20 καταπληκτικές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και τις γλάστρες σας με ένα πολύχρωμο λουλούδι, τη φλόγα ή φλοξάκι

Η φλόγα ή φλοξάκι είναι ένα δημοφιλές ποώδες καλλωπιστικό φυτό που αναπτύσσεται κυρίως ως μονοετές, αλλά σε περιοχές με ήπιους χειμώνες μπορεί να φυτευτεί και ως πολυετές. Είναι γένος τουλάχιστον σαράντα ειδών και έχουν δημιουργηθεί πολλά υβρίδια. Η φλόγα ανήκει στην οικογένεια Polemoniaceae, κατάγεται από τη Βόρεια Αμερική και έχει μεγάλη ιστορία σε κήπους και πάρκα σε όλο τον κόσμο. Θα σας παρουσιάσω 20 καταπληκτικές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και τις γλάστρες σας με ένα πολύχρωμο λουλούδι, τη φλόγα ή φλοξάκι!

- Διαφήμιση -

Βοτανική ταξινόμηση: Η φλόγα ή φλοξάκι είναι ένα γένος πολλών ειδών, μονοετών και πολυετών φυτών και ανήκει στην οικογένεια Polemoniaceae.

Προέλευση: Κατάγεται από τη Βόρεια Αμερική και είναι φυτό με μεγάλη συμμετοχή στην αρχιτεκτονική τοπίου.

Τοξικότητα: Δεν είναι τοξικό φυτό για κατοικίδια.

χαρακτηριστικά της φλόγας

Ύψος – Ανάπτυξη φυτού: Είναι ετήσιο χαμηλό φυτό με ύψος 15 -50cm ανάλογα με την ποικιλία.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι αρκετά μεγάλα 4-10cm, σε βαθύ πράσινο χρώμα.

Άνθη: Τα άνθη είναι μονόχρωμα ή δίχρωμα, μονά ή διπλά, είναι πολλά και αναπτύσσονται σε ομάδες, που συχνά καλύπτουν ολόκληρο το φυτό. Το χρώμα τους είναι σε αποχρώσεις του λευκού, κόκκινου έως βαθύ μπλε.

Περίοδος ανθοφορίας: Η φλόγα στη χώρα μας ανθίζει από τα τέλη της άνοιξης μέχρι όλο το καλοκαίρι.

Ρίζες: Το φυτό σχηματίζει ένα μέτριο ριζικό σύστημα που επιτρέπει στα φυτά να φυτεύονται σε ομάδες, κοντά το ένα στο άλλο.

Κατάλληλες συνθήκες για σωστή ανάπτυξη της φλόγας

Συμβουλές για το έδαφος: Αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσιο και υγρό έδαφος, καλά στραγγιζόμενο. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν αντέχει την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Ρυθμός ανάπτυξης: Δείχνει σχετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης.

Θερμοκρασία: Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε ορισμένες ποικιλίες, σε πολύ χαμηλές (-15 έως 32 βαθμούς Κελσίου)

Φροντίδα που χρειάζεται η φλόγα

Πότισμα: Είναι φυτό που θέλει συνεχώς υγρασία και καλή στράγγιση του εδάφους. Χρειάζεται τακτικό πότισμα και πιο συχνά το καλοκαίρι.

Λίπασμα: Η φλόγα είναι ένα φυτό με μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα. Χρειάζεστε ειδικό λίπασμα για λουλούδια (1-2 φορές την άνοιξη μετά τη φύτευση). Προσθέτουμε και κομπόστ όταν φυτεύουμε το φυτό.

Κλάδεμα και φροντίδα

Το φλοξάκι, όπως όλα σχεδόν τα ανοιξιάτικα φυτά, δεν χρειάζεται κλάδεμα. Θέλει να αφαιρέσετε τα ξερά ή σάπια φύλλα και να αφαιρέσετς τα υπερώριμα άνθη.

Πώς να πολλαπλασιάσετε το φλοξάκι

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος πολλαπλασιασμού γίνεται με σπόρο. Συνήθως σπέρνεται σε σπορείο. Βλασταίνει σε επτά με δεκαπέντε ημέρες και μεταφυτεύεται σε ένα μήνα περίπου, στην τελική του θέση.

Ασθένειες και έντομα: Είναι ένα ανθεκτικό φυτό που προσελκύει έντομα, πεταλούδες και μέλισσες. Συνήθως προσβάλλεται μόνο από το ωίδιο.

Γιατί να επιλέξετε το φλοξάκι στον κήπο, την αυλή και τη βεράντα

Λόγω του χαμηλού ύψους και της άφθονης ανθοφορίας του, το φλοξάκι χρησιμοποιείται σε μαζικές φυτεύσεις. Δημιουργεί με τα λουλούδια του χρωματιστά χαλιά στον κήπο, σε παρτέρια, μόνο του ή σε συνθέσεις με άλλα φυτά. Όταν φυτεύονται κατά μήκος της φύτευσης οι αποστάσεις είναι από 20-25 cm.

- Διαφήμιση -