Η ώρα για να ξεκινήσουμε να σπέρνουμε πατάτες έχει φτάσει! Διαβάστε το άρθρο ώστε να μάθετε τα πάντα γύρω από τη σπορά πατάτας!
Ο Φλεβάρης μας βγήκε κατιτίς πιο κρύος φέτος και οι αλκυονίδες φαίνεται πως άργησαν λιγάκι αλλά σιγά σιγά πρέπει να ετοιμαστούμε για να σπείρουμε τις πατάτες μας με την πρώτη ευκαιρία που το χώμα δε θα είναι λασπώδες από βροχές.
Το αν θα πάρετε πατατόσπορο δηλαδή μικρές πατατούλες ειδικά για σπορά ή θα σπείρετε τις πατάτες του μανάβη που στο διχτυωτό τους γράφει οτι απαγορεύετε να τις σπείρετε είναι δικό σας θέμα αλλά όπως και να έχει προτιμήστε ελληνική πατάτα. Προσωπικά όταν έσπειρα πατάτα του μανάβη εβγαλα μια χαρά ωραιότατες πατάτες ενώ όταν έσπειρα ειδικό πατατόσπορο που τον ακριβοπλήρωσα κιόλας ήταν μια τεράστια αποτυχία.
Ό,τι και να επιλέξετε όμως θα πρέπει να προετοιμάσετε τις πατάτες σας πριν τις σπείρετε. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι θα πρέπει να τις βάλετε σε σχετικά ζεστό χώρο απλωτά για να φυτρώσουν γρήγορα, αυτή τη διαδικασία την ονομάζουμε προβλάστηση.
Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία βγάζουν φύτρες σε διάφορα σημεία. Θα επιλέξετε τις ωραιότερες και μεγαλύτερες φύτρες και θα κόψετε την πατάτα σε δύο τρία κομμάτια με τη φύτρα στη μέση των κομματιών. Από κάθε φύτρα θα βγει και μία νέα πατατιά όταν τα σπείρετε.
Κι αφού ετοιμάσατε τον πατατόσπορο σας πάμε να δούμε τι γίνεται στον κήπο.
Αφού ορίσετε την περιοχή που θα μπουν οι πατάτες σας θα πρέπει να την σκάψετε και να αφαιρέσετε τις ρίζες από τυχόντα αγριόχορτα γιατί το χώμα θα πρέπει να είναι φρεσκοσκαμμένο και αφράτο. Αυτό θα το κάνετε με στεγνό χώμα, μην αρχίζετε να σκάβετε λάσπη γιατί θα έχετε θέμα αργότερα.
Με το πατόφτυαρο ή την τσάπα σας θα ανοίξετε σειρές ανά 50-60 εκατοστά πλάτους και σε βάθος 30 εκατοστών. Βάζετε τον πατατόσπορο σας ανά 20-30 εκατοστά και τον καλύπτετε με 10 εκατοστά χώμα ανακατεμένο με λίγη κοπριά ώστε να μείνει μια γούβα για να κρατάει το νερό της βροχής η πατατιά. Το χώμα που περισσεύει το κρατάτε σε λοφάκια στην άκρη. Όπως μεγαλώνει η πατατιά θα την σκεπάζετε σταδιακά με το χώμα που περίσσεψε για να βγάλει περισσότερες ρίζες οπότε και περισσότερες πατάτες.
Με την ίδια λογική μπορείτε να σπείρετε πατάτες και στο μπαλκόνι σε μια πολύ μεγάλη γλάστρα, το έχω δοκιμάσει με μεγάλη επιτυχία. Φυσικά δε θα πάρετε τις πατάτες της χρονιάς από τη γλάστρα αλλά για τη χαρά της κηπουρικής μπορείτε να το δοκιμάσετε. Στην αρχή θα βάλετε λίγο χώμα στη γλάστρα για να την σπείρετε κι όπως μεγαλώνει θα βάζετε κι άλλο χώμα σταδιακά.
Για ασθένειες, ραντίσματα κλπ της πατάτας δηλώνω εντελώς άσχετη αφενώς γιατί δε ψεκάζω τίποτα στο κτήμα μου αφετέρου γιατί δεν έχω προβλήματα, προς το παρόν τουλάχιστον. Το οτι δεν έχω προβλήματα πιθανότατα έχει να κάνει με το οτι δε ποτίζω συχνά γιατί και να ήθελα να ποτίζω συχνά δε μπορούσα. Όταν φύτεψα πατάτα σε γλάστρα στην πόλη είχα κάποιες κάμπιες τις οποίες μάζευα με το χέρι.
Αυτά λοιπόν και με τις πατάτες. Καλές σπορές να έχετε και υπομονή μέχρι το Καλοκαίρι που τα φυτά θα μαραθούν για να μαζέψετε τις πατάτες σας.
Ευχαριστούμε το sheblogs.eu και τη Mary Chariskou για το όμορφο άρθρο και τις φωτογραφίες!