20 υπέροχες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο σας με ένα φυτό για σκιερά μέρη, την χόστα

Η χόστα είναι ένα φυτό που μπαίνει σε σκιερά, σχετικά υγρά μέρη του κήπου και πρέπει να προστατεύεται από τη ζέστη του καλοκαιριού. Υπάρχουν πολλά είδη και πολλές ποικιλίες άνω των 2.500 που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το μέγεθος, το χρώμα και την υφή των φύλλων. Βοτανικά ανήκει στο γένος χόστα στην οικογένεια Asparagaceae. Η προέλευση του φυτού είναι από τις περιοχές της Ανατολικής Ασίας από την Κίνα και την Ιαπωνία. Η χόστα είναι ένα πολυετές φυτό με εντυπωσιακό φύλλωμα. Θα σας παρουσιάσω 20 υπέροχες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο σας με ένα φυτό για σκιερά μέρη, την χόστα!

- Διαφήμιση -

Ανάπτυξη φυτού: το ύψος του φυτού κυμαίνεται από 20 έως 50 cm ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν και πιο ψηλές ποικιλίες αλλά δεν καλλιεργούνται συνήθως. Αναπτύσσεται σε συστάδες.

Φύλλα: πολύ μεγάλη ποικιλία στο μέγεθος, το χρώμα, το σχήμα και την υφή του φύλλου που είναι και το κύριο διακοσμητικό χαρακτηριστικό του φυτού. Υπάρχουν λοιπόν μονόχρωμα ή πολύχρωμα φύλλα με αποχρώσεις του λευκού, του πράσινου, του μπλε ή του κίτρινου. Είναι φυτό αειθαλές και διατηρεί τα φύλλα του όλο το χρόνο.

Άνθη: το φυτό ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες που φυτρώνουν λευκά άνθη και υπάρχουν και ποικιλίες με μπλε αποχρώσεις.

κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης

Ρυθμός ανάπτυξης: Έχει μέτριο έως φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης.

Φως: Προτιμά ημισκιερά και σκιερά μέρη. Τα φωτεινά σημεία και εκείνα που εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως πρέπει να αποφεύγονται.

Θερμοκρασία: Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά το φυτό. Γενικά, αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Έδαφος: καλό είναι να φυτεύεται σε εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία, βαθιά και γόνιμα.

Υγρασία: χρειάζεται αρκετή υγρασία εδάφους.

φροντίδα για τη χόστα

Πότισμα: χρειάζεται συχνό πότισμα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Το φυτό δεν πρέπει να μείνει απότιστο γιατί μετά εξασθενεί και μπορεί ακόμη και να καταστραφεί.

Λίπασμα: δεν απαιτεί πολύ λίπασμα γι’ αυτό ακολουθούμε κανονική λίπανση καθώς με τα περισσότερα φυτά στον κήπο χρησιμοποιώντας λίπασμα γενικής χρήσης τους ανοιξιάτικους μήνες σταματάμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και λιπαίνουμε ξανά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Εχθροί και ασθένειες: Συχνά δέχεται επίθεση από σαλιγκάρια που τρώνε τα φύλλα και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα. Τα αλευρώδη και οι αφίδες επιτίθενται στο φυτό λιγότερο συχνά τους ανοιξιάτικους μήνες.

Σε ποια σημεία του κήπου φυτεύεται: Επιλέγουμε σκιερά σημεία του κήπου ή σε βεράντες που ο ήλιος δεν χτυπάει τόσο έντονα. Χρειαζόμαστε υγρασία και μέσες θερμοκρασίες. Η θερμότητα μπορεί να βλάψει την χόστα.

Φύτευση σε γλάστρα: Αυτό που χρειάζεται είναι να εξασφαλιστεί η καλή στράγγιση της γλάστρας. Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο έχει οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος.

Κλάδεμα: Η χόστα δεν χρειάζεται κλάδεμα εκτός από την αφαίρεση ξηρών φύλλων και λουλουδιών το καλοκαίρι.

Καλλωπιστική αξία: η καλλωπιστική αξία του φυτού βασίζεται στο εντυπωσιακό φύλλωμά του και στις μεγάλες παραλλαγές που παρουσιάζουν οι ποικιλίες του φυτού.

Το φυτό πρέπει να φυτεύεται σε σκιερά σημεία όπου συγκρατείται η υγρασία του εδάφους, καθώς λόγω της ζέστης και της ξηρασίας που έχουμε στη χώρα μας το καλοκαίρι, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει σε ηλιόλουστα και ζεστά μέρη. Μπορεί να φυτευτεί κάτω από μεγάλα δέντρα.

- Διαφήμιση -