12 υπέροχες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο σας με ένα τροπικό φυτό με λουλούδια σαν κοχύλια, την αλπίνια

Η αλπίνια είναι ένα όμορφο φυτό που ανθίζει το καλοκαίρι με όμορφα μικρά αρωματικά λουλούδια. Ξεχωρίζει για τα εξωτικά μακρόστενα γυαλιστερά φύλλα της, πράσινα ή κιτρινοπράσινα, και τα εντυπωσιακά κόκκινα, ροζ ή λευκά άνθη του που θυμίζουν μικρά κοχύλια. Με καταγωγή από την Ανατολική Ασία, η αλπίνια ανήκει στην ίδια οικογένεια με το τζίντζερ και μπορεί να φυτευτεί τόσο σε κήπο όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου. Η αλπίνια έχει έντονη ανάπτυξη και μπορεί ιδανικά να ξεπεράσει τα τρία μέτρα σε ύψος, ενώ σε εσωτερικούς χώρους δεν ξεπερνά το 1,5 μέτρο. Θα σας παρουσιάσω 12 υπέροχες ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο σας με ένα τροπικό φυτό με λουλούδια σαν κοχύλια, την αλπίνια!

- Διαφήμιση -

Η αλπίνια αναπτύσσεται καλύτερα σε γόνιμο, δροσερό έδαφος που διατηρεί αρκετή υγρασία. Χρειάζεται ημισκιερά μέρη για να ευδοκιμήσει, καθώς σε σημεία με έντονο συνεχή ήλιο δημιουργούνται εγκαύματα στο φύλλωμα της. Ως τροπικό φυτό, η αλπίνια είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες, τον παγετό του χειμώνα και τους δυνατούς ανέμους. Για καλή ανάπτυξη και ζωηρό φύλλωμα, η αλπίνια απαιτεί θερμοκρασίες τουλάχιστον 20 ° C και υψηλή σχετική υγρασία. Για να τη φυτέψουμε σε γλάστρα σε μπαλκόνι, επιλέγουμε ένα σημείο με δυτική ή ανατολική έκθεση, ενώ σε εσωτερικούς χώρους τη τοποθετούμε σε φωτεινό σημείο αποφεύγοντας το άμεσο ηλιακό φως.

πότισμα και λίπανση

Η αλπίνια χρειάζεται συχνά πότισμα για να της παρέχει την υγρασία του εδάφους που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει. Ποτίζουμε δύο φορές την εβδομάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο και κάθε 2 μέρες το καλοκαίρι, καθώς σε ξηρό περιβάλλον μπορεί να εμφανίσει ένα καφέ χρώμα στις άκρες των φύλλων του. Η αλπίνια χρειάζεται συχνό λίπασμα για να εξασφαλίσει υγιές πράσινο φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία. Στις αρχές της άνοιξης, του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, προσθέτουμε λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο. Αποφεύγουμε τη λίπανση τον Αύγουστο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο φυτό.

κλάδεμα και πολλαπλασιασμός

Το κλάδεμα της αλπίνιας είναι απαραίτητο κάθε χρόνο για τον έλεγχο του μεγέθους του φυτού και για να διατηρείται συμπαγές το φύλλωμά του. Κατά το κλάδεμα αφαιρούμε τα ξεραμένα και κιτρινισμένα φύλλα από τη βάση τους για να ανανεώσουμε το φυτό και να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί. Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα αλπικά φυτά με διαίρεση σπόρων ή ριζώματος. Ο πολλαπλασιασμός του αλπικού σπόρου είναι μια σχετικά χρονοβόρα διαδικασία, γι’ αυτό προτιμούμε να τον πολλαπλασιάζουμε την άνοιξη με τη μέθοδο της διαίρεσης των ριζωμάτων. Για να το πετύχουμε αυτό, χωρίζουμε τα αλπικά ριζώματα που φέρουν βλαστούς και τα φυτεύουμε σε φυτώρια. Διατηρούμε τα αλπικά ριζώματα στις γλάστρες σε σκιερό περιβάλλον για αρκετές εβδομάδες μέχρι να τα μεταφυτέψουμε στην τελική τους θέση.

και ένα μυστικό για τη φροντίδα της αλπίνια

Η αλπίνια θεωρείται ένα πολύ ανθεκτικό φυτό, καθώς δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με μυκητιακές ασθένειες και έντομα. Για να μην επηρεάσει ο κόκκινος τετράνυχος το φύλλωμά του, το ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού.

- Διαφήμιση -