Τι είδος σκούπα να αγοράσω- Ποια είδη ηλεκτρικής σκούπας υπάρχουν

Μία από τις πιο βαρετές δουλειές για όλες τις νοικοκυρές είναι το σκούπισμα. Πρέπει πολύ συχνά να βάζουμε σκούπα στο σπίτι μας και ταυτόχρονα είναι μια διαδικασία αρκετά κουραστική και βαρετή.

- Διαφήμιση -

Ποια είδη ηλεκτρικής σκούπας όμως υπάρχουν;

  1. Κλασσική ηλεκτρική σκούπα: ονομάζονται αυτές που είναι κυλινδρικές με τα ροδάκια.
    Πλεονεκτήματα: Εάν θέλετε να καθαρίσετε δάπεδα, ταπετσαρίες και σκάλες είναι οι καλύτερες. Υπάρχουν πλέον στην αγορά κλασσικές σκούπες οι οποίες είναι τόσο δυνατές σε ισχύ που μπορούν να καθαρίσουν ακόμη και χαλιά. Τα χαρακτηριστικά τους είναι καλύτερα από τις άλλες σκούπες και ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά για να επιλέξετε το μοντέλο που σας ταιριάζει.
    Μειονεκτήματα: Ο όγκος τους. Σε σχέση με τα άλλα είδη σκούπας είναι πιο ογκώδεις, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολες τόσο στην αποθήκευση όσο και στην μετακίνησή τους.

2. Όρθια σκούπα: Ονομάζονται αυτές οι οποίες ενσωματώνουν το μοτέρ και όλα τα μέρη της σκούπας επάνω στον σωλήνα. Κατά την χρήση της σπρώχνουμε όλο το βάρος της και το κατευθύνουμε όπου επιθυμούμε. Στην Ελλάδα είναι η αλήθεια ότι δεν είναι τόσο διαδεδομένες όσο στο εξωτερικό.
Πλεονεκτήματα: Είναι καλύτερες για τον καθαρισμό χαλιών. Κοστίζουν λιγότερο από μια κλασσική σκούπα και έχουν μεγαλύτερο πέλμα καθαρισμού.
Μειονεκτήματα: Είναι πιο βαριές από τις κλασσικές σκούπες που κάνει τον χειρισμό της δυσκολότερο. Μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 20 κιλά ή περισσότερο. Επιπλέον ο θόρυβος τους είναι περισσότερος από τα άλλα είδη σκούπας.

3. Σκούπα ρομπότ: Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι πολύ απλός. Αφήνετε μονές τους να περιφέρονται γύρω από τα δάπεδα σας και τις μοκέτες σας και μαζεύουν τα σκουπίδια καθώς περνούν.
Πλεονεκτήματα: Λειτουργούν μόνες τους χωρίς να χρειάζεται εμείς να κάνουμε κάτι. Έχουν βγει στην αγορά ιδιαίτερα εξελιγμένα μοντέλα τα οποία μπορούν να εισχωρήσουν ακόμη και σε δύσκολα σημεία. Παράλληλα τα πιο καινούρια μοντέλα μπορείτε να τα διαχειριστείτε και μέσω smartphone.
Μειονεκτήματα: Δεν μπορεί να συγκριθεί η απόδοση μιας σκούπας ρομπότ με τις κλασσικές ή όρθιες σκούπες. Ταυτόχρονα εάν έχετε χαλιά δεν είναι η ιδανική σκούπα.

4. Σκουπάκι Χειρός: Είναι αυτά που λειτουργούν ασύρματα και αποτελούν τη λύση για γρήγορο καθάρισμα.
Πλεονεκτήματα: Είναι ελαφρύ. Μπορούμε να καθαρίσουμε γρήγορα επιφάνειες που έχουν λερωθεί ή ακόμη και για το εσωτερικό του αυτοκινήτου ή τις τρίχες των κατοικιδίων μας.
Μειονεκτήματα: Δεν μπορεί να συγκριθεί η απόδοσή τους σε καμία περίπτωση με όλα τα άλλα είδη σκούπας.
Καλό όμως είναι να υπάρχει ένα σκουπάκι χειρός σπίτι σας για περιπτώσεις όπου θέλετε άμεσα και γρήγορα να καθαρίσετε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού.

Ειδικές σκούπες:


α. Ατμοκαθαριστές: Ένας ατμοκαθαριστής παράγει ατμό και αφαιρεί ρύπους και λεκέδες από τα δάπεδα. Υπάρχουν τρία είδη ατμοκαθαριστών: 1. σφουγγαρίστρες 2. χειρός 3. κυλινδρικές. Οι σφουγγαρίστρες-ατμοκαθαριστές είναι ειδικοί για σκληρά δάπεδα, laminate και ξύλινα πατώματα. Οι ατμοκαθαριστές χειρός είναι ειδικοί για δυσπρόσιτες και μικρές περιοχές. Τέλος οι κυλινδρικοί ατμοκαθαριστές είναι κατάλληλοι για μεγάλες περιοχές και δύσκολους λεκέδες εξαιτίας των ειδικών εργαλείων που περιέχουν και των μεγαλύτερων χρόνων ατμού.

β. Πλυστικές σκούπες: Είναι ειδικές για τον καθαρισμό των χαλιών σας βάζοντας ένα μείγμα νερού και απορρυπαντικού.

γ. Τζαμοκαθαριστές: Είναι κατάλληλες για τις γυάλινες επιφάνειες σας και για την απορρόφηση της υγρασίας από τα πλακάκια του μπάνιου. Είναι ασύρματοι, ελαφρείς και τροφοδοτούμενοι από μπαταρία η οποία κρατάει περίπου 30 λεπτά.

