10 κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν διακοσμείτε το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας

Είτε περιμένετε ένα μωρό, είτε μετακομίζετε, είτε απλά θέλετε να τα διακοσμήσετε ξανά, τα παιδικά δωμάτια είναι συνήθως χώροι με τους οποίους οι γονείς ενθουσιάζονται πολύ. Υπάρχουν όμως αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, ώστε αυτή η περιοχή να μην είναι μόνο όμορφη αλλά και ιδανική για τα παιδιά και πρακτική για εσάς. Θα σας παρουσιάσω 10 κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν διακοσμείτε το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας!

- Διαφήμιση -

θεωρείτε ότι μια μετατρέψιμη κούνια είναι η καλύτερη επιλογή

Για πολλούς γονείς, το πρώτο και καλύτερο πράγμα που έχουν στα χέρια τους είναι μια μετατρέψιμη κούνια. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κούνια στην αρχή, μετά μπορεί να μετατραπεί σε ένα μικρό παιδικό κρεβάτι, κάνοντας τους γονείς να πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν χρήματα. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι τις περισσότερες φορές, αυτή η επιλογή είναι στην πραγματικότητα πιο ακριβή και καταλαμβάνει περισσότερο χώρο. Επιπλέον, τα μικρά θα καταλήξουν να χρειάζονται ένα νέο κρεβάτι γρήγορα αφού μεγαλώνουν τόσο γρήγορα, οπότε έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να επενδύσετε δύο φορές.

Μια καλή εναλλακτική λύση για αυτό το πρόβλημα είναι η αλλαγή από μια κούνια σε ένα κανονικό κρεβάτι με αφαιρούμενες ράγες. Μπορείτε επίσης να καταφύγετε σε κρεβάτια στο ύψος του δαπέδου, τα οποία θα δώσουν στα παιδιά σας περισσότερη ελευθερία, ειδικά όταν αρχίσουν να κυκλοφορούν μόνα τους. Φυσικά, πρέπει να λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μην πέσουν.

γέμισμα του χώρου με έπιπλα και πράγματα

Τα παιδιά έχουν συχνά πολλά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του κρεβατιού, της ντουλάπας, της συρταριέρας, των παιχνιδιών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενός γραφείου, καρέκλες και τραπέζια. Αλλά συχνά ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα έχουν μόνο ένα μικρό δωμάτιο και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αφήνουμε αρκετό χώρο στα παιδιά να παίξουν ελεύθερα και να έχουν τη δική τους θέση στο δωμάτιό τους.

δεν βάζετε την ασφάλεια ως προτεραιότητα

Στο δωμάτιο ενός παιδιού, θα πρέπει να σκεφτείτε ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες για να βεβαιωθείτε ότι είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές. Να θυμάστε ότι τα παιδιά βρίσκουν πάντα έναν τρόπο να «κακομεταχειρίζονται» πράγματα, κάτι που μερικές φορές μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Τα χαλαρά κορδόνια και οι κουρτίνες, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο εάν κάποιος, συμπεριλαμβανομένου και εσάς, μπερδευτεί σε αυτά ή αν τα τραβήξουν τα παιδιά σας. Τα μη ασφαλισμένα έπιπλα και τα χαλιά χωρίς αντιολισθητική λαβή μπορούν να προκαλέσουν πτώσεις και να δημιουργήσουν χτυπήματα. Επίσης, οι κλειδαριές των παραθύρων και των θυρών θα πρέπει επίσης να τις προσέχετε, ώστε τα παιδιά να μην τραυματιστούν ή να κλειδωθούν κατά λάθος.

έχετε μία μόνο πηγή φωτός

Ο φωτισμός είναι το κλειδί όταν διακοσμείτε οποιοδήποτε χώρο στο σπίτι και το παιδικό δωμάτιο δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Σκεφτείτε ότι, όπως για παράδειγμα στο σαλόνι, τα φώτα μπορούν να είναι μέρος της διακόσμησης. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι, πολλές φορές, θα χρειαστεί ένα αμυδρό νυχτερινό φως ή οποιαδήποτε μικρή λάμπα που μπορεί να εκπληρώσει την ίδια λειτουργία, ειδικά εάν τα παιδιά σας φοβούνται το σκοτάδι. Θα χρειαστούν επίσης καλό φωτισμό που να κατευθύνεται σε βασικούς χώρους, όπως ο χώρος παιχνιδιού ή μελέτης τους.

επιλέγετε ένα χαλί μόνο και μόνο επειδή είναι όμορφο

Σήμερα, υπάρχουν άπειρα είδη χαλιών, χρώματα, σχήματα και υλικά που τα καθιστούν ένα ευέλικτο και ιδανικό στοιχείο για κάθε δωμάτιο. Θα πρέπει όμως πάντα να λαμβάνετε υπόψη το μέγεθος της κρεβατοκάμαρας για να επιλέξετε το τέλειο χαλί για τον χώρο. Σκεφτείτε επίσης ότι, σε πολλές περιπτώσεις, ένα χαλί ή μία μοκέτα μπορεί να έχει μια λειτουργία εκτός από το να είναι απλά ευχάριστο στο μάτι. Επιπλέον, βρείτε κάτι που είναι εύκολο να καθαριστεί ή να πλυθεί.

αφήνετε τους τοίχους απροστάτευτους

Όταν διακοσμούμε ένα δωμάτιο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τοίχοι δεν πρέπει μόνο να δείχνουν ωραίοι αλλά και να είναι αρκετά ανθεκτικοί σε ό,τι ένα παιδί πιστεύει ότι είναι καλή ιδέα για να διακοσμήσει το δωμάτιό του. Το χρώμα βινυλίου, η ταπετσαρία που πλένεται ή ένα σεντόνι είναι ιδανικές επιλογές, ώστε να μπορεί να καθαριστεί εύκολα κάθε πειραματισμός που κάνουν τα μικρά παιδιά. Διαφορετικά, ίσως χρειαστεί να επενδύσετε ακόμη περισσότερο στη διόρθωση του δωματίου.

γέμισμα του δωματίου με χρώματα ή με συγκεκριμένο θέμα

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν δυστυχώς πάρα πολύ γρήγορα, αλλάζουν ταυτόχρονα και οι προτιμήσεις τους! Γι’ αυτό, όταν επιλέγετε χρώμα ή ταπετσαρία για ένα δωμάτιο, ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα να παρασυρθείτε. Το ίδιο ισχύει και αν σκεφτόσασταν να διακοσμήσετε όλο το δωμάτιο με ένα συγκεκριμένο θέμα ή ένα πολύ έντονο χρώμα. Το κλειδί είναι να διατηρήσετε τους τοίχους σε ουδέτερους τόνους και να δώσετε χρωματικές πινελιές με στοιχεία όπως μαξιλάρια, κλινοσκεπάσματα ή εικόνες που μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν ανάλογα με την ανάπτυξη και το γούστο του παιδιού.

δεν προγραμματίζετε σωστά τους αποθηκευτικούς χώρους

Εκτός από τα ρούχα τους, τα παιδιά έχουν πολλά άλλα πράγματα να αποθηκεύσουν και να ασχοληθούν, όπως βιβλία και παιχνίδια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουν ντουλάπες, συρταριέρα, καλάθια ή ράφια ώστε όλα να έχουν τη δική τους θέση. Έτσι, το παιδί, από μικρή ηλικία, μπορεί να αναπτύξει την αίσθηση της τάξης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα βρέφη πρέπει να πάρουν νέα ρούχα πολύ γρήγορα γιατί συνεχίζουν να μεγαλώνουν, και αν στην αρχή φαινόταν ότι είχαν άφθονο χώρο στην ντουλάπα, αυτό θα αλλάξει σύντομα. Εξαιτίας αυτού, η ντουλάπα τους πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί και σε αυτές τις αλλαγές.

κρατάτε τα πράγματα μακριά τους

Για να απολαμβάνει ένα παιδί πραγματικά το δωμάτιό του, είναι σημαντικό να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να είναι άνετο, όχι μόνο για εσάς, αλλά ειδικά για εκείνο. Το παιδί πρέπει να μπορεί να κινείται εύκολα στο δωμάτιο. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία Montessori, η οποία ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την ανεξαρτησία των παιδιών, είναι ιδανικό τα παιχνίδια και τα βιβλία τους να είναι πάντα κοντά τους, δηλαδή μέχρι την ηλικία των 6 ετών περίπου, κοντά στο επίπεδο του δαπέδου, ώστε να μπορούν να τα φτάσουν εύκολα.

δεν αφήνουμε χώρο στη δημιουργικότητα και το προσωπικό γούστο των παιδιών

Ως γονείς, είμαστε πάντα ενθουσιασμένοι να διακοσμήσουμε και να επιπλώσουμε το δωμάτιο για τα παιδιά μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ο χώρος θα είναι δικός τους και μόνο για αυτά. Επομένως, οι ανάγκες και τα γούστα τους θα πρέπει να είναι προτεραιότητα αντί των δικών μας.

Το να αφήσετε χώρο για παιχνίδι μπορεί εύκολα να γίνει προσθέτοντας μερικά διασκεδαστικά αντικείμενα, όπως κρεμαστά αστέρια ή έχοντας έναν πίνακα κιμωλίας για να αναπτύξουν τα παιδιά τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, ώστε να νιώθουν πάντα άνετα στο δωμάτιό τους. Στο τέλος, μπορεί να περάσουν πολύ χρόνο εκεί, επομένως πρέπει να είναι ένα μέρος όπου μπορούν να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους.

- Διαφήμιση -