12 ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και το σπίτι σας με ένα εξωτικό φυτό, την αιχμέα

Η πανέμορφη αιχμέα, που ονομάζεται και ροζέτα λόγχης, σαγηνεύει με το όμορφο, εξωτικό άνθος της με την πρώτη ματιά. Αυτό το εντυπωσιακό φυτό προέρχεται από το τροπικό δάσος της Νότιας Αμερικής και ευτυχώς μπορεί επίσης να ευδοκιμήσει στη χώρα μας ως ένα υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου, για παράδειγμα στο περβάζι μας. Και παρόλο που είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτά στη φροντίδα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη μερικά πράγματα για να μπορείτε να το απολαύσετε για περισσότερο. Θα σας παρουσιάσω 12 ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και το σπίτι σας με ένα εξωτικό φυτό, την αιχμέα!

- Διαφήμιση -

τοποθεσία και έδαφος

Η αιχμέα είναι στην πραγματικότητα ένα επίφυτο για το σπίτι σας. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως φύεται σε δέντρα. Στο σπίτι, ωστόσο, μπορείτε να την καλλιεργήσετε σε γλάστρα μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση από πηλό. Έχει πολυάριθμα πλατιά φύλλα που βρίσκονται σε σχήμα ροζέτας.

Στη μέση βρίσκεται το υπέροχο λουλούδι αιχμέα από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Αυτό είναι μεγαλοπρεπές, με πολλές λεπτές κορυφές και συνήθως χρωματισμένο σε ροζ χρώμα. Ενδιάμεσα βρίσκονται τα μικροσκοπικά λουλούδια σε μοβ και βιολετί.

Η αιχμέα ανήκει στην οικογένεια των βρωμέλιδων, στην ίδια οικογένεια με τον ανανά. Αυτό φαίνεται ήδη από το σχήμα των λουλουδιών και τα επίπεδα φύλλα. Ως πραγματικό παιδί του Αμαζονίου, στο φυτό αρέσουν τα φωτεινά, ηλιόλουστα σημεία. Ωστόσο, δεν πρέπει να την αφήνετε στον καυτό ήλιο για πολλή ώρα, ειδικά αν τη βάζετε στο μπαλκόνι με καλό καιρό. Οι μέτριες θερμοκρασίες μεταξύ 18 και 20 βαθμών είναι ιδανικές για αυτό το φυτό. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής υγρασία. Το καλοκαίρι, λοιπόν, θα συνιστούσε ιδιαιτέρως επιπλέον ψεκασμό του φυτού με ήπιο νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστη.

Το κανονικό χώμα γλάστρας είναι αρκετά κατάλληλο για την αιχμέα. Ωστόσο, θα πρέπει να εξασφαλίσετε καλή διαπερατότητα και ακόμη καλύτερα να ανακατεύετε μόνοι σας ένα ειδικό υπόστρωμα. Ειδικά τα νεαρά φυτά, ιδιαίτερα, το εκτιμούν πολύ καλά.

πότισμα και λίπανση

Η αιχμέα απαιτεί μέτριο πότισμα. Έτσι, αν η επιφάνεια του χώματος είναι λίγο στεγνή, απλώς ποτίστε το φυτό ξανά. Επιπλέον, θα πρέπει να γεμίζετε τακτικά τη λεγόμενη στέρνα στη μέση των φύλλων με νερό, γιατί το φυτό απορροφά και υγρό από αυτό. Ένα σουβέρ γεμάτο με βότσαλα και νερό εξασφαλίζει ακόμα καλύτερη υγρασία. Το τέλειο νερό άρδευσης για τη λόγχη ροζέτα είναι το νερό της βροχής ή το ήπιο νερό χωρίς ασβέστη.

Σε ότι έχει να κάνει με το λίπασμα, η αιχμέα δεν έχει πολλές απαιτήσεις. Αρκεί να προσθέτετε μόνο λίγο λίπασμα για κάκτους στο φυτό κάθε 14 ημέρες και να το αραιώνετε. Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε το λίπασμα στο νερό ψεκασμού.

Extra tip: Το χειμώνα, η ποσότητα του νερού άρδευσης μειώνεται σημαντικά και η λίπανση εξαλείφεται εντελώς.

μεταφύτευση και πολλαπλασιασμός

Εάν θέλετε να επαναφυτεύσετε την αιχμέα σας, δεν χρειάζεστε μια πολύ μεγάλη γλάστρα γιατί αναπτύσσει σχετικά μικρές ρίζες. Ωστόσο, φροντίστε να υπάρχει καλή αποστράγγιση στις γλάστρες. Καθαρίστε τις ρίζες των φυτών από το παλιό υπόστρωμα όσο το δυνατόν περισσότερο και γεμίστε με νέες. Στη συνέχεια ποτίζουμε μέτρια. Ο καλύτερος χρόνος για να επανατοποθετήσετε τη λόγχη ροζέτα είναι από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο.

- Διαφήμιση -