7 εκπληκτικά πράγματα που δεν πρέπει να απολυμαίνετε

Λόγω της πανδημίας COVID-19, οι περισσότερες από εμάς καθαρίσαμε και απολυμάναμε περισσότερα τα τελευταία 2 χρόνια από ό,τι κάναμε πριν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι και πριν δεν απολυμαίναμε πράγματα στο σπίτι μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες μας έκαναν να γίνουμε πιο ΄΄τιτίζες΄΄ στο θέμα της απολύμανσης. Όμως είναι σωστό να απολυμαίνουμε τα πάντα στο σπίτι μας; Ασφαλώς και όχι, γιατί υπάρχουν αντικείμενα που θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές με την καθαριότητα και την απολύμανση τους. Θα σας παρουσιάσω 7 πράγματα που δεν πρέπει να απολυμαίνετε!

- Διαφήμιση -

κοσμήματα

Τα χημικά στα απολυμαντικά καθαριστικά είναι πολύ σκληρά για να χρησιμοποιηθούν σε ευαίσθητα μέταλλα κοσμημάτων και πολύτιμους λίθους. Στην πραγματικότητα, ακόμη και το απολυμαντικό χεριών μπορεί να βλάψει ορισμένους τύπους κοσμημάτων. Εάν φοράτε κοσμήματα στα χέρια και τους καρπούς σας, φροντίστε να τα διατηρείτε καθαρά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι σαπούνι και νερό!

αυτοκίνητό

Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο υγρό μαντηλάκι για την απολύμανση του τιμονιού ή το πόμολο της πόρτας, η πιο ασφαλής επιλογή είναι να καθαρίζετε συχνά το αυτοκίνητό σας. Το τακτικό πλύσιμο αυτοκινήτου θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τα μικρόβια από το εξωτερικό του αυτοκινήτου σας, ενώ ένα μαλακό πανί από μικροΐνες θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε το εσωτερικό σας σε χρόνο μηδέν. (Βρέξτε το πανί με νερό πρώτα ή χρησιμοποιήστε ένα σπρέι καθαρισμού που έχει σχεδιαστεί για εσωτερικούς χώρους αυτοκινήτων.)

φυσική πέτρα

Μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιείτε το απολυμαντικό σας σπρέι σε κάθε επιφάνεια του σπιτιού σας, αλλά μπορεί να είναι ένα πολύ ακριβό λάθος! Τα σκληρά καθαριστικά μπορούν να καταστρέψουν τις επιφάνειες από φυσικές πέτρες όπως ο γρανίτης ή το μάρμαρο και ακόμη και να αφήσουν σημάδια που διαρκούν στον όμορφο πάγκο σας. Αντίθετα, πλύνετε τον πάγκο σας από φυσική πέτρα με σαπούνι και νερό ή φτιάξτε το σπιτικό σας καθαριστικό, το οποίο είναι απολύτως ασφαλές για χρήση σε φυσική πέτρα.

ξύλινες επιφάνειες

Αποφύγετε τη χρήση απολυμαντικών για τον καθαρισμό τόσο των επεξεργασμένων όσο και των μη επεξεργασμένων ξύλινων επιφανειών. Οι μη επεξεργασμένες επιφάνειες θα απορροφήσουν το υγρό καθαρισμού και μπορεί να αφήσουν λεκέδες που είναι αδύνατο να αφαιρεθούν εντελώς. Όσον αφορά το επεξεργασμένο ξύλο, μπορεί ακόμα να αντιδράσει άσχημα με τα σκληρά συστατικά των καθαριστικών όπως το λευκαντικό και το οινόπνευμα και να αφαιρέσει την προστατευτική επίστρωση, αφήνοντάς τα ευάλωτα σε ζημιές. Χρησιμοποιήστε ένα ασφαλές για ξύλο καθαριστικό για να διατηρήσετε τα ξύλινα δάπεδα και τα έπιπλα καθαρά.

δερμάτινες επιφάνειες

Το κύριο πρόβλημα με την απολύμανση του δέρματος (είτε στο αυτοκίνητό σας είτε με τη μορφή αξεσουάρ όπως πορτοφόλι ή τσάντα) είναι ότι τα απολυμαντικά περιέχουν συχνά αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να προσελκύσει τη φυσική υγρασία του δέρματος, με αποτέλεσμα να φαίνεται ξηρό και ξεφτισμένο.

Αντίθετα, καθαρίστε τα δερμάτινα είδη με διάλυμα 1 λίτρου νερού και μερικές σταγόνες βρεφικού σαπουνιού. Βουτήξτε ένα σφουγγάρι ή ένα πανί στο διάλυμα καθαρισμού, καθαρίστε το αντικείμενο σας, στη συνέχεια ξεπλύνετε το σφουγγάρι και σκουπίστε το ξανά για να αφαιρέσετε τυχόντα υπολείμματα σαπουνιού.

γυαλιά

Τα περισσότερα απολυμαντικά σας προειδοποιούν να τα κρατάτε μακριά από τα μάτια σας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει επίσης να τα κρατάτε μακριά από τα γυαλιά σας! Για να καθαρίσετε τα γυαλιά σας και να αφαιρέσετε τα μικρόβια, πλύντε τα απαλά με μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων και στη συνέχεια στεγνώστε τα με ένα μαλακό πανί από μικροΐνες.

επιφάνειες προετοιμασίας φαγητού και παιχνίδια

Τι κοινό έχουν οι επιφάνειες παρασκευής φαγητού και τα παιχνίδια; Και τα δύο έρχονται συχνά σε επαφή με το στόμα ή το φαγητό. Και αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε πώς να διατηρήσετε κάτι καθαρό! Εάν χρησιμοποιείτε απολυμαντικό για επιφάνειες προετοιμασίας φαγητού και παιχνίδια, είναι πολύ σημαντικό να το ξεπλύνετε καλά με καθαρό νερό μετά. Διαφορετικά, σκληρά καθαριστικά υλικά μπορεί να παραμείνουν σε αυτές τις επιφάνειες και τελικά να εισέλθουν στο στόμα.

- Διαφήμιση -