Πώς να φροντίζετε παχύφυτα στο σπίτι – συμβουλές για αρχάριους κηπουρούς

Τα παχύφυτα έχουν πολλούς θαυμαστές. Να σας πω την αλήθεια και η σπιτονοικοκυρά σας είναι μία θαυμάστρια τους. Πώς όμως πρέπει να φροντίζουμε τα παχύφυτα στο σπίτι; 

- Διαφήμιση -

Αυτά τα μικρά φυτά είναι πραγματικά καταπληκτικά και σίγουρα έχετε δει φανταστικά εσωτερικά και εξωτερικά χυμώδη σχέδια. Γιατί όμως είναι τόσο δημοφιλή ως φυτά του σπιτιού; Πρώτον, επειδή είναι εύκολη η περιποίησή τους, δεύτερον, δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο και τρίτον, σε αντίθεση με άλλα λουλούδια, δεν χρειάζονται συχνό πότισμα λόγω της ικανότητάς τους να αποθηκεύουν νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, τα παχύφυτα είναι ανεπιτήδευτα φυτά και ο καθένας μπορεί να τα φροντίσει. Αναπτύσσονται αργά και είναι συμπαγή που τα καθιστούν την τέλεια διακόσμηση για το περβάζι ή για οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού. Τα μικρότερα φυτά μεγαλώνουν έως 5 εκατοστά.

Ένα άλλο τεράστιο πλεονέκτημα των παχύφυτων είναι ότι ποικίλλουν σε σχήμα και εμφάνιση. Η ομάδα των παχύφυτων είναι απίστευτα διαφορετική και περιλαμβάνει περίπου 800 είδη. Υπάρχουν είδη με υπέροχα άνθη και κατά τη διάρκεια της περιόδου άνθησης, η εξωτική ομορφιά των παχύφυτων προσελκύει την προσοχή.

πώς να φροντίζετε παχύφυτα στο σπίτι

Τα παχύφυτα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τα παραδοσιακά φυτά σπιτιού σε γλάστρες. Υπάρχουν πολλές ιδέες μίνι κήπου DIY που προσθέτουν μια όμορφη εμφάνιση στο εσωτερικό και τη διακόσμηση του σπιτιού. Φυσικά, πρέπει να ξέρετε πώς να φροντίζετε τα παχύφυτα, καθώς μπορεί να είναι ανεπιτήδευτα, αλλά χρειάζονται κάποια προσοχή.

Η εύρεση των καλύτερων παχύφυτων που ταιριάζουν στο γούστο σας ή στο εσωτερικό σας δεν είναι δύσκολη. 

φως και αέρας

Τα παχύφυτα χρειάζονται φως και αέρα. Μην ξεχνάτε ότι αυτά είναι φυτά της ερήμου, και στο φυσικό τους περιβάλλον υπάρχει μεγάλη ποσότητα ήλιου. Όσο πιο κοντά στις φυσικές τους κλιματικές συνθήκες καταφέρνετε να τα έχετε, τόσο πιο άνετα θα νιώσουν τα παχύφυτα στο σπίτι σας. Είναι προφανές ότι κατά τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς μήνες τα λουλούδια σας θα λάβουν διαφορετική ποσότητα φωτός, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έχετε κατά νου την περίοδο του έτους. Λάβετε υπόψη ότι παρά το γεγονός ότι αγαπούν την αφθονία του φωτός, δεν έχουν όλα τα είδη την ίδια στάση απέναντι στο άμεσο ηλιακό φως. Οι άμεσες ακτίνες απαιτούνται μόνο το πρωί και το απόγευμα. Είναι καλύτερα να αφαιρέσετε τα φυτά σας από το περβάζι για την κρύα περίοδο του έτους, επειδή έχει αρκετό κρύο κοντά στο παράθυρο και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν ωφελούν τα παχύφυτα.

πώς να ποτίζετε τα παχύφυτα

Τα παχύφυτα δεν συμπαθούν το νερό, επομένως δεν απαιτούν συχνό πότισμα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα χρειαστούν τακτικό πότισμα, αλλά μόνο όταν το έδαφος στη γλάστρα είναι εντελώς στεγνό. Αυτό σημαίνει περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το πότισμα μειώνεται. Ο χειμώνας είναι ώρα για ξεκούραση. Η υγρασία έχει συσσωρευτεί στα στελέχη και τα φύλλα των παχύφυτων, οπότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να μην ποτίζετε τα φυτά σας, ειδικά σε χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς μπορεί να καταστραφούν. Δύο φορές το μήνα αρκεί αν η θερμοκρασία δεν είναι κάτω από 10-14 ° C. Εάν η θερμοκρασία είναι 6-9 ° C, μπορείτε να ποτίζετε τα παχύφυτα σας μία φορά κάθε 2 μήνες.