δ. Σκούπες στάχτης. Έχετε τζάκι ή σόμπα; Η καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση είναι ένας ατμοκαθαριστής στάχτης.

Παρ’ όλα αυτά το τι σκούπα θα επιλέξουμε δεν εξαρτάται μόνο από το βάρος ή τις επιφάνειες που καθαρίζει αλλά και από άλλους παράγοντες. Τι θόρυβο κάνει, τι ενεργειακής κλάσης είναι, αν πρέπει να έχει σακούλα ή κάδο, πόσα watt πρέπει να έχει, έχω αλλεργία τι σκούπα να πάρω, τι εξαρτήματα έχει, και φυσικά το κόστος της. Πάμε λοιπόν να τα δούμε όλα αναλυτικά:

Θόρυβος:
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην αγορά μιας σκούπας είναι ο θόρυβος που κάνει. Ειδικά αν έχουμε παιδιά τότε γίνεται ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη η αγορά μιας όσο το δυνατόν πιο αθόρυβης σκούπας. Στην ετικέτα λοιπόν κάθε σκούπας υπάρχει η ένδειξη dB η οποία δηλώνει και το θόρυβο τον οποίο κάνει.

Ενεργειακή κλάση: Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να πάρουμε στο σπίτι μας ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α. Αν και φαινομενικά το κόστος τους είναι μεγαλύτερο παρ’ όλα αυτά μακροπρόθεσμα θα κάνετε απόσβεση τα χρήματά σας από την χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Αναφέρεται στην ετικέτα της σκούπας όπως επίσης οφείλουμε να κοιτάμε και την ετήσια κατανάλωση ενέργειας σε kWh.

Σακούλα ή Κάδο;
Οι περισσότεροι προτιμούν ηλεκτρικές σκούπες με σακούλα, διότι έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα από τις σκούπες με κάδο. Παράλληλα είναι πιο φθηνές από τις σκούπες με κάδο αλλά πρέπει αρκετά συχνά να αλλάζουμε την σακούλα.
Οι σκούπες με κάδο μακροπρόθεσμα αποδεικνύονται πιο οικονομικές γιατί δεν χρειάζεται να αγοράζουμε σακούλες. Η απόδοσή τους δεν πέφτει όπως συμβαίνει με τις σκούπες με σακούλα που όταν γεμίζουν τότε δεν ρουφάει καλά τις σκόνες. Τέλος οι σακούλες με κάδο απαιτούν περισσότερα φίλτρα (φίλτρα ΗΕΡΑ).

Ενεργειακή ετικέτα:
Όταν ψάχναμε παλαιότερα να αγοράσουμε σκούπα μας ενδιέφερε πόσα Watt είναι. Μετά όμως από τη 1η Σεπτεμβρίου του 2014 άλλαξε ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των Watt στις σκούπες (900 Watt). Πλέον λοιπόν το νέο κριτήριο για την απορροφητικότητα μιας ηλεκτρικής σκούπας είναι οι τιμές της ενεργειακής ετικέτας της σε χαλιά και σκληρά δάπεδα. Άρα μην ψάχνετε να βρείτε αυτές που έχουν πολλά watt αλλά να κοιτάτε την ενεργειακή ετικέτα.

Εξαρτήματα:
Η σκούπα την οποία θα αγοράσετε περιλαμβάνει διάφορα εξαρτήματα μέσα στην συσκευασία τα οποία θα σας βοηθήσουν για τον καθαρισμό των δύσκολων και απρόσιτων περιοχών. Το βασικότερο που πρέπει να κοιτάξετε είναι το κλασικό πέλμα της σκούπας. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να φροντίσετε ώστε τα εξαρτήματα που συνοδεύουν την σκούπα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας.

Αλλεργίες:
Πολλοί από εμας πάσχουμε από διάφορες αλλεργίες. Ειδικά το πρόβλημα με την σκόνη είναι αρκετά έντονο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην απορροφητικότητα, στους δείκτες φιλτραρίσματος, στον τύπο φίλτρων και στον δείκτη επανεκπομπής της σκόνης. Επιλέγουμε σκούπες με φίλτρα HEPA τα οποία είναι υψηλής απόδοσης. Ταυτόχρονα όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης απορροφητικότητας της σκούπας, τόσο το καλύτερο. Τέλος η σκούπα είναι σημαντικό να μην αφήνει να διαχέεται ο αέρας που εισέρχεται μέσα σας αυτήν και την επιστρέφει ξανά στο περιβάλλον.

Tips

  1. Εγγύηση: Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι εγγύηση έχει η σκούπα που αγοράζουμε προκειμένου να είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση γρήγορης βλάβης.
  2. Ευέλικτα ροδάκια: Θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να περιστρέφονται εύκολα και να είναι ελαστικά ώστε να μην ακούγεται έντονος θόρυβος στα δάπεδα και να προστατεύεται ταυτόχρονα.
  3. Μήκος καλωδίου: Φροντίζουμε η σκούπα που θα επιλέξουμε να έχει όσο το δυνατόν μακρύτερο καλώδιο για να μην διακόπτουμε συνεχώς την δουλειά μας.
  4. Προστατευτικά πλαϊνά: είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν προστατευτικά πλαϊνά στην σκούπα μας για να έχουμε ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας στα έπιπλα μας σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με την σκούπα.
  5. Ένδειξη πληρότητας σακούλας. Αποτελεί μια χρήσιμη ένδειξη εάν υπάρχει ώστε να μη χρειάζεται να ανοίγετε συνεχώς την σκούπα για έλεγχο της σακούλας.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε στην επιλογή της σκούπας σας…..

Πηγή φωτογραφιών: Pinterest

- Διαφήμιση -