14 υπέροχες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο ή τη βεράντα σας με έναν ανθεκτικό και όμορφο θάμνο: την ιξόρα

Η ιξόρα είναι ένα από τα θαμνώδη φυτά με τα οποία μπορείτε να ομορφύνετε τον κήπο ή τη βεράντα σας. Δεν αναπτύσσεται πολύ, επομένως μπορείτε να τη μεγαλώσετε ακόμη και σε γλάστρα, αλλά παράγει επίσης μεγάλο αριθμό συστάδων λουλουδιών όλο το χρόνο. Στην πραγματικότητα, ένα από τα λίγα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου για να τη διατηρήσετε υγιή είναι ότι απαιτεί άφθονο νερό. Για τα υπόλοιπα, σίγουρα θα τη λατρέψετε! Θα σας παρουσιάσω 14 υπέροχες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο ή τη βεράντα σας με έναν ανθεκτικό και όμορφο θάμνο: την ιξόρα!

- Διαφήμιση -

προέλευση και χαρακτηριστικά της ιξόρα

Η ιξόρα ανήκει στην οικογένεια θαμνωδών και αειθαλών φυτών ιθαγενών στις τροπικές περιοχές της Ασίας και της Αμερικής, αν και καλλιεργούνται επίσης ευρέως σε τροπικές περιοχές του υπόλοιπου κόσμου. Αναπτύσσονται σε ύψος περίπου 3-4 μέτρα, με απλά, λογχοειδή και πράσινα φύλλα. Ανθίζουν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, εκτός από το Χειμώνα. Τα άνθη ομαδοποιούνται σε πολύ πυκνές συστάδες, κόκκινα, πορτοκαλί ή λευκά. Αυτά είναι πολύ ελκυστικά για τα έντομα που επικονιάζουν, όπως οι πεταλούδες ή οι μέλισσες, κάτι που είναι σίγουρα ενδιαφέρον όταν βρίσκονται, για παράδειγμα, κοντά ή μέσα στον κήπο.

τι φροντίδα χρειάζονται οι ιξόρες

Τοποθεσία

Είναι φυτά που, όποτε είναι δυνατόν, πρέπει να τοποθετούνται έξω, σε πλήρη ήλιο. Βέβαια, δεν θα έχουν προβλήματα αν βάλουν τους εαυτούς τους σε ημισκιέρα ενώ το μέρος είναι φωτεινό.

Γλάστρα

Το υπόστρωμα που θα επιλέξετε πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη και επίσης κάτι πορώδες, ώστε η αποστράγγιση του νερού να είναι ιδανική. Για παράδειγμα, ένα καλό μείγμα θα ήταν σάπια φύλλα με 30% περλίτη. Ομοίως, η γλάστρα πρέπει να έχει τρύπες στη βάση της, διαφορετικά οι ρίζες της ιξόρας θα σαπίσουν.

Κήπος

Το χώμα πρέπει να είναι εύφορο, καλά στραγγιζόμενο.

Πότισμα

Όπως αναφέραμε, οι ιξόρες χρειάζονται συχνό πότισμα. Κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού πρέπει να ποτίζονται περίπου 3-4 φορές την εβδομάδα, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο θα είναι αρκετές 2 εβδομαδιαίες αρδεύσεις, ή ακόμα λιγότερο εάν το περιβάλλον είναι υγρό. Εάν έχετε αμφιβολίες, ελέγξτε την υγρασία του υποστρώματος ή του εδάφους πριν την ποτίσετε ξανά.

Λίπασμα

Από τις αρχές της Άνοιξης μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού είναι ενδιαφέρον να λιπάνετε τις ιξόρες σας με λιπάσματα για ανθοφόρα φυτά, ακολουθώντας τις ενδείξεις που αναγράφονται στη συσκευασία. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε οργανικά λιπάσματα, όπως γκουάνο, εκχύλισμα φυκιών ή κομπόστ.

Πολλαπλασιασμός

Η ιξόρα πολλαπλασιάζεται με σπόρους και μοσχεύματα την Άνοιξη.

Σπόροι

Ακολουθήστε τη διαδικασία βήμα προς βήμα:

Αρχικά, επιλέξτε έναν σπόρο που έχει μια τρύπα στη βάση του από την οποία μπορεί να ρέει το νερό. Συνιστάται ανεπιφύλακτα ένας σπόρος, αν και το ίδιο ισχύει και για τις γλάστρες.

Στη συνέχεια γεμίστε το με ένα μείγμα σάπια φύλλα με περλίτη σε ίσα μέρη.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε το πολύ δύο σπόρους σε κάθε σπόρο, διασφαλίζοντας ότι είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά μεταξύ τους.

Καλύψτε τους σπόρους με ένα λεπτό στρώμα από το χώμα.

Τέλος, ποτίζουμε και τοποθετούμε τον σπόρο έξω, σε πλήρη ηλιοφάνεια.

Θα βλαστήσουν σε περίπου 5-7 ημέρες.

Μοσχεύματα

Απλά πρέπει να κόψετε ένα στέλεχος που έχει περισσότερους από δύο κόμπους ή μπουμπούκια και να το βυθίσετε σε ένα ποτήρι νερό. Είναι σημαντικό να καλύψετε 2 κόμβους και ότι το εν λόγω υγρό ανανεώνεται και ότι το δοχείο καθαρίζεται κάθε μία ή δύο ημέρες. Μετά από περίπου ενάμιση μήνα, θα έχετε αρκετές ρίζες για να το φυτέψετε σε γλάστρα.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα είναι απαραίτητο στα τέλη του Χειμώνα, ή μετά την ανθοφορία αν είναι φυτό που ήδη βγάζει άνθη. Τα ξερά φύλλα και τα μαραμένα άνθη πρέπει να αφαιρούνται όποτε είναι απαραίτητο, καθώς και για το κόψιμο των κλαδιών που έχουν μεγαλώσει υπερβολικά με απολυμασμένο ψαλίδι κλαδέματος.

Παγετός

Οι ιξόρες είναι φυτά που δεν αντιστέκονται στον παγετό. Η ελάχιστη θερμοκρασία που αντέχουν είναι 10 βαθμοί, αρκεί να είναι για μικρό χρονικό διάστημα. Τέλος πάντων, στην περίπτωση που μένετε σε περιοχή όπου οι Χειμώνες είναι κρύοι, καλό είναι να τις έχετε μέσα στο σπίτι!

- Διαφήμιση -