ποιο είναι το καλύτερο έδαφος για τα παχύφυτα

Έχοντας υπόψη ότι το έδαφος στο φυσικό περιβάλλον των παχύφυτων είναι η άμμος ή ένα μείγμα άμμου και χαλικιού, χρειάζεστε έδαφος που δεν συγκρατεί το νερό και έχει καλό αερισμό. Εάν είστε αρχάριος, είναι καλύτερο να πάρετε ένα έτοιμο μείγμα εδάφους από κάποιο κατάστημα και να φροντίσετε να έχετε μια καλή αποστράγγιση. Εάν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα, χρειάζεστε άμμο, χαλίκια, τσιπ από τούβλα. Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να προστεθεί στο έδαφος καθώς το καθιστά χαλαρότερο και βγάζει ακαθαρσίες από το νερό.

πότε πρέπει να γονιμοποιήσετε τα παχύφυτα σας

Γενικά τα παχύφυτα χρειάζονται πολύ λίπασμα. Αν θέλετε να γονιμοποιήσετε τα φυτά σας, η καλύτερη περίοδος για να το κάνετε αυτό είναι την Άνοιξη και για άλλη μια φορά στα τέλη του καλοκαιριού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει πολύ λίπασμα. Εάν προσθέσετε πάρα πολύ, η θρεπτική ενίσχυση μπορεί να προκαλέσει ταχεία ανάπτυξη. Επιλέξτε ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα, προτιμώμενο οργανικό.

πώς να διατηρήσετε τα παχύφυτα μακριά από παράσιτα και ασθένειες

Τα παχύφυτα μπορεί να προσβληθούν από μια ποικιλία παρασίτων – από έντομα και ακάρεα αράχνης, έως αφίδες, σκνίπες κ.λπ. Αφαιρείτε πάντα τα νεκρά φύλλα, καθώς αυτό είναι το μέρος όπου κρύβονται τα παράσιτα. Όταν το έδαφος είναι βρεγμένο μπορεί να αντιμετωπίσετε δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι η εμφάνιση μούχλας και το δεύτερο είναι η εμφάνιση παρασίτων.  Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε το έδαφος στεγνό. Εάν το πρόβλημα παραμένει, χρησιμοποιήστε φυτοφάρμακα που θα αποτρέψουν ή θα σκοτώσουν τα παράσιτα στα παχύφυτα σας. 

Αν βρείτε κηλίδες ή μούχλα στα φύλλα των λουλουδιών, πρέπει να κόψετε αμέσως τα προσβεβλημένα φύλλα. Η μούχλα προκαλείται από υπερβολικό πότισμα ή πότισμα με φιάλες ψεκασμού. Βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι στεγνό προτού ποτίσετε το φυτό και αποφύγετε τις φιάλες ψεκασμού.

Εάν τα παχύφυτα σας σαπίζουν, αυτό συνήθως οφείλεται στο πυκνό έδαφος. Το πυκνό έδαφος δεν στεγνώνει γρήγορα και το φυτό σας υποφέρει.

Το ανεπαρκές φως οδηγεί σε απώλεια χρώματος. Συνήθως τα φύλλα γίνονται ανοιχτό πράσινο ή χάνουν το χρώμα τους. Πρέπει να μετακινήσετε το παχύφυτο σε ένα μέρος όπου θα δέχεται τουλάχιστον έξι ώρες ηλιακού φωτός κάθε μέρα.

Ακολουθήστε αυτούς τους απλούς κανόνες για να διατηρήσετε τα φυτά σας υγιή και χαρούμενα:

Μην αφήνετε μεγάλη υγρασία στο έδαφος. Τα φυτά πρέπει να ποτίζονται μόνο όταν το έδαφος είναι στεγνό.

Κατά τον πολλαπλασιασμό τους, προσθέστε ενεργό άνθρακα στο έδαφος.

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει σωστή αποστράγγιση στο κάτω μέρος της γλάστρας

Τηρείτε το σωστό πρόγραμμα ποτίσματος το Χειμώνα.

Πολλαπλασιάστε μόνο την Άνοιξη και πριν από τη φύτευση, αφήστε τα μοσχεύματα να στεγνώσουν.

Διατηρήστε τα φυτά σε καλά φωτισμένο μέρος.

- Διαφήμιση -