Διακοσμήστε τον κήπο σας με ένα πανέμορφο παχύφυτο με εντυπωσιακά άνθη, τη λεβίσια

Ένα από τα όχι πιο κοινά αλλά ένα από τα πιο όμορφα ανθισμένα παχύφυτα είναι η λεβίσια με τα εντυπωσιακά λευκά, ροζ, μοβ, κίτρινα ή πορτοκαλί άνθη της. Είναι ένα παχύφυτο ιθαγενές στην Καλιφόρνια που έχει πολλές ποικιλίες με διαφορές όχι μόνο στη σκιά – μέγεθος των λουλουδιών αλλά και στη μορφολογία του φυλλώματος που μπορεί να είναι λίγο πολύ συμπαγές. Το ύψος της λεβίσια, ανάλογα με την ποικιλία, κυμαίνεται από 5 έως 35 cm, ενώ το φύλλωμα στις περισσότερες ποικιλίες δημιουργεί συμπαγείς ροζέτες. Θα σας παρουσιάσω πως να διακοσμήσετε τον κήπο σας με ένα πανέμορφο παχύφυτο με εντυπωσιακά άνθη, τη λεβίσια!

- Διαφήμιση -

Η καλλωπιστική του αξία εκτός από τη γενική εμφάνιση του φυτού οφείλεται στο γεγονός της παρατεταμένης ανθοφορίας του που σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες και ιδιαίτερα σε περιοχές με ήπιους χειμώνες μπορεί να διαρκέσει ακόμα και όλο το χρόνο. Τα λουλούδια σε απαλές ή πιο έντονες αποχρώσεις του λευκού, ροζ, πορτοκαλί, κίτρινου ή μοβ έχουν επίσης μεγάλη διάρκεια ζωής πάνω από 30-40 ημέρες.

Η λεβίσια είναι κατάλληλη τόσο για φύτευση ας γλάστρες όσο και για παρτέρια, σε ατομικές ή μαζικές φυτεύσεις, για δημιουργία χαμηλών μπορντούρων, παρτέρια κ.λπ., ενώ όπως όλα τα παχύφυτα ανήκει στα πιο κατάλληλα είδη για βραχόκηπους, άνυδρους κήπους μειωμένης φροντίδας και φυσικά για συνθέσεις – παρτέρια με άλλα είδη παχύφυτων.

Είναι ένα γενικά εύκολο φυτό, χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες φροντίδας, προσβάλλεται σπάνια από ασθένειες και χρειάζεται προστασία μόνο από εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Σε συνθήκες παγετού-χιονιού, καλύψτε τη λεβίσια με νάιλον, ενώ τα φυτά σε γλάστρες μεταφέρονται καλύτερα σε προστατευμένο μέρος, ακόμα και μέσα στο σπίτι.

Έδαφος: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις αλλά ένα πλήρως εμπλουτισμένο εξωτερικό έδαφος θα βοηθήσει σημαντικά την ανθοφορία της. Για να προστατέψετε τα κάτω φύλλα από τη σήψη, που προέρχεται από την επαφή τους με το έδαφος, καλύψτε την επιφάνεια του εδάφους με χαλίκι ή φλοιό δέντρων.

Τοποθεσία: Η λεβίσια χρειάζεται φως αλλά ορισμένες ποικιλίες καταπονούνται από τη συνεχή έκθεση, ειδικά στον καλοκαιρινό ήλιο. Προτιμήστε για τη λεβίσια ένα ελαφρώς ημισκιερό μέρος με άφθονο ήλιο νωρίς το πρωί και το απόγευμα ή φροντίστε να είναι μια ποικιλία που αντέχει σε εντελώς ηλιόλουστα μέρη.

Πότισμα: Η λεβίσια είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία και ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν πρέπει να ποτίζεται όταν στεγνώσει το έδαφος. Τα φυτά στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξής τους που τοποθετούνται όχι στο έδαφος αλλά σε δοχεία φύτευσης χρειάζονται λίγο πιο συχνό πότισμα. Σημαντική για την ανάπτυξη και τη γενική δύναμη του φυτού είναι η πολύ καλή αποστράγγιση του νερού άρδευσης, ώστε να προστατεύονται οι σχετικά επιφανειακές του ρίζες από τη σήψη.

Λίπανση: Μια μικρή ποσότητα ενισχυτικής προετοιμασίας κατά την άνοιξη, ενισχύει σημαντικά την ανθοφορία του.

Κλάδεμα: Όπως όλα τα παχύφυτα, το κλάδεμα δεν είναι απαραίτητο εκτός από την αφαίρεση των ξερών στελεχών και το κόψιμο των λουλουδιών όταν μαραθούν.

Η ανθοφορία της λεβίσια είναι ουσιαστικά συνεχής, όταν οι κλιματικές συνθήκες είναι εύκρατες χωρίς ιδιαίτερα ισχυρούς παγετούς. Ειδικά από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, η εμφάνιση των ανθοφόρων φυτών είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Ο πολλαπλασιασμός της λεβίσια όπως όλα τα παχύφυτα είναι εύκολος και μπορεί να γίνει με σπόρους, με διαίρεση των ριζών που είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος ή βουτώντας τρυφερά φύλλα κατά 1-2 cm σε αφράτο φυτόχωμα. Όταν ριζώσουν και αρχίσουν να αναπτύσσονται, μπορούν να μεταμοσχευθούν. Αν και δεν ανήκει στα πιο δημοφιλή παχύφυτα, θα βρείτε στα φυτώρια τόσο σπόρους όσο και έτοιμα φυτά λεβίσια σε διάφορες ποικιλίες – αποχρώσεις.

- Διαφήμιση -