15 υπέροχες ιδέες για να διακοσμήσετε την αυλή και τον κήπο σας με τη βασίλισσα των αναρριχώμενων φυτών, την κληματίδα ή αγραμπέλη

Χάρη στα πλατιά και εντυπωσιακά άνθη της, η κληματίδα ή αγράμπελη ανήκει στα κλασικά καλλωπιστικά φυτά και ταυτόχρονα η ικανότητά της να αναπτύσσεται γρήγορα με υγιή άνθη, την κατατάσσει στην κορυφή των αναρριχώμενων φυτών. Η ποικιλία των ειδών της είναι μεγάλη. Ξεκινά από ένα πράσινο κληματάκι και φτάνει σε ένα μεγάλο κλήμα. Τα είδη διαφέρουν ως προς τον ρυθμό ανάπτυξής τους και την περίοδο ανθοφορίας τους, αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την ικανότητα να σκαρφαλώνουν σε γυμνούς τοίχους κτιρίων, φράχτες και δέντρα. Θα σας παρουσιάσω 15 υπέροχες ιδέες για να διακοσμήσετε την αυλή και τον κήπο σας με τη βασίλισσα των αναρριχώμενων φυτών, την κληματίδα ή αγραμπέλη!

- Διαφήμιση -

περίοδος φύτευσης

Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε τα φυτά που αγοράσατε σε γλάστρα είναι μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου. Για να αφαιρέσετε τα κλήματα από τη γλάστρα, μπορείτε να την κόψετε προσεκτικά για να μην τραυματίσετε τις ευαίσθητες ρίζες της. Το χώμα στη γλάστρα πρέπει να διατηρείται υγρό. Εάν το χώμα στεγνώσει, τοποθετήστε τη γλάστρα σε έναν κουβά με νερό.

τοποθεσία

Η φύση είναι η καλύτερη ένδειξη για το πού πρέπει να φυτέψετε τα φυτά στον κήπο σας. Στο δάσος, το άγριο κλήμα σκαρφαλώνει πάνω από τα δέντρα και τους θάμνους αναζητώντας τον ήλιο. Έτσι, η κορυφή βρίσκεται στον ήλιο και η βάση του φυτού στη σκιά και είναι κάτι που πρέπει να το έχετε κατά νου όταν φυτεύετε τα φυτά στον κήπο σας. Γενικά τα κλήματα δεν αντέχουν τον ήλιο στη βάση τους. Μια καλή λύση είναι να φυτέψετε λουλούδια γύρω από τα κλήματα που θα δώσουν σκιά στη βάση τους. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε σκιά με παλιά σπασμένα κλαδιά, πέτρες ή άλλα στολίδια κήπου.

φύτεμα

Μόλις βρείτε το σωστό μέρος για τη βασίλισσα σας, μπορείτε να ξεκινήσετε να σκάβετε μια μεγάλη και βαθιά τρύπα. Το έδαφος πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και υγρασία. Μπορείτε να καλύψετε το κάτω μέρος με μικρές πέτρες. Αυτό συνιστάται ιδιαίτερα όταν το έδαφος είναι βαρύ ή αργιλώδες. Οι πέτρες εμποδίζουν την κατακράτηση νερού. Εάν το νερό μείνει στις ρίζες, θα αρχίσουν να σαπίζουν, με αποτέλεσμα ολόκληρο το φυτό να μαραθεί. Μπορείτε ακόμη να αναμίξετε το σκαμμένο χώμα με χώμα κομποστοποιημένο: έτσι το χώμα αναπνέει και το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί ελεύθερα. Στη συνέχεια κλείνουμε την τρύπα με το ανακατεμένο χώμα και ποτίζουμε προσεκτικά το μικρό φυτό.

υποστήριξη αναρρίχησης

Η αγράμπελη μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία μέτρα ύψος. Με τη βοήθεια στηριγμάτων είναι σε θέση να κολλήσει σε δέντρα, φράχτες και τοίχους. Εάν δεν υπάρχει βραχίονας αναρρίχησης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαίσιο, τα επιμέρους στοιχεία του οποίου μπορεί να αποτελούνται από κάθετες και οριζόντιες σανίδες, σύρματα κ.λπ. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν καμάρες, πέργκολες και πλέγματα τοίχου. Συνιστούμε να εγκαταστήσετε αναρριχητικό στήριγμα την ίδια στιγμή που φυτεύετε τα φυτά σας.

- Διαφήμιση -