8 αντικείμενα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο στεγνωτήριο

Όσες από εμάς έχουμε στεγνωτήριο φίλες μου, μας έχει λύσει τα χέρια καθώς μας προσφέρει στεγνά ρούχα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να βάλουμε μέσα σε αυτό οτιδήποτε χρειάζεται στέγνωμα. Υπάρχουν ρούχα τα οποία δεν πρέπει να τα βάζουμε μέσα στο στεγνωτήριο για διαφορετικούς λόγους. Θα σας παρουσιάσω 8 κατηγορίες ρούχων που δεν πρέπει να μπαίνουν στο στεγνωτήριο.

- Διαφήμιση -

Δερμάτινα ρούχα

Η σκέψη να στεγνώσουμε τα δερμάτινα ρούχα μας στο στεγνωτήριο δεν είναι και πολύ καλή! Η θερμότητα που εκπέμπει το στεγνωτήριο μπορεί να στεγνώσει και να δημιουργήσει πρόβλημα στο δέρμα με αποτέλεσμα να παραμορφωθεί το σχήμα του. Γι’ αυτό το ιδανικό είναι να το στεγνώσετε στην απλώστρα!

Καλτσόν και κάλτσες

Ένα άλλο λάθος που κάνουμε πολλές νοικοκυρές είναι να βάζουμε τις κάλτσες και τα καλτσόν στο στεγνωτήριο. Τόσο τα καλτσόν όσο και οι κάλτσες επειδή αποτελούνται από ελαφρύ ύφασμα μπορεί να μπερδευτούν και να μαγκώσουν στο στεγνωτήριο. Ταυτόχρονα η θερμότητα που εκπέμπεται μπορεί να χαλαρώσει το ελαστικό μέρος του καλτσόν και να προκαλέσει την συρρίκνωσή του! Άρα αν δείτε ότι μετά από μερικές πλύσεις δεν σας κάνει….βρήκατε την αιτία!

Ρούχα με χάντρες και στρας

Πολλά γυναικεία κυρίως ρούχα έχουν χάντρες, μπιλάκια ή στρας. Τα ρούχα με αυτά τα υλικά θα πρέπει να μην τοποθετούνται στο στεγνωτήριο γιατί όχι μόνο μπορούν να πιαστούν σε άλλα αντικείμενα αλλά το πιθανότερο είναι να χαθούν τα υλικά αυτά και να καταστραφούν με τη θερμότητα!

Σουέτ

Ένα άλλο, ιδιαίτερο ύφασμα είναι το σουέτ. Το σουέτ δεν πρέπει να πλένεται σε πλυντήριο ρούχων γιατί θα καταστραφεί. Ακολουθείτε πάντα την ετικέτα φροντίδας, όταν πρόκειται για τον καθαρισμό αντικειμένων από σουέτ.

Σουτιέν

Τα σουτιέν πρέπει πάντα να πλένονται στο χέρι και να στεγνώνουν στον αέρα. Τα πλυντήρια ρούχων μπορεί να προκαλέσουν στρέβλωση, ξετύλιγμα ή απώλεια του σχήματος τους. Πολλά σουτιέν είναι κατασκευασμένα από εξαιρετικά ευαίσθητα υφάσματα που μπορούν να σκιστούν ή να διαλυθούν βάζοντας τα επανειλημμένα στο στεγνωτήριο. Τα σουτιέν από βαμβάκι, αν και είναι κατασκευασμένα από λιγότερο λεπτό ύφασμα, τείνουν να συρρικνώνονται στο στεγνωτήριο. Τα σουτιέν που έχουν σύρμα μπορεί να καταστραφούν ανεπανόρθωτα καθώς η κίνηση στο στεγνωτήριο μπορεί να προκαλέσει κάμψη των καλωδίων.  

Μεταξωτά ρούχα

Το μετάξι είναι ένα πολυτελές ύφασμα με εξαιρετικά λεπτή, λεία επιφάνεια. Χρησιμοποιείται για τα πάντα: από γραβάτες και κασκόλ μέχρι πουκάμισα και εσώρουχα. Οι περισσότερες ετικέτες φροντίδας μεταξιού απαιτούν μόνο πλύσιμο στο χέρι ή στεγνό καθάρισμα για να διατηρηθεί η ακεραιότητα του μεταξιού. Τα στεγνωτήρια πλυντηρίου ρούχων είναι εξαιρετικά επιζήμια για τα μεταξωτά ρούχα. Η υψηλή θερμότητα μέσα στο στεγνωτήριο μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του μεταξιού. Επίσης η κύλιση σε ένα στεγνωτήριο προκαλεί τριβή μεταξύ του τυμπάνου του στεγνωτηρίου και του ρούχου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο των νημάτων ή να αφήσουν λευκές ραβδώσεις στο ρούχο. Για καλύτερα αποτελέσματα, κρεμάστε τα στεγνά μεταξωτά ρούχα για να διατηρήσετε το σχήμα τους. Δεν πρέπει να στεγνώσουν από το άμεσο ηλιακό φως καθώς το ηλιακό φως μπορεί να αποχρωματίσει και να καταστρέψει τις ίνες τους. 

Μάλλινα ρούχα

Τα μάλλινα ρούχα δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο στεγνωτήριο! Αυτό γιατί η θερμότητα και η τριβή του στεγνωτηρίου μπορεί να προκαλέσουν συρρίκνωση του υφάσματος. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε στεγνό αέρα στο στεγνωτήριο, τα υγρά μάλλινα υφάσματα τείνουν να χάνουν το σχήμα τους γρήγορα και εύκολα, καθώς είναι πιο επιρρεπή στο να χάσουν το σχήμα τους από τα στεγνά υφάσματα. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες της ετικέτας φροντίδας πριν πλύνετε ή στεγνώσετε τα μάλλινα ρούχα σας, επειδή ορισμένα μάλλινα ρούχα καθαρίζονται μόνο στεγνά. 

Τσάντες και σακίδια

Θα κλείσουμε λοιπόν με τα πράγματα που δεν πρέπει να βάζουμε στο στεγνωτήριο με τις τσάντες και τα σακίδια. Πολλές φορές η βρωμιά που μαζεύεται στις τσάντες είναι πάρα πολύ και χρειάζεται ένας γερός καθαρισμός για να έρθουν σε μία φυσιολογική κατάσταση! Είναι σίγουρα καλύτερο όμως να τις αφήσετε να στεγνώσουν στον αέρα γιατί η θερμότητα από το στεγνωτήριο μπορεί να παραμορφώσει το σχήμα της τσάντας και να λιώσει ακόμη και τις συνθετικές ίνες.

- Διαφήμιση -