Το πλύσιμο των πιάτων δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο νομίζετε. Πράγματι, όταν γίνεται με τον λάθος τρόπο, τα πιάτα παραμένουν βρώμικα και λερωμένα. Επιπλέον, ορισμένα κοινά λάθη που κάνουμε όταν πλένουμε τα πιάτα μπορεί να ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων και μικροβίων ή ακόμη και να οδηγήσουν σε διασταυρούμενη μόλυνση. Ανακαλύψτε αυτά τα λάθη στο πλύσιμο που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε. Για να εξασφαλίσετε καλή υγιεινή στο πλύσιμο των πιάτων και να αποφύγετε βακτήρια και μικρόβια, είναι σημαντικό να αποφύγετε ορισμένα κοινά λάθη. Θα σας παρουσιάσω τα 6 λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν πλένετε τα πιάτα!
δεν αφαιρείτε τα υπολείμματα πριν πλύνετε τα πιάτα
Πριν πλύνετε τα πιάτα, είναι σημαντικό να πετάτε υπολείμματα φαγητού στα σκουπίδια για να αποφύγετε το φράξιμο των σωλήνων, αλλά και για να αποτρέψετε την εμφάνιση δυσάρεστων μυρωδιών. Αποφύγετε επίσης να ρίχνετε λίπη και λάδια στον νεροχύτη. Μάλιστα, όταν είναι ζεστό το νερό, ρέει εύκολα στο σιφόνι, αλλά σκληραίνει όταν περνάει με το κρύο και έτσι γίνεται απόφραξη που εμποδίζει τον σωλήνα. Γι’ αυτό καλό είναι να απορροφάτε το λίπος από τα πιάτα σας με χαρτοπετσέτες πριν τα πλύνετε. Αφού αφαιρέσετε τα λίπη και τα υπολείμματα φαγητού, θυμηθείτε να μουλιάζετε τα πιάτα και τα ποτήρια σας σε ζεστό νερό πριν τα τρίψετε. Αυτό θα σας επιτρέψει να τα καθαρίσετε πιο εύκολα. Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων, συνιστάται να ξεπλένετε πρώτα τα πιάτα και τα σκεύη σε καθαρό νερό πριν τα βάλετε στη συσκευή σας, για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα πριν στεγνώσουν και να διευκολύνετε έτσι το πλύσιμο.
δεν καθαρίζετε τον νεροχύτη πριν πλύνετε τα πιάτα
Ο νεροχύτης της κουζίνας μολύνεται από μικρόβια που συσσωρεύονται μετά το πλύσιμο των πιάτων και των ποτηριών. Γι’ αυτό πριν πλύνετε τα πιάτα, είναι σημαντικό να απολυμάνετε τον νεροχύτη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ξίδι ή μαγειρική σόδα για αυτό. Αφού τελειώσετε το πλύσιμο των πιάτων, θυμηθείτε να καθαρίσετε τον νεροχύτη σας και να αφαιρέσετε τυχόν στάσιμο νερό για να αποφύγετε το υγρό περιβάλλον που ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων.
βάζετε όλα τα πιάτα στο νεροχύτη ενώ πλένετε τα πιάτα
Το να έχετε γεμάτο νεροχύτη εμποδίζει τον σωστό καθαρισμό των πιάτων, αλλά κάνει και αυτή την εργασία περίπλοκη. Πράγματι, αν ανακατεύετε λαδωμένα τηγάνια ή κατσαρόλες με άλλα πιάτα, κινδυνεύετε να βρείτε λίπη και λάδια σε όλα τα πιάτα σας. Αυτό θα κάνει τον καθαρισμό πιο κουραστικό. Είναι καλύτερο να πλένετε τα σκεύη ανάλογα με το επίπεδο βρωμιάς τους. Ξεκινήστε με τα λιγότερο βρώμικα πιάτα και ολοκληρώστε με τα πιο λερωμένα πιάτα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση με άλλα πιάτα. Η διασταυρούμενη μόλυνση αναφέρεται στη μετάδοση βακτηρίων από το ένα τρόφιμο στο άλλο, μέσω των χεριών, των σκευών ή της επιφάνειας εργασίας. Η διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση των τροφίμων. Εξ ου και η σημασία της διασφάλισης της καθαριότητας των πιάτων σας.
υπερβολική δόση υγρού πιάτων
Τείνουμε να πιστεύουμε ότι η χρήση μεγάλης ποσότητας υγρού πιάτων επιτρέπει πιο αποτελεσματικό καθάρισμα. Ωστόσο, αυτή η πεποίθηση είναι ψευδής. Στην πραγματικότητα, η χρήση υπερβολικού υγρού πιάτων μπορεί να αφήσει υπολείμματα αόρατα με γυμνό μάτι στα πιάτα και τα ποτήρια σας. Εάν χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων, συνιστάται η προσθήκη αποσκληρυντικού νερού. Πράγματι, τα άλατα από σκληρό νερό λερώνουν τα ποτήρια και τα καπάκια, ξεφλουδίζουν το πλυντήριο πιάτων και το καταστρέφουν. Για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση ενέργειας. Για εξοικονόμηση ενέργειας, θυμηθείτε επίσης να ελέγξετε την ενεργειακή ετικέτα ενός πλυντηρίου πιάτων πριν το αγοράσετε. Επιλέξτε αυτό με την ένδειξη Α, που σημαίνει ότι δεν καταναλώνει ενέργεια.
δεν αλλάζετε συχνά το σφουγγάρι
Το σφουγγάρι που χρησιμοποιείτε για το πλύσιμο των πιάτων είναι πραγματικό έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων. Μάλιστα, η υγρασία που περιέχει ενθαρρύνει την ανάπτυξη μικροβίων και βακτηρίων. Για να αποφύγετε τη μόλυνση των σκευών σας, άρα και των τροφίμων σας, είναι σημαντικό να φροντίζετε για καλή υγιεινή του σφουγγαριού σας. Για να το κάνετε αυτό, αφήστε το σφουγγάρι σας να στεγνώσει μόλις ολοκληρώσετε το πλύσιμο των πιάτων. Θυμηθείτε επίσης να το απολυμάνετε και να το αλλάζετε τακτικά. Για να εξαλείψετε τα βακτήρια στο σφουγγάρι σας, μπορείτε να το εμποτίσετε για 5 λεπτά σε λευκό ξίδι. Μπορείτε επίσης αφού το στραγγίσετε από το ξυδόνερο, να το βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 60 δευτερόλεπτα για να το απολυμάνετε.
δεν στεγνώνετε τα πιάτα πριν τα αποθηκεύσετε
Είναι σημαντικό να στεγνώσετε τα σκεύη και τα πιάτα που έχετε καθαρίσει καλά πριν τα αποθηκεύσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τους μύκητες και τις άσχημες μυρωδιές που αναπτύσσονται λόγω της υγρασίας. Για να το κάνετε αυτό, θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε ένα καθαρό, στεγνό πανί και να το αλλάζετε τακτικά.