12 καταπληκτικές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο σας με ένα διακοσμητικό θάμνο με πολλά μικρά λουλούδια, τη μπορόνια

Η μπορόνια είναι ένας αειθαλής διακοσμητικός θάμνος που προέρχεται από την Αυστραλία. Η μπορόνια είναι ένα πολυετές φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λεμόνι και το πορτοκάλι. Αυτή η συγγένεια γίνεται εμφανής στα φύλλα της, τα οποία όταν τρίβονται αναδίδουν ένα ήπιο άρωμα εσπεριδοειδών. Η μπορόνια έχει πολυάριθμα λουλούδια που ανάλογα με το είδος έχουν σχήμα αστεριού ή καμπάνας και ανθίζει από τα μέσα της Άνοιξης έως τα τέλη του Καλοκαιριού. Υπάρχουν πάνω από 100 είδη μπορόνιας με λουλούδια σε πολλά χρώματα με αποχρώσεις του ροζ, του κόκκινου, του κιτρινοπράσινου, του μπλε, του καφέ και του λευκού. Θα σας παρουσιάσω 12 καταπληκτικές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο σας με ένα διακοσμητικό θάμνο με πολλά μικρά λουλούδια, τη μπορόνια!

- Διαφήμιση -

Η μπορόνια είναι μια εξαιρετική επιλογή σε παρτέρι για τη δημιουργία χαμηλής περίφραξης, καθώς και φυτεμένη στον κήπο ως μονόφυτο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για την παραγωγή κομμένων ανθέων καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες μπορόνιας.

κάτω από ποιες συνθήκες ευδοκιμεί η μπορόνια

Η μπορόνια ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο κλίμα, καθώς είναι ευαίσθητη στους παγετούς του Χειμώνα και στις υψηλές θερμοκρασίες του Καλοκαιριού. Αν και αντέχει σε ηλιόλουστες θέσεις, προτιμούμε να τη φυτεύουμε σε ημισκιερά μέρη για να μας δώσει περισσότερη ανθοφορία. Η μπορόνια χρειάζεται γόνιμο έδαφος, εμπλουτισμένο με οργανική ουσία που έχει καλή αποστράγγιση. Για να φυτέψουμε τη μπορόνια σε γλάστρα προτιμάμε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό και την τοποθετούμε σε μέρος προστατευμένο από τους δυνατούς ανέμους. Χρησιμοποιούμε γλάστρες με διάμετρο 30 εκ. ύψος για να έχει το φυτό μας πλούσια ανάπτυξη, καθώς και φυτικό χώμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα και λίπανση

Η μπορόνια χρειάζεται τακτικό πότισμα. Την Άνοιξη ποτίζουμε δύο φορές την εβδομάδα, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο χρειάζεται πιο συχνό πότισμα κάθε 2 μέρες. Σε κάθε περίπτωση, ποτίζετε μόνο αφού στεγνώσει το έδαφος, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σήψη στη ρίζα της μπορόνιας. Σχετικά με τη λίπανση, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της Άνοιξης και επαναλαμβάνουμε αρχές Φθινοπώρου μετά το τέλος της ανθοφορίας του.

πώς πολλαπλασιάζεται η μπορόνια

Για τη δημιουργία νέων φυτών προτιμάμε τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα, καθώς ο σπόρος της μπορόνιας μεγαλώνει πολύ δύσκολα. Την ανοιξιάτικη περίοδο παίρνουμε τμήματα βλαστών (μοσχεύματα) μήκους 10 εκ. από την κορυφαία βλάστηση της μπορόνιας. Αφού αφαιρέσετε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση του βλαστού, το τοποθετείτε σε ένα φυτώριο με αφράτο φυτόχωμα και άμμο σε αναλογία 2:1 και μεταφέρετε τη γλάστρα σε δροσερό περιβάλλον. Η προσθήκη ορμόνης ριζοβολίας στη βάση του βλαστού βοηθά στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Μετά από 6-8 εβδομάδες το φυτό μας θα έχει ριζώσει και μπορεί να μεταφυτευτεί σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο μας.

και ένα μυστικό για τη μπορόνια

Εκτός από το χαρακτηριστικό αρωματικό φύλλωμα και την υπέροχη ανθοφορία της, η μπορόνια βοηθά να ομορφύνει ακόμα περισσότερο τον κήπο μας, καθώς ανήκει στα φυτά που ελκύουν τις πεταλούδες και τις μέλισσες στον κήπο μας.

- Διαφήμιση -