7 έξυπνες χρήσεις του silica gel (αποξηραντικού) στο σπίτι που δεν γνωρίζατε

Εάν έχετε αγοράσει παπούτσια ή ηλεκτρονικές συσκευές, πιθανότατα έχετε βρει τουλάχιστον ένα μικροσκοπικό πακέτο silica gel (γέλης πυριτίου). Αφού αναρωτηθήκατε για λίγο γιατί υπήρχε ένα στριμωγμένο μαξιλάρι με προειδοποιητική ετικέτα, πιθανότατα το ρίξατε στα σκουπίδια μαζί με την υπόλοιπη συσκευασία. Ωστόσο, αυτά τα μικρά πακέτα είναι πολύ χρήσιμα και μπορείτε να βρείτε πολλές χρήσεις για το silica gel στο σπίτι σας. Είναι καλύτερα να τους δώσετε μια δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη ζωή αντί να τα στείλετε απευθείας στα σκουπίδια. Θα σας παρουσιάσω 7 έξυπνες χρήσεις του silica gel (αποξηραντικού) στο σπίτι που δεν γνωρίζατε!

- Διαφήμιση -

τι είναι το silica gel

Πριν σας αναφέρουμε τις εναλλακτικές χρήσεις του silica gel, ας δούμε τι είναι αυτό το προϊόν. Οι χάντρες πυριτικής γέλης που μοιάζουν με κοσμήματα είναι ένα ξηραντικό, μια κατηγορία υλικών που χρησιμοποιούνται για να διατηρούν τα προϊόντα στεγνά προσελκύοντας νερό στην επιφάνειά τους (που σημαίνει ότι προσροφούν, δεν απορροφούν, την υγρασία). Η δύναμή τους να απομακρύνει την υγρασία κάνει τα πακέτα γέλης πυριτίου εξαιρετικά ελκυστικά για τους κατασκευαστές, αποτρέποντας τη ζημιά από το νερό σε προϊόντα που μεταφέρονται ή βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων. Αν και οι χάντρες πυριτίου δεν είναι πολύτιμοι λίθοι, το πορώδες ορυκτό προέρχεται από το έδαφος. Το πυρίτιο συλλέγεται μέσω μιας «απλής» διαδικασίας εξόρυξης χρησιμοποιώντας ανοιχτά λάκκους ή βυθοκόρηση.

χρήσεις silica gel

διατηρήστε ασφαλή τα σημαντικά χάρτινα προϊόντα

Τα διαβατήρια, τα πιστοποιητικά γέννησης και τα ασφαλιστικά έγγραφα είναι όλα πιο εύχρηστα όταν δεν είναι μούσκεμα. Ενώ μπορεί να επιβιώσουν από ένα γύρο στο πλυντήριο ή στο στεγνωτήριο, το να τα κρατάτε όσο το δυνατόν στεγνά είναι το πιο λογικό. Τα πακέτα γέλης πυριτίου μπορούν να κάνουν ακριβώς αυτό για το κουτί με τα σημαντικά χαρτιά σας.

Τα κειμήλια που βασίζονται σε χαρτί—σκεφτείτε τα παλιά βιβλία, το άλμπουμ φωτογραφιών του γάμου σας ή τα χειροποίητα γιορτινά στολίδια των παιδιών σας— επίσης συχνά απειλούνται από ύπουλη υγρασία, διαρροές ή μούχλα. Τοποθετήστε μερικά πακέτα πυριτίου στο κουτί των αναμνήσεων σας και μην σας νοιάζει τίποτα.

διατηρήστε στεγνές τις περιοχές που είναι επιρρεπείς στην υγρασία

Το μπάνιο, το υπόγειο και η σοφίτα σας, είναι όλα μέρη που μπορούν να συσσωρεύσουν εύκολα υγρασία. Η προσθήκη πακέτων γέλης πυριτίου κοντά σε περιοχές που μπορεί να θολώσουν, όπως παράθυρα και καθρέφτες, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή αυτής της ελαφρώς ενοχλητικής ή ακόμη και επιβλαβούς συμπύκνωσης και να επιβραδύνει την ανάπτυξη της μούχλας.

μετριάστε τη σκουριά

Μεταλλικά εργαλεία, ξυράφια ή υλικά κινδυνεύουν να σκουριάσουν εάν εκτεθούν σε υγρασία. Προσθέστε μερικά πακέτα γέλης πυριτίου στην εργαλειοθήκη σας, για παράδειγμα, για να μειώσετε αυτή την πιθανότητα έκθεσης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα πακέτα για τον μετριασμό της αμαύρωσης ή της διάβρωσης των μετάλλων, επομένως κολλήστε μερικά στο κουτί κοσμημάτων ή στο συρτάρι ασημικών σας.

προστατέψτε τα δερμάτινα παπούτσια σας από την υγρασία

Η υγρασία βλάπτει πολύ το δέρμα και αυτός είναι ο λόγος που βάζουμε αυτά τα μικροσκοπικά πακέτα μέσα στο κουτί παπουτσιών όταν το αγοράζουμε. Οι συσκευασίες πυριτίου κρατούν την υγρασία στο κόλπο διατηρώντας το δέρμα σε καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

διατηρήστε το βάζο του καφέ σας χωρίς υγρασία

Αυτό είναι το πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Το αγαπημένο μας βάζο καφέ συλλαμβάνει την υγρασία από το περιβάλλον κάθε φορά που το ανοίγουμε για χρήση και μπλοκάρει τη σκόνη του καφέ κάνοντάς την άχρηστη. Έχουμε όμως ένα μαγικό κόλπο να ακολουθήσουμε. Κολλήστε μια συσκευασία γέλης πυριτίου μέσα στο καπάκι. Θα απορροφήσει την υγρασία από τον καφέ και θα διατηρήσει τη σκόνη ελεύθερη.

διασώστε ένα βρεγμένο κινητό τηλέφωνο

Το πυρίτιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να ρουφήξετε την υγρασία από ένα βρεγμένο τηλέφωνο. Απλώς ταμπονάρετε την περίσσεια νερού με τη βοήθεια ενός μαλακού πανιού και διαχωρίστε την μπαταρία. Κρατήστε το τηλέφωνο και την μπαταρία μέσα σε μια συσκευασία με φερμουάρ και βάλτε μέσα ένα πακέτο γέλης σιλικόνης. Αφήστε το όλη τη νύχτα και ενεργοποιήστε το το επόμενο πρωί.

αποτρέψτε τη δυσλειτουργία των ηλεκτρονικών συσκευών

Οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν χρειάζεται να βυθιστούν εντελώς στο νερό για να καταστραφούν. Η υπερβολική υγρασία στον αέρα μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία συμπύκνωσης στα εσωτερικά εξαρτήματα, η οποία μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα και βλάβη ή θραύση. Οι σακούλες αποξηραντικού μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της υγρασίας από τον αέρα, εμποδίζοντάς τη να συμπυκνωθεί στα εσωτερικά εξαρτήματα των ηλεκτρονικών σας συσκευών και να προκαλέσει ζημιά.

- Διαφήμιση -