Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά οι χρήσεις του κάρβουνου στον κήπο είναι πολλές! Εάν θέλετε να αναπτύξετε έναν υγιή κήπο, ίσως είναι μια καλή ιδέα να ρίξετε μια ματιά στα υπολείμματα από το μπάρμπεκιου του Σαββατοκύριακου! Ακούγεται περίεργο? Και όμως δεν είναι! Η προσθήκη ξυλάνθρακα στο χώμα του κήπου είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να αυξήσετε τα επίπεδα του pH, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αέρα με την ικανότητά του να συγκρατεί θρεπτικά συστατικά και νερό. Ας ρίξουμε μια ματιά σε 9 χρήσεις του κάρβουνου στον κήπο μας!

εδαφοβελτιωτικό

Ο ξυλάνθρακας δρα ως εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο και το χαμηλό κόστος του και είναι κατάλληλος αντικαταστάτης του ασβέστη σε μείγματα πρόσθετων εδάφους. Επιπλέον, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τη βελτίωση του οργανικού υποστρώματος από σάπια φύλλα και μπορεί να φέρει το μέγιστο pH, ειδικά για τα τριαντάφυλλα.

εξουδετερώνει τα φυτικά δηλητήρια

Οι καρυδιές παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται Jugalone, η οποία απελευθερώνεται στο περιβάλλον μέσα από τα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος. Είναι τοξική για κάθε φυτό που προσπαθεί να εγκατασταθεί στην περιοχή της καρυδιάς. Όταν πέφτουν οι καρυδιές, οι ρίζες που αποσυντίθενται συνεχίζουν να απελευθερώνουν το δηλητήριο.

Ο άνθρακας μπορεί να απορροφήσει πλήρως αυτό το δηλητήριο. Μπορείτε να το απλώσετε ως πολτό ή να το δουλέψετε απαλά στο χώμα. Αυτή είναι μια από τις καλύτερες χρήσεις του κάρβουνου στον κήπο!

γεμίστε τις γλάστρες

Την επόμενη φορά που θα μαζέψετε πέτρες για να γεμίσετε τον πάτο από τις γλάστρες σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αντ’ αυτού φυσικό κάρβουνο σκληρού ξύλου. Βλέπετε, το κάρβουνο είναι καλύτερη επιλογή γιατί είναι πιο ελαφρύ από το χαλίκι και τις πέτρες. Ως εκ τούτου, η συμπερίληψή του καθιστά τις γλάστρες ελαφρύτερες και, κατά συνέπεια, ευκολότερες στη μετακίνηση.

Αυτό είναι ιδιαίτερα βολικό όταν ο καιρός είναι απρόβλεπτος. Πρέπει να μετακινείτε συχνά τα φυτά σας, για να εκμεταλλευτείτε το ηλιακό φως ή για να τα προστατέψετε από τον παγετό. Επιπλέον, μπορείτε ακόμη και να επαναχρησιμοποιήσετε το κάρβουνο όταν αλλάζετε τη γλάστρα!

προσθετικό χώματος

Υπάρχει λόγος για τον οποίο τα μείγματα εδάφους που αγοράζονται από κάποιο κατάστημα περιέχουν κάρβουνο. Όταν περιλαμβάνεται σε χώμα γλάστρας, το κάρβουνο απορροφά τις ενοχλητικές μυρωδιές του κομπόστ και της κοπριάς, ενώ αφήνει ανέπαφη τη διατροφική ακεραιότητα του μείγματος. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε μερικά σφαιρίδια κάρβουνου στο μείγμα της γλάστρας σας, σε περίπτωση που η μυρωδιά γίνει υπερβολική.

εξουδετέρωση ζιζανιοκτόνων

Τα ζιζανιοκτόνα, συχνά έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο έδαφος. Τείνουν να παραμείνουν για αρκετά χρόνια, ακόμη και μετά το θάνατο των φυτών-στόχων. Αυτό προκαλεί ένα δυσμενές περιβάλλον ανάπτυξης για τις μελλοντικές σας καλλιέργειες.

ΔEITE
10 απλές ιδέες για να φτιάξετε ένα μικρό λαχανόκηπο στην αυλή σας

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μια περιοχή που υποβάλλεται σε ζιζανιοκτόνα Isoxaben ή Oryzalin, προσθέστε λίγο κάρβουνο στο έδαφος λίγο πριν τη φύτευση. Αυτό θα εξυπηρετήσει έναν διπλό σκοπό: την αραίωση των ζιζανιοκτόνων και τον αποκλεισμό των πιθανών προβλημάτων ανάπτυξης για τη βέλτιστη ανάπτυξη των φυτών.

καθαρισμός και αφαίρεση φυτοφαρμάκων

Οι ιδιότητες απορρόφησης του κάρβουνου, σε συνδυασμό με τη μη τοξική του φύση, το καθιστούν ιδανικό για την εξουδετέρωση της βλαβερής επίδρασης των φυτοφαρμάκων. Επιστημονικά μιλώντας, ένα μείγμα από μισό κιλό κάρβουνο αναμεμειγμένο σε 7 λίτρα νερό, είναι αρκετό για την επεξεργασία και τον καθαρισμό της συσσώρευσης φυτοφαρμάκων σε περίπου 10-15 τετραγωνικά μέτρα χώματος.

Εάν η πληγείσα περιοχή είναι πολύ μεγάλη για να την απλώσετε με το χέρι, σκεφτείτε να την ψεκάσετε παντού για να αφαιρέσετε τα φυτοφάρμακα. Λάβετε υπόψη ότι το κάρβουνο λειτουργεί μόνο για οργανικά φυτοφάρμακα, όχι για συνθετικά.

υπόστρωμα με κάρβουνο

Δεν χρειάζεστε πάντα καφέ ή πράσινο φυτικό υλικό για υπόστρωμα. Το μαύρο κάρβουνο μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό. Δημιουργεί ένα προστατευτικό κάλυμμα στην επιφάνεια του εδάφους ενώ εμποδίζει την υγρασία να διαφύγει από το έδαφος. Αυτό βοηθά στην αποτροπή της ανάπτυξης ζιζανίων. Η χρήση ενός στρώματος κάρβουνου γύρω από ανοιχτόχρωμα φυτά είναι ένας μοναδικός τρόπος για να δημιουργήσετε μια διαφορετική εμφάνιση και να δημιουργήσετε μία διαφορετική εμφάνιση στον κήπο!

αντιμυκητιακή προστασία

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Plant Science, αναφέρει ότι η προσθήκη κάρβουνου στο έδαφος είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείριση και τη μείωση των μυκητιάσεων στα φυτά. Καθώς το κάρβουνο είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να σκοτώσετε τις μυκοτοξίνες που δημιουργεί η μούχλα, η χρήση του στον κήπο σας σίγουρα θα κρατήσει μακριά τη μυκητιασική μόλυνση.

οργανικό εντομοκτόνο

Το κάρβουνο σε σκόνη είναι εξαιρετικά ισχυρό στην αποτροπή του Tribolium Castenum. Είναι ένα σκαθάρι, που έχει μια αδηφάγα όρεξη όταν πρόκειται για προϊόντα σιτηρών όπως φασόλια, αλεύρι, τροφές για κατοικίδια, αποξηραμένα άνθη, δημητριακά, ζυμαρικά και ούτω καθεξής.

Το Tribolium Castenum και τα σκαθάρια του αλευριού είναι οι χειρότεροι εφιάλτες κάθε ιδιοκτήτη παντοπωλείου. Η χρήση καλά λευκασμένης και αποξηραμένης σκόνης κάρβουνου μπορεί να κάνει μια τακτοποιημένη δουλειά για να σκοτώσει αυτά τα ενοχλητικά έντομα, χωρίς να αφήσει πίσω κανένα τοξικό υπόλειμμα!