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό σε ορισμένα υφάσματα, γι’ αυτό δοκιμάστε ένα σημείο που δεν φαίνεται προτού την χρησιμοποιήσετε.

πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από τα έπιπλα βεράντας

Οι ήπιες περιπτώσεις μούχλας μπορούν να καθαριστούν από τα περισσότερα έπιπλα εξωτερικού χώρου με ένα μείγμα νερού, σαπουνιού και λίγης χλωρίνης. Ανακατέψτε το διάλυμα καθαρισμού σας σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.

προστατέψτε τα φυτά

Εάν εργάζεστε κοντά στον κήπο, τα λουλούδια ή το γκαζόν σας, λάβετε προφυλάξεις για να διασφαλίσετε ότι τα καθαριστικά σας δεν θα καταλήξουν σε φυτά. Πριν ξεκινήσετε το τρίψιμο των επίπλων, βρέξτε το γκαζόν ή τα φυτά που υπάρχουν τριγύρω. Αυτό θα το κάνετε γιατί η διαρροή της χλωρίνης μπορεί να βλάψει σοβαρά ή ακόμη και να σκοτώσει τα φυτά και το γκαζόν, αλλά εάν η βλάστηση είναι υγρή, η χλωρίνη θα αραιωθεί σε περίπτωση τυχαίας επαφής, μειώνοντας τις πιθανότητες ζημιάς.

καθαρές επιφάνειες επίπλων

Ψεκάστε το μείγμα στην επιφάνεια του επίπλου και ανακινήστε την περιοχή με μια βούρτσα με νάιλον τρίχες και μετά ξεπλύνετε καλά με νερό. Αποφύγετε τη χρήση πινέλου με μεταλλικές τρίχες, καθώς μπορεί να χαράξει επιφάνειες όπως ξύλο, γυάλινες επιφάνειες, βαμμένες επιφάνειες και άλλα.

εξαλείψτε τη μούχλα

Αν και η χλωρίνη αφαιρεί αποτελεσματικά τους λεκέδες που προκαλούνται από τη μούχλα, στην πραγματικότητα δεν σκοτώνει τη μούχλα. Για να σκουπίσετε αποτελεσματικά τη μούχλα, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό με ένζυμα. Η μούχλα και το ωίδιο στα έπιπλα εξωτερικού χώρου (και οπουδήποτε στο σπίτι) είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρόβλημα και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία.

προστατέψτε τα έπιπλα και αποτρέψτε τη μούχλα

Μόλις τα έπιπλά σας είναι καθαρά, τα προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού καθαρισμού, μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τη μούχλα μακριά. Εάν τα έπιπλά σας δεν έχουν αρκετό ηλιακό φως για να στεγνώσουν, μετακινήστε τα στον ήλιο ή συνηθίστε να στεγνώνετε τα έπιπλα της βεράντας σας με πετσέτες για να αφαιρέσετε το λιμνάζον νερό.

πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από τα πλαστικά έπιπλα εξωτερικού χώρου

Για να αντιμετωπίσετε τη μούχλα και το ωίδιο στα πλαστικά έπιπλα βεράντας, χρησιμοποιήστε ένα προϊόν καθαρισμού που έχει σχεδιαστεί για την αφαίρεση μούχλας ή χρησιμοποιήστε ξύδι και νερό. Προσέξτε όταν χρησιμοποιείτε χλωρίνη και δοκιμάστε τη σε δυσδιάκριτο σημείο για να διαπιστώσετε την αντοχή στο χρώμα.

χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό που αφαιρεί τη μούχλα

Για να αντιμετωπίσετε το ωίδιο στα πλαστικά έπιπλα βεράντας, χρησιμοποιήστε ένα προϊόν που έχει σχεδιαστεί για την αφαίρεση μούχλας. Διαβάστε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που επιλέξατε είναι ασφαλές για χρήση σε πλαστικό.

ψεκάστε με ξύδι

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ξύδι για να καθαρίσετε τη μούχλα από πλαστικά έπιπλα εξωτερικού χώρου. Ψεκάστε λευκό αποσταγμένο ξύδι στα πλαστικά έπιπλα και αφήστε το να καθίσει για μια ώρα. Ξεπλύνετε με ζεστό καθαρό νερό πριν συνεχίσετε με μια δεύτερη εφαρμογή ξυδιού. Αφήστε το ξύδι να στεγνώσει χωρίς να το ξεπλύνετε.

χρησιμοποιήστε χλωρίνη μετά από δοκιμή

Η χλωρίνη μπορεί να χαράξει λευκά πλαστικά έπιπλα εξωτερικού χώρου. Εάν έχετε χρωματιστά πλαστικά έπιπλα, δοκιμάστε τη χλωρίνη σε ένα κρυφό σημείο για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αποχρωματίσει ή δεν θα βλάψει το υλικό. Μόλις κάνετε ένα επιτυχημένο τεστ, εφαρμόστε το μείγμα χλωρίνης που σημειώθηκε παραπάνω.

πώς να αφαιρέσετε τη μούχλα από έπιπλα εξωτερικού χώρου από ξύλο

αξιολογήστε τα έπιπλά σας για ανοχή στη χλωρίνη

Λάβετε υπόψη ότι η χλωρίνη μπορεί να αποχρωματίσει το λεκιασμένο ξύλο. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη, δοκιμάστε το πρώτα σε ένα δυσδιάκριτο σημείο για να δείτε μήπως επηρεάζει το φινίρισμα. Εάν τα έπιπλά σας περάσουν το τεστ χλωρίνης, ακολουθήστε τη βασική μέθοδο χλωρίνης, σαπουνιού και νερού που σημειώθηκε παραπάνω.

χρησιμοποιήστε καθαριστικά ειδικά για το ξύλο

Τα καθαριστικά ειδικά κατασκευασμένα για την αφαίρεση λεκέδων από μούχλα από εξωτερικές ξύλινες επιφάνειες μπορούν να αγοραστούν σε κάποιο καταστήματα. Διαβάστε τις προδιαγραφές στην ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι το καθαριστικό έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με τον τύπο των ξύλινων επίπλων σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

- Διαφήμιση -