20 ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και τις γλάστρες σας με έναν εντυπωσιακό κρίνο, την κάλλα

Το κρίνο της κάλλας αναπτύσσεται από έναν τύπο βολβού που ονομάζεται ρίζωμα και παράγει πολύ μεγάλα πράσινα φύλλα, συνήθως καλυμμένα με πιο ανοιχτόχρωμες κηλίδες. Το λουλούδι ανθίζει από την κορυφή ενός μάλλον παχέος στελέχους και μοιάζει με ρολό χαρτιού σε σχήμα τρομπέτας. Αν και ονομάζεται κρίνος, αυτό το φυτό δεν είναι πραγματικά κρίνο. Τα κρίνα της κάλλας καλλιεργούνται αρκετά εύκολα και αποτελούν μια εντυπωσιακή προσθήκη στο σπίτι ή στον κήπο. Είναι επίσης πολύ δημοφιλείς επιλογές για νυφικές ανθοδέσμες και συνθέσεις κομμένων λουλουδιών. Ο κρίνος είναι ένα πολύ ανθεκτικό και δυνατό γένος που θα αναπτυχθεί περισσότερο ή λιγότερο οποιοδήποτε έδαφος αρκεί το κλίμα να είναι αρκετά υγρό. Θα σας παρουσιάσω 20 ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και τις γλάστρες σας με έναν εντυπωσιακό κρίνο, την κάλλα.

- Διαφήμιση -

πότε να φυτέψετε τους βολβούς της κάλλας

Αν και τα κρίνα της κάλλας είναι γνωστά ως «βολβοί της άνοιξης», ευδοκιμούν σε εξωτερικούς χώρους όλο το χρόνο. Μπορούν να φυτευτούν ανά πάσα στιγμή! Σε άλλες περιοχές, μπορούν να φυτευτούν όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 12 βαθμούς C γιατί κάτω από αυτούς τους βαθμούς τα κρίνα σταματούν να αναπτύσσονται. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού ή πτώσης της θερμοκρασίας κάτω από τους 12 βαθμούς τις πρώτες 12 εβδομάδες μετά τη φύτευση.

πού να φυτέψετε τον βολβό της κάλλας

Φυτέψτε τους βολβούς της κάλλας σε ηλιόλουστη ή μερική σκιά – η θέση μερικής σκιάς είναι η καλύτερη σε θερμότερα κλίματα, ώστε να μην καταπονείται η ευαίσθητη κάλλα. Κατά την επιλογή μιας τοποθεσίας για φύτευση, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα κρίνα της κάλλας έχουν κατά μέσο όρο ύψος μεταξύ 30 εκατοστών και ενός μέτρου και έχουν διάμετρο περίπου 30-50 εκατοστα όταν έχουν αναπτυχθεί πλήρως.

πώς να φυτέψετε τους βολβούς της κάλλας

Πριν από τη φύτευση, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε σωστά το έδαφος. Η προσθήκη εδαφοκάλυψης στο έδαφος θα βοηθήσει στη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας του εδάφους. Το επίστρωμα θα βελτιώσει επίσης την υφή του εδάφους και θα βοηθήσει στη διατήρηση της πολύτιμης υγρασίας. Τα κρίνα της κάλλας ευδοκιμούν σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Μόλις προετοιμαστεί το έδαφος, θα πρέπει να φυτευτεί σε βάθος περίπου 6 εκατοστών με το αναπτυσσόμενο φύλλωμα να δείχνει προς τα πάνω. Τα κρίνα της κάλλας χρειάζονται 30 με 40 εκατοστά χώρο ανάπτυξης μεταξύ κάθε φυτού. Μετά τη φύτευση, ποτίζουμε καλά τους βολβούς. Είναι σημαντικό να διατηρείται το έδαφος ομοιόμορφα υγρό αλλά όχι εμποτισμένο. Ανάλογα με την ποικιλία, τη θερμοκρασία του εδάφους και τις καιρικές συνθήκες, μπορείτε να περιμένετε τα κρίνα να αρχίσουν να ανθίζουν μέσα σε 60 έως 90 ημέρες.

πώς να φροντίζετε τους βολβούς της κάλλας

Τα κρίνα της κάλλας όπως οι περισσότεροι άλλοι βολβοί, εξαπλώνονται παράγοντας ακόμη περισσότερους βολβούς. Αυτοί οι βολβοί μπορούν να σκαφτούν και να ξαναφυτευτούν σε άλλη τοποθεσία. Σε τροπικά κλίματα (ζώνες 8-10), τα κρίνα κάλλας μπορούν να μείνουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του χειμώνα χωρίς προβλήματα. Σε άλλες περιοχές, ανασηκώστε τους βολβούς πριν από τον πρώτο παγετό, καθαρίστε το υπερβολικό χώμα, αφήστε το να στεγνώσει στον άμεσο ήλιο για μερικές ημέρες και, στη συνέχεια, αποθηκεύστε το σε ξηρό μέρος που παραμένει μεταξύ 12-15 βαθμούς C. Φυτέψτε ξανά την άνοιξη μετά το χώμα έχει ζεσταθεί και κάθε κίνδυνος παγετού έχει περάσει.

- Διαφήμιση -