Τρόποι για να πλύνετε σωστά τις κουρτίνες σας

Οι μέθοδοι με τις οποίες μπορείτε να καθαρίσετε μια κουρτίνα ποικίλλουν ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να πλένουμε μια κουρτίνα αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει  να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην φθαρεί το ύφασμά της. Εάν προτιμάτε να πλένετε τις κουρτίνες στο πλυντήριο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι πρέπει να τις πλένετε σε ένα απαλό πρόγραμμα πλύσης και σε χαμηλή θερμοκρασία. Μπορείτε να κάνετε τις κουρτίνες να φαίνονται πιο λευκές και φωτεινότερες χρησιμοποιώντας ειδικά απορρυπαντικά και προϊόντα λεύκανσης κουρτίνας.

- Διαφήμιση -

Πώς να πλένετε μια κουρτίνα; Μέθοδοι καθαρισμού κουρτίνας στο σπίτι

Οι κουρτίνες τείνουν να απορροφούν οσμές στο σπίτι, όπως οσμές τροφίμων και καπνό τσιγάρων. Αυτό μπορεί να κάνει τις κουρτίνες να χάσουν τη φρεσκάδα τους. Από την άλλη οι λεκέδες είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε ανοιχτόχρωμες ή λεπτές κουρτίνες. Κάθε φορά που οι κουρτίνες ανοίγουν και κλείνουν, σκόνη και άλλες βρομιές αναμειγνύονται στον αέρα. Ειδικά για τους ανθρώπους οι οποίοι είναι επιρρεπείς σε αλλεργικές αντιδράσεις, οι κουρτίνες αν καθαρίζονται τακτικά, βοηθά ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα αλλεργίας.

1. Πλύσιμο στο πλυντήριο

Δεδομένου ότι οι μέθοδοι καθαρισμού ποικίλλουν ανάλογα με το ύφασμα της κουρτίνας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τον τύπο του υφάσματος πριν από τον καθαρισμό. Στην πράξη, πολλοί τύποι υφασμάτων μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο. Τα ευαίσθητα υφάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε βαμβάκι μπορούν εύκολα να τραβηχτούν όταν πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τις ιδιότητες της ετικέτας ή του υφάσματος πριν πλύνετε κουρτίνες και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

 1. Αφαιρέστε τις κουρτίνες από το κουρτινόξυλο.
 2. Εάν είναι δυνατόν, σκουπίστε την κουρτίνα με ένα μαλακό βουρτσισμένο κάλυμμα ή αερίστε την έξω πριν την πλύνετε.
 3. Για να αποτρέψετε την πρόκληση ζημιάς κατά το πλύσιμο, διπλώστε τις κουρτίνες σωστά και τοποθετήστε τες στο πλυντήριο.
 4. Φροντίστε να επιλέξετε το ευαίσθητο πρόγραμμα πλύσης του πλυντηρίου σας. Διαφορετικά, επιλέξτε χειροκίνητα τη ρύθμιση κρύου πλυσίματος και αργής περιστροφής.
 5. Προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα απορρυπαντικού και ξεκινήστε το πλυντήριο. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε ένα μαλακτικό ώστε οι κουρτίνες σας να μην τσαλακώσουν και να μυρίσουν ωραία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 6. Αφού τελειώσει η διαδικασία πλύσης, κρεμάστε τη στη θέση της χωρίς να χάνετε χρόνο για να αποφύγετε το τσαλάκωμα στις κουρτίνες σας.
 7. Αφήστε τις κουρτίνες να στεγνώσουν φυσικά στη θέση ανάρτησης. Η ανάρτηση των κουρτινών διευκολύνει το άνοιγμα των ρυτίδων και τις κάνει να φαίνονται σιδερωμένες.

Πλύσιμο στο χέρι

Λεπτά υφάσματα και κουρτίνες κατασκευασμένες από ευαίσθητα υλικά μπορεί να καταστραφούν τόσο από το τράβηγμα όσο και από τις ρουλέτες όταν πλένονται σε μηχανήματα υψηλής ταχύτητας, όπως το πλυντήριο. Το πλύσιμο στο χέρι είναι μια καλή επιλογή ειδικά για ευαίσθητες κουρτίνες όπως οι βαμβακερές. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι δύσκολο να πλένετε βαριά υφάσματα όπως βελούδο. Λόγω της δυσκολίας περιστροφής και του χρόνου στεγνώματος, ενδέχεται να απαιτείται στεγνό καθάρισμα σε βαριά υφάσματα.

 1. Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό για πλύσιμο στο χέρι.
 2. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο απορρυπαντικό για να αποφύγετε την καταστροφή του ευαίσθητου υφάσματος.
 3. Επειδή διαφορετικά προϊόντα ενδέχεται να απαιτούν διαφορετικές ποσότητες απορρυπαντικού, ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης στην ετικέτα του απορρυπαντικού.
 4. Αφού στραγγίσετε το υπερβολικό νερό, στεγνώστε το κρεμώντας σε μια ηλιόλουστη και ευάερη περιοχή.

Καθαρισμός σε στοράκια

Το πλύσιμο σε στοράκια είναι μια από τις πιο ενοχλητικές μεθόδους καθαρισμού κουρτίνας. Επειδή δεν μπορείτε να πλένετε συχνά το ρολό σας, μπορείτε να το σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα σε συγκεκριμένες περιόδους για να το καθαρίσετε. Στη συνέχεια, μπορείτε να αφαιρέσετε τη λεπτή σκόνη με ένα υγρό πανί και να τη διατηρήσετε καθαρή για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Tip 1: Αν έχετε τούλινες λευκές κουρτίνες ο καλύτερος καθαρισμός γίνετε με ζάχαρη. Ναι καλά διαβάσατε ζάχαρη. Η ζάχαρη βοηθάει στην λεύκανση και τις κάνει μαλακές. Με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη στο συρτάρι του απορρυπαντικού θα έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Tip 2: Εάν πιστεύετε ότι η κουρτίνα σας είναι πολύ βρόμικη, ρυθμίστε το ζεστό νερό πριν πάτε στη διαδικασία πλύσης και αφήστε την κουρτίνα σε αυτό το νερό για 1 ώρα. Θα δείτε ότι θα γίνει ακόμη πιο καθαρή.

Πηγή άρθρου: kivitadinda.com

- Διαφήμιση -