Ένα από τα φυτά που προτιμούν πολλοί λάτρεις των πολυετών λουλουδιών είναι το πολύχρωμο και εύρωστο φυτό, εχινάκεια. Και για πολλούς καλούς λόγους. Αυτό το πολυετές φυτό έχει επίσης ενισχυτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, γεγονός που το έχει κάνει ένα από τα πιο γνωστά φαρμακευτικά φυτά τα τελευταία χρόνια. Με τη μορφή βαμμάτων, διαλυμάτων, δισκίων και αλοιφών, η εχινάκεια γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής και συχνά συνιστάται από φυσιοθεραπευτές και ειδικότερα ομοιοπαθητικούς. Θα σας παρουσιάσω 20 ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο σας με ένα εντυπωσιακό λουλούδι με φαρμακευτικές ιδιότητες, την εχινάκεια!
όνομα και προέλευση του φυτού εχινάκεια
Αν και το φυτό μοιάζει με το κοινό κωνοφόρα. Η εχινάκεια ονομάζεται επίσης κόκκινο κωνολουλούδι, μοβ κωνοάνθος ή κεφάλι σκαντζόχοιρου. Το φυτό οφείλει την επιστημονική του ονομασία στην ελληνική λέξη «εχίνος», που στην πραγματικότητα σημαίνει αχινός. Οι βοτανολόγοι επέλεξαν πολύ καλά το όνομα της, γιατί η κεφαλή των λουλουδιών της εχινάκειας φαίνεται ακριβώς όπως οι αχινοί.
Το φυτό ανήκει στην οικογένεια των μαργαριτών (Asteraceae) και προερχόταν αρχικά από τα λιβάδια της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής. Έκτοτε, οι ιθαγενείς τα χρησιμοποιούσαν και τα τιμούσαν ως φαρμακευτικά φυτά. Σήμερα, εκτός από τις παλιές ποικιλίες εχινάκειας, υπάρχουν και πάνω από 100 νεότερες που έχουν παραχθεί ως υβρίδια από πολυάριθμους διεθνείς καλλιεργητές ποωδών.
τοποθεσία και έδαφος
Το φυτό εχινάκεια λατρεύει τις ηλιόλουστες έως ημισκιασμένες περιοχές. Το έδαφος πρέπει να είναι μέτρια υγρό, αλλά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την περιστασιακή ξηρασία. Η υπερχείλιση πρέπει να αποφεύγεται. Το φυτό είναι επίσης αρκετά ανεκτικό στον ασβέστη. Αν και αρκετά λιτό και στιβαρό, ευδοκιμεί καλύτερα σε πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έδαφος που είναι ακόμα ελαφρώς αλκαλικό ή ελαφρώς όξινο. Στα όρια, στον φράχτη, σε λιβάδια ή σε αγροκτήματα, η εχινάκεια μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με πολλά άλλα πολυετή φυτά και λουλούδια.
πότισμα, λίπανση και πολλαπλασιασμός
Δεν πρέπει να ποτίζετε πολύ συχνά την εχινάκεια για να αποφύγετε την υπερχείλιση. Ωστόσο, πρέπει επίσης να αποφύγετε τη ξηρασία. Η μέτρια υγρασία είναι η καλύτερη λύση. Το φυτό δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου λίπανση. Μόνο την Άνοιξη πρέπει να προσθέσετε λίγο λίπασμα στο έδαφος, ώστε τα άνθη να γίνουν πιο δυνατά από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Αν και η εχινάκεια είναι ανθεκτική, θα πρέπει να τη φυτέψετε με σπόρους ή μοσχεύματα μόνο την Άνοιξη, όταν ο παγετός έχει φύγει εντελώς και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από 15 βαθμούς. Κάθε λίγα χρόνια μπορείτε επίσης να ανανεώνετε το πολυετές φυτό χωρίζοντας τις ρίζες τον Σεπτέμβριο / Οκτώβριο και φυτεύοντάς τες αλλού.
παράσιτα και ασθένειες
Η εχινάκεια δεν έχει πολλούς εχθρούς. Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν αποκλειστικά τα σαλιγκάρια που προβληματίζουν το φυτό. Ειδικά στον βροχερό καιρό την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, τα σαλιγκάρια έρχονται εύκολα στο φύλλωμα της και συχνά καταστρέφουν ένα μεγάλο μέρος του. Θα πρέπει λοιπόν να το προσέχετε και είτε να μαζεύετε τα σαλιγκάρια είτε να τα καταπολεμάτε με φυσικά μέσα.
η εχινάκεια ως φαρμακευτικό φυτό
Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, το φυτό εχινάκεια έχει τη φήμη ότι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα, τα θετικά αποτελέσματα των σκευασμάτων από τα μέρη του φυτού για κρυολόγημα έχουν ήδη αποδειχθεί. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να το παρακάνετε και να είστε προσεκτικές με τις αλλεργίες και τις σοβαρές ασθένειες. Γενικά, θεωρείται επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες, ειδικά για λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό οφείλεται στα πολύτιμα συστατικά του φυτού, όπως τα διάφορα αιθέρια έλαια, τα παράγωγα του καφεϊκού οξέος όπως το κιχόριο, καθώς και τα πολυάριθμα αλκαμίδια. Το βάμμα εχινάκεια είναι ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα και γνωστά φάρμακα. Ακόμη και οι Ινδοί ήταν πεπεισμένοι για την υγιή επίδραση του φυτού εχινάκειας και το χρησιμοποιούσαν συνεχώς στην καθημερινή ζωή. Ακόμα κι αν δεν χρειάζεται ή δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη θεραπευτική του δύναμη, μπορείτε να απολαύσετε τα υπέροχα λουλούδια του ως πολυετές φυτό εύκολης φροντίδας στον κήπο σας.