15 εντυπωσιακές ιδέες για να διακοσμήσετε το σπίτι σας με ένα φυτό που μοιάζει με αυτί ελέφαντα και δίνει μια εξωτική γοητεία, την αλοκάσια

Η αλοκάσια είναι ένα όμορφο φυτό εσωτερικού χώρου, ιθαγενές στις τροπικές ζούγκλες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά εξωτικά φυτά που μπορούμε να επιλέξουμε για το σπίτι ή τον επαγγελματικό μας χώρο, που ξεχωρίζει με τα μοναδικά φύλλα σε σχήμα καρδιάς που έχουν δώσει στο φυτό ιδιαίτερα ονόματα όπως «αυτί ελέφαντα» και «αφρικανική μάσκα»! Τα φύλλα της αλοκάσιας είναι πράσινα ή γκρίζα με χαρακτηριστικές σκούρες ή ανοιχτότερες νευρώσεις και παρουσιάζουν αργή ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλά είδη αλοκασίας με διαφορετικό μέγεθος και σχήμα φύλλων με πιο γνωστά την Alocasia amazonica, Alocasia zebrina και Alocasia Stingray. Θα σας παρουσιάσω 15 εντυπωσιακές ιδέες για να διακοσμήσετε το σπίτι σας με ένα φυτό που μοιάζει με αυτί ελέφαντα και δίνει μια εξωτική γοητεία, την αλοκάσια!

- Διαφήμιση -

τι θέση επιλέγουμε για την αλοκασία στο σπίτι

Η αλοκάσια θέλει φωτεινά μέρη στο σπίτι, χωρίς να δέχεται άμεσο ηλιακό φως, καθώς το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στο φύλλωμά της. Αν η αλοκάσια βρίσκεται σε πολύ σκιερό περιβάλλον, τα φύλλα της δεν θα έχουν τόσο γυαλιστερό χρώμα και θα αποκτήσουν θαμπάδα. Η αλοκάσια ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες 16-25 ° C και σε σχετικά δροσερό περιβάλλον. Πρέπει να αποφεύγουμε την τοποθέτηση της αλοκάσιας κοντά σε καλοριφέρ και τζάκια.

Αν και η μεταφύτευση δεν χρειάζεται συχνά, καθώς αναπτύσσεται αργά, η καλύτερη εποχή για να το μεταφυτέψετε σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι την άνοιξη ή τις αρχές του φθινοπώρου. Για τη μεταφύτευση αλοκάσιας επιλέγουμε ειδικό χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση του νερού.

πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα και λίπανση η αλοκάσια

Η αλοκάσια δεν έχει πολύ υψηλές ανάγκες σε νερό, ωστόσο απαιτεί συχνό πότισμα σε μικρές δόσεις. Επιπλέον, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φύλλα με λίγο νερό ή να τα βρέξουμε με ένα υγρό πανί για να διατηρήσουν την υγρασία τους. Την άνοιξη και το φθινόπωρο ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα ενώ τη ζεστή καλοκαιρινή περίοδο κάθε 4-5 ημέρες. Αν ποτίσετε περισσότερο, θα παρατηρήσετε κιτρίνισμα και καφέ χρώμα στα φύλλα του. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αφήστε το χώμα να στεγνώσει πριν το ξαναποτίσετε.

Για να αναπτυχθεί καλά η αλοκάσια προσθέστε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά μια φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης και μία φορά το μήνα την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Η επιπλέον προσθήκη σιδήρου την ανοιξιάτικη περίοδο στην αλοκάσια θα βοηθήσει σημαντικά.

τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η αλοκάσια

Η αλοκάσια δεν χρειάζεται κλάδεμα, εκτός αν θέλουμε να αφαιρέσουμε ένα κιτρινισμένο ή ξεραμένο φύλλο. Για προστασία από το έντομο μελίγκρα και τον τετράνυχο που προσβάλλει τα φύλλα του φυτού, μπορούμε να ψεκάσουμε με ένα αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5 ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

Η αλοκάσια δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από μυκητιασικές ασθένειες, μόνο σε περιπτώσεις υπερβολικής υγρασίας στο έδαφος όπου εμφανίζονται σήψεις στο ρίζωμα.

πώς δημιουργούμε νέα φυτά αλοκάσιας

Για τη δημιουργία νέων φυτών αλοκάσιας, ο καλύτερος τρόπος είναι ο διαχωρισμός των ριζωμάτων. Η αλοκάσια είναι ένα ριζωματώδες φυτό του οποίου οι βλαστοί αναδύονται από το υπόγειο ρίζωμα του φυτού. Αφαιρέστε το φυτό από τη γλάστρα και αφαιρέστε τα ριζώματα που έχουν δημιουργηθεί στο υπόγειο μέρος του φυτού. Το ρίζωμα φυτεύεται σε γλάστρα διαμέτρου τουλάχιστον 20 cm που τοποθετείται σε θερμοκρασία περίπου 20 ° C σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας για να ριζώσει γρήγορα.

και ένα μυστικό για την αλοκάσια

Η αλοκάσια μοιάζει πολύ με το φυτό κολοκάσια, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια και αναφέρονται και τα δύο ως «αυτιά ελέφαντα». Βασική διαφορά είναι στα χαρακτηριστικά των φύλλων, καθώς τα φύλλα της αλοκάσιας είναι πιο γυαλιστερά, στέκονται οριζόντια και οι άκρες των φύλλων δείχνουν προς τα πάνω. Σε αντίθεση με την κολοκάσια όπου οι άκρες των φύλλων δείχνουν προς τα κάτω και το σχήμα των φύλλων είναι λιγότερο στρογγυλό.

- Διαφήμιση -