19 ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο σας με έναν υπέροχο θάμνο με κόκκινους καρπούς, το κυδωνίαστρο

Το κυδωνίαστρο είναι ένας ανθεκτικός διακοσμητικός θάμνος εγγενής στην Κίνα και σχηματίζει μικρούς κόκκινους, μοβ ή μαύρους καρπούς που διατηρούνται στο φυτό κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Συνήθως φυτεύουμε το κυδωνίαστρο για να δημιουργήσουμε φράχτη λόγω της πλευρικής ανάπτυξής του, καθώς τα περισσότερα είδη κυδωνίαστρου δεν χάνουν το φύλλωμά τους όταν έρχεται ο χειμώνας. Μπορεί να φυτευτεί ως μεμονωμένο φυτό στον κήπο μας ενώ ορισμένα είδη χαμηλής ανάπτυξης φυτεύονται ακόμη και για εδαφοκάλυψη, τόσο σε βραχόκηπους όσο και σε επικλινή εδάφη. Θα σας παρουσιάσω 19 ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο σας με έναν υπέροχο θάμνο με κόκκινους καρπούς, το κυδωνίαστρο!

- Διαφήμιση -

Μια καλή εποχή για να φυτέψετε το κυδωνίαστρο είναι την άνοιξη και τις αρχές του φθινοπώρου. Το κυδωνίαστρο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το τριαντάφυλλο και το γαϊδουράγκαθο. Ανθίζει το καλοκαίρι, σχηματίζοντας λουλούδια σε αποχρώσεις από λευκό έως ροζ που αποτελούν πόλο έλξης για τις μέλισσες. Επίσης, οι καρποί των περισσότερων ειδών κυδωνίαστρου, εκτός από τη διακοσμητική τους αξία, αποτελούν πολύτιμη τροφή για τα πτηνά τους χειμερινούς μήνες.

κάτω από ποιες συνθήκες ευδοκιμεί το κυδωνίαστρο

Το κυδωνίαστρο αναπτύσσεται καλύτερα σε μέρη που έχουν αρκετή ηλιοφάνεια. Μπορεί να ευδοκιμήσει σε μερική σκιά, αλλά θα έχει λιγότερη ανθοφορία και καρποφορία. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στους παγετούς του χειμώνα, αν και οι δυνατοί βόρειοι άνεμοι μπορούν να βλάψουν το φύλλωμά του. Παρουσιάζει σχετική αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στην ξηρασία. Μπορούμε να φυτέψουμε το κυδωνίαστρο στους περισσότερους τύπους εδαφών, αν και παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη σε γόνιμα αμμώδη εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση του νερού. Για να φτιάξουμε φράχτη με αυτό το φυτό, φυτεύουμε σε αποστάσεις 1-2 μέτρων, ανάλογα με την ανάπτυξη του κάθε είδους δέντρου κυδωνίαστρου.

κυδωνίαστρο σε γλάστρα

Αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένο, το κυδωνίαστρο μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα, αρκεί να επιλέξουμε ένα μέρος με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό στην αυλή μας, στη βεράντα ή στο μπαλκόνι. Θα χρειαστούμε μια γλάστρα με μεγάλη διάμετρο και ύψος, τουλάχιστον 40 εκ. για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το φυτό κυδωνίαστρο και χώμα με περλίτη για να απομακρύνει το περιττό νερό κατά το πότισμα.

πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα το κυδωνίαστρο

Αν και το κυδωνίαστρο έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα και νερό, τα νέα φυτά που μεταφυτεύουμε στον κήπο μας χρειάζονται συχνό πότισμα για να αναπτυχθούν γρήγορα το ριζικό τους σύστημα και το πλούσιο φύλλωμά τους. Για φυτά που είναι σχετικά μεγάλα, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα, την άνοιξη και το φθινόπωρο, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε οπωσδήποτε δύο φορές την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, προσέξτε να μην αφήσετε το χώμα του κυδωνίαστρου για μεγάλο διάστημα, ειδικά σε ξηρές συνθήκες.

τι λίπασμα βάζουμε στο κυδωνίαστρο

Το κυδωνίαστρο έχει μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα για να δείξει ικανοποιητική βλάστηση και καρποφορία. Συνήθως, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα που περιέχει άζωτο, φώσφορο και κάλιο, κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, δηλαδή την περίοδο της γρήγορης ανάπτυξης του φυτού, και το φθινόπωρο που αρχίζουν να σχηματίζονται οι καρποί του.

ποιες ασθένειες και ποια έντομα επηρεάζουν το κυδωνίαστρο

Το καλοκαίρι, ιδιαίτερα σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και ανεπαρκούς αερισμού, το κυδωνίαστρο προσβάλλεται από το έντομο της μελίγκρας και της βαμβακάδας (ψευδόκοκκος). Για την αντιμετώπισή τους ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από αγροτικά καταστήματα όπως θερινός πολτός, άλατα καλίου και φυσική πυρεθρίνη.. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της άνοιξης, μπορεί να εμφανιστούν εγκαύματα στο φύλλωμα του λόγω βακτηριακής λοίμωξης. Για την πρόληψη της νόσου προληπτικά φροντίζουμε να αφαιρούμε τα φύλλα που πέφτουν τη χειμερινή περίοδο και να ψεκάζουμε με σκεύασμα χαλκού στις αρχές της άνοιξης.

πότε και πώς κλαδεύουμε το κυδωνίαστρο

Το κυδωνίαστρο κλαδεύεται κάθε χρόνο στο τέλος του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης μόλις περάσουν οι τελευταίοι παγετοί. Με το κλάδεμα αφαιρούμε παλιά και ξερά κλαδιά, ειδικά από το εσωτερικό του φυτού, για να πετύχουμε καλύτερο αερισμό του φυτού και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε το σχήμα και τη μορφή του.

και ένα μυστικό για το κυδωνίαστρο

Το κυδωνίαστρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χριστουγεννιάτικο φυτό, καθώς μπορούμε να κόψουμε μερικά κλαδάκια με τους εντυπωσιακούς κόκκινους καρπούς του για τη γιορτινή χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού μας.

- Διαφήμιση -