9 λάθη στο πλύσιμο των ρούχων που μπορούν να καταστρέψουν τα ρούχα σας

Τα ρούχα μας με τον καιρό φθείρονται αν και τις περισσότερες φορές ενώ δεν τα έχουμε βάλει αρκετά έχουν χάσει την αρχική του μορφή και λάμψη! Αναρωτιόμαστε λοιπόν τι συμβαίνει και χάλασε ένα ρούχο! Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να χαλάσει ένα ρούχο και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικές κατά το πλύσιμο αλλά και το στέγνωμα τους αν θέλουμε να διατηρούμε για αρκετό καιρό τα ρούχα μας! Θα σας παρουσιάσω 9 λάθη που κάνουμε στο πλύσιμο των ρούχων τα οποία μπορούν να καταστρέψουν τα ρούχα μας!

- Διαφήμιση -

υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία νερού

Τα ρούχα θα διατηρήσουν καλύτερα το σχήμα και το χρώμα τους και θα φθείρονται πιο αργά αν τα πλένετε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Εξάλλου, το ζεστό ή το δροσερό νερό μπορεί να αντιμετωπίσει τη βρωμιά εξίσου καλά με το καυτό νερό εάν έχετε καλό πλυντήριο ρούχων και απορρυπαντικό. Μόνο αντικείμενα όπως σεντόνια ή πετσέτες μπορούν να πλυθούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για απολύμανση. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να αρκεστούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

φόρτωση του πλυντηρίου με πολύ λερωμένα ρούχα

Τα πολύ λερωμένα ρούχα θα πρέπει να τα μουλιάζουμε εκ των προτέρων και τα λεκιασμένα ρούχα πρέπει να πλένονται προσεκτικά στο χέρι ή να τα αντιμετωπίζετε με αφαίρεση λεκέδων πριν τα βάλετε στο πλυντήριο. Διαφορετικά, η βρωμιά μπορεί να μην αφαιρεθεί σωστά.

χρησιμοποιείτε πολύ απορρυπαντικό ή μαλακτικό

Η χρήση υπερβολικής ποσότητας απορρυπαντικού μπορεί να φράξει το δοχείο του απορρυπαντικού και να προκαλέσει δυσάρεστες οσμές, ενώ η υπερβολική ποσότητα μαλακτικού δυσκολεύει το ξέπλυμα των ρούχων. Διαβάστε προσεκτικά τις δόσεις που αναγράφονται στη συσκευασία και μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τη μεζούρα. Εάν τα πράγματά σας είναι πραγματικά βρώμικα, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία πρόπλυσης ή εκτελέστε 2 κύκλους.

χρήση μαλακτικού για όλους τους τύπους ρούχων

Εκτός από το ότι κάνει τα υφάσματα πιο βελούδινα, το μαλακτικό διευκολύνει το σιδέρωμα. Ωστόσο, μειώνει επίσης την απορροφητικότητα του υφάσματος με την πάροδο του χρόνου, επομένως καλύτερα να μην το χρησιμοποιείτε για το πλύσιμο πετσετών, αθλητικών ενδυμάτων ή άλλων αντικειμένων από μικροΐνες, ελαστάνη ή spandex.

πλένετε τα εσώρουχα στο πλυντήριο

Με το αυτόματο πλύσιμο, τα σουτιέν τεντώνουν γρήγορα και χάνουν το σχήμα τους, επομένως είναι καλύτερο να τα πλένετε στο χέρι. Το ίδιο ισχύει και για τα δαντελένια εσώρουχα και μαγιό. Αντίθετα, τα νάιλον καλσόν μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο εάν τηρούνται αρκετοί απλοί κανόνες:

Χρησιμοποιήστε ειδικό απορρυπαντικό για ευαίσθητο πλύσιμο.
Πλένεται σε χαμηλή θερμοκρασία και σε χαμηλή ταχύτητα.
Βάλτε το καλσόν σε μια ειδική σακούλα πλυσίματος.
Γυρίστε το καλσόν από μέσα προς τα έξω.

χρησιμοποιείτε χλωρίνη για ελαστάνη, λίκρα ή σπάντεξ

Η χλωρίνη είναι ένας μάλλον επιθετικός παράγοντας που αποδυναμώνει τις ίνες των ρούχων, επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται υπερβολικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ελαστάνη, τη λίκρα και το σπάντεξ, τα οποία θα χάσουν γρήγορα την ελαστικότητά τους εάν πλυθούν με χλωρίνη. Ακολουθούν μερικές ακόμη συμβουλές για το πώς να φροντίζετε τα ρούχα, τα οποία είναι κατασκευασμένα από αυτά τα υλικά:

Τα πλένετε μόνο σε δροσερό νερό.
Μην χρησιμοποιείτε μαλακτικό υφασμάτων.
Μην τα στεγνώνετε σε στεγνωτήριο.
Μην τα σιδερώνετε.

πλένετε τα τζιν πολύ συχνά

Πολλοί κατασκευαστές τζιν έχουν μια ριζοσπαστική άποψη: συμβουλεύουν να σταματήσουμε τελείως το πλύσιμο τους στο πλυντήριο για να διατηρήσουμε το χρώμα τους για περισσότερο καιρό. Εάν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε αυτήν τη σύσταση, το βέλτιστο διάστημα μεταξύ 2 πλυσιμάτων είναι μια περίοδος 2 έως 6 μηνών ανάλογα με το πόσο συχνά φοράτε το τζιν σας και με τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά του σώματός σας.

λάθος στέγνωμα των ρούχων

Το λάθος στέγνωμα επηρεάζει τα ρούχα σας τόσο αρνητικά όσο και το λάθος πλύσιμο. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε λάθη:

Μην χρησιμοποιείτε πολύ συχνά αυτόματο στέγνωμα: κάνει τα πράγματά σας να φθείρονται και να χάνουν το χρώμα τους πιο γρήγορα.

Μην χρησιμοποιείτε το στεγνωτήριο για να στεγνώσετε λεπτά και ευαίσθητα υφάσματα.

Μην στεγνώνετε υπερβολικά τα ρούχα γιατί καθιστά πιο δύσκολο το σιδέρωμα.

Μην κρεμάτε πλεκτά και μάλλινα αντικείμενα γιατί θα χάσουν το σχήμα τους. Τα απλώνουμε σε μια πετσέτα σε οριζόντια επιφάνεια.
Πριν κρεμάσετε τα ρούχα, ανακινήστε τα για να μην τσαλακωθούν και τσακίσουν.

κακή φροντίδα του πλυντηρίου

Ακαθαρσίες, υπολείμματα απορρυπαντικού και οτιδήποτε συσσωρεύεται μέσα στο πλυντήριο με την πάροδο του χρόνου θα πέσει στα ρούχα σας αργά ή γρήγορα, οδηγώντας σε άσχημες μυρωδιές και λευκούς λεκέδες. Για να το αποφύγετε αυτό, ακολουθήστε μερικούς απλούς κανόνες συντήρησης:

Αερίστε το πλυντήριο μετά από κάθε πλύση.
Αφαιρέστε τα υπολείμματα απορρυπαντικού από την ελαστική φλάντζα στην πόρτα μετά από κάθε πλύση.
Ξεπλύνετε τακτικά το δοχείο απορρυπαντικού.
Περίπου μια φορά το μήνα, βάλτε έναν άδειο κάδο πλύσης με απορρυπαντικό (1 κουταλάκι του γλυκού) και ξύδι (4 φλιτζάνια) για απολύμανση.

- Διαφήμιση -