2 λάθη που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στο καθάρισμα μαρμάρινων επιφανειών

Το μάρμαρο αποτελεί ένα ακριβό αλλά ταυτόχρονα πολύ όμορφα και ευαίσθητο υλικό. Το μάρμαρο σαν πρώτη ύλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα δάπεδα, σε πάγκους, σε νεροχύτες και άλλες μεγάλες επιφάνειες. Ακόμη, κάτι που αρκετοί από εμάς ίσως να μην γνώριζαν είναι πως το μάρμαρο αποτελεί την πρώτη ύλη για να δημιουργηθεί το μωσαϊκό. Οι μαρμάρινες επιφάνειες απαιτούν πολύ μεγαλύτερη φροντίδα και προσοχή στη συντήρηση. Συγκεκριμένα, εάν πρόκειται για μαρμάρινο πάτωμα οι καταπονήσεις που δέχεται καθημερινά είναι πολύ μεγάλες και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς φθορές και γρατζουνιές μπορεί να δημιουργηθούν πολύ εύκολα. Το μαρμάρινο πάτωμα χρειάζεται πολύ περισσότερη φροντίδα από τα κοινά δάπεδα για τον απλούστατο λόγο ότι η επανεγκατάσταση και η συντήρησή του μπορεί να αποδειχθούν αρκετά κοστοβόρες. Τι κάνουμε όμως στην περίπτωση που τα μάρμαρά μας χάσουν τη γυαλάδα τους; Θα σας παρουσιάσω 2 λάθη που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στο καθάρισμα μαρμάρινων επιφανειών!

- Διαφήμιση -

αφαιρέστε άμεσα τους λεκέδες

Το μάρμαρο όσο όμορφο και αν είναι λεκιάζει αρκετά εύκολα λόγω της φύσης του και της πορώδους επιφάνειας. Για αυτό το λόγο είναι αρκετά σημαντικό να αντιμετωπίζετε γρήγορα λεκέδες που αφήνουν χρώμα όπως είναι για παράδειγμα ο καφές και το κρασί και να μην τους αφήνετε για αργότερα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να καθαρίσετε για αρχή με χλιαρό νερό και ένα μαλακό πανί. Ένα πολύ χρήσιμο μυστικό επίσης, είναι να δημιουργήσετε ένα διάλυμα με οξυζενέ με μερικές σταγόνες αμμωνίας. Το ίδιο διάλυμα το απλώνετε με ένα πανί στην επιφάνεια του λεκέ. Αφήστε το να δράσει για λίγο και μετά στεγνώστε καλά με ένα μαλακό πανί.

Επίσης, κάτι ακόμη που θα πρέπει να προσέξετε στην περίπτωση που ο πάγκος της κουζίνας σας είναι μαρμάρινος εκτός από το καθάρισμα και το γυάλισμα μαρμάρων με το χέρι είναι και η χρήση του. Αυτό σημαίνει πως εκείνες τις φορές που θα χρειαστεί να κόψετε κάτι για την προετοιμασία του φαγητού σας, χρησιμοποιήστε ένα ξύλο κοπής. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε γρατζουνιές και φθορές στον μαρμάρινο πάγκο σας.

αποφύγετε όξινα καθαριστικά

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι τα μαρμάρινα πατώματα σας με την πάροδο του χρόνου έχουν αρχίσει να χάνουν τη γυαλάδα τους και να γίνονται θαμπά είναι πολύ πιθανό να τα καθαρίζατε τόσο καιρό με λάθος τρόπο και καθαριστικά. Υλικά όπως το λευκό ξίδι, το λεμόνι και η χλωρίνη είναι σημαντικοί σύμμαχοι στην καθημερινή καθαριότητα του νοικοκυριού. Για το μάρμαρο όμως αποτελούν εχθροί καθώς μπορούν να διαβρώσουν την επιφάνεια των μαρμάρων σας. Σε αντίθεση, τι είναι αυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν θέλεις να κάνεις γυάλισμα μαρμάρων μόνος σου;

Προτιμήστε καθαριστικά με ουδέτερο pH όπως είναι το κλασικό πράσινο σαπούνι ή σαπούνι Μασσαλίας. Ακόμη, σημαντικό ρόλο παίζει όχι μόνο το τι αλλά και το πως πραγματοποιείτε το γυάλισμα μαρμάρων μόνοι σας. Για παράδειγμα, εάν συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε σκληρά σφουγγάρια ή και σύρμα για την απομάκρυνση λεκέδων, τα ίδια δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε μαρμάρινες επιφάνειες. Αντιθέτως, μπορεί να τραυματίσουν τα μάρμαρά σας και να αφήσουν γρατζουνιές. Τα μαρμάρινα πατώματα και οι μαρμάρινες επιφάνειες είναι απαραίτητο να καθαρίζονται με μαλακά σφουγγάρια ή πανιά. Τέλος, ποτέ μην ξεχνάτε να σκουπίζετε και να στεγνώνετε καλά την επιφάνεια που καθαρίσατε!

- Διαφήμιση -