20 εντυπωσιακές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και την αυλή σας με την σάλβια ή φωτιά

Η σάλβια είναι ένα πανέμορφο και απαραίτητο λουλούδι στον καλοκαιρινό κήπο. Βρίσκεται σε μια τεράστια γκάμα μορφών και χρωμάτων και τα πλούσια σε νέκταρ άνθη τους είναι μαγνήτης για τις μέλισσες, τις πεταλούδες και άλλα έντομα επικονίασης. Ανθίζουν για μήνες, συχνά από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι τους πρώτους παγετούς, και πολλά έχουν και αρωματικό φύλλωμα. Το όνομα « σάλβια» προέρχεται από το λατινικό salveo, που σημαίνει «θεραπεύω» ή «σώζω». Θα σας παρουσιάσω 20 εντυπωσιακές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και την αυλή σας με την σάλβια ή φωτιά!

- Διαφήμιση -

Οι σάλβιες φαίνονται καλά σε όλα σχεδόν τα σχέδια φύτευσης. Φαίνονται υπέροχα σε ένα μικτό ή ποώδες περίγραμμα και είναι ιδανικά για υποφύτευση τριαντάφυλλων γατί αρχίζουν να ανθίζουν μόλις τελειώνουν τα τριαντάφυλλα και κρατούν μακριά το ωίδιο. Φαίνονται επίσης υπέροχα σε ένα τροπικό ή εξωτικό σχέδιο φύτευσης, μαζί με ντάλιες και κάννες. Οι σάλβιες είναι ιδανικές για έναν παραθαλάσσιο κήπο και συχνά αποτελούν βασικό φυτό σε έναν ξηρό κήπο. Αναπτύσσονται επίσης πολύ καλά σε γλάστρες, δημιουργώντας υπέροχες εμφανίσεις μεγάλης διάρκειας.

πώς να καλλιεργήσετε την σάλβια

Οι σάλβιες αναπτύσσονται καλύτερα στον ήλιο, σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα εάν το έδαφος είναι πολύ κρύο και υγρό μπορεί να καταστραφούν, γι’ αυτό πάρτε μοσχεύματα στο τέλος του καλοκαιριού για να ασφαλιστείτε από τις απώλειες του χειμώνα. Εναλλακτικά, καλλιεργήστε τρυφερές ποικιλίες σε γλάστρες και διατηρήστε τες σε ένα μέρος χωρίς παγετό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όλες οι σάλβιες ευδοκιμούν σε ένα ηλιόλουστο σημείο. Χρειάζονται καλά στραγγιζόμενο έδαφος και ευδοκιμούν σε πετρώδη ή φτωχά εδάφη. Τον χειμώνα όμως όπως προείπαμε είναι πιθανό να πεθάνουν σε βρεγμένο έδαφος.

πώς να φυτέψετε την σάλβια

Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε σάλβια είναι από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου, αφού έχει παρέλθει ο κίνδυνος όψιμων παγετών. Εάν αγοράσετε ένα φυτό το φθινόπωρο, είναι καλύτερο να το κρατήσετε στη γλάστρα του σε μέρος χωρίς παγετό και να το φυτέψετε την επόμενη άνοιξη για να μην το χάσετε σε έναν κρύο, υγρό χειμώνα.

Πριν από τη φύτευση, κόψτε λίγο το φυτό για να ενθαρρύνετε την εύρωστη, θαμνώδη ανάπτυξη του.

Αν θέλετε να φυτέψετε την σάλβια απευθείας στον κήπο, σκάψτε μια τρύπα που έχει το ίδιο μέγεθος με τη γλάστρα στην οποία ήταν το φυτό σας. Φυτέψτε τη σάλβια σας στο ίδιο βάθος που ήταν στη γλάστρα. Γεμίστε με χώμα, σφίξτε και ποτίστε καλά.

Εάν καλλιεργείτε μια σάλβια σε γλάστρα, φυτέψτε σε κομπόστ πολλαπλών χρήσεων χωρίς τύρφη και προσθέστε λίγη άμμο για επιπλέον αποστράγγιση. Βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα έχει οπές αποστράγγισης στο κάτω μέρος.

φροντίδα σάλβιας

Οι σάλβιες στο έδαφος πρέπει να λαμβάνουν όλη την υγρασία που χρειάζονται από τις βροχοπτώσεις. Ωστόσο, η βροχή σπάνια φτάνει στο λίπασμα σε γλάστρες, έτσι οι σάλβιες που αναπτύσσονται σε γλάστρες χρειάζονται τακτικό πότισμα.

Δεν χρειάζεται να ταΐζετε με λίπασμα τα φυτά που αναπτύσσονται στο έδαφος γιατί θα παράγουν φύλλωμα σε βάρος των λουλουδιών. Ταΐστε τις σάλβιες σε γλάστρες από την άνοιξη έως τις αρχές του φθινοπώρου με τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ποτάσα.

- Διαφήμιση -