Η κατάψυξη είναι μια εξαιρετική επιλογή γρήγορης συντήρησης τροφίμων αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε να τα βάζετε. Η κατάψυξη φρούτων και λαχανικών μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε τη σοδειά σας, αλλά δεν συνιστάται για όλους τους τύπους προϊόντων. Η κατάψυξη συντηρεί τα φρέσκα τρόφιμα επειδή σταματά τη δραστηριότητα των ενζύμων που προκαλούν απώλεια χρώματος, απώλεια θρεπτικών συστατικών και αλλαγές στη γεύση. Η κατάψυξη έχει μια μοναδική επίδραση στα φρούτα και τα λαχανικά επειδή αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Όταν παγώσει, το νερό διαστέλλεται, καταστρέφοντας τα κυτταρικά τοιχώματα. Ως αποτέλεσμα, αφού αποψυχθούν, ορισμένα φρούτα και λαχανικά γίνονται μαλακά και υδαρή και μυρίζουν άσχημα. Θα σας παρουσιάσω 9 φρούτα και λαχανικά που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στην κατάψυξη!
σέλινο
Η κατάψυξη κάνει το σέλινο να γίνεται άτονο και απαλό με δυσάρεστη γεύση. Δοκιμάστε να παστώσετε το σέλινο σε μπαστουνάκια ή φέτες για να το απολαύσετε ως σνακ ή ως προσθήκη σε σάντουιτς και σαλάτες.
εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή γίνονται μαλακά και χυλώδη μετά την κατάψυξη. Μπορείτε να διατηρήσετε γκρέιπφρουτ και κομμάτια πορτοκαλιού κονσερβοποιώντας τα σε χυμό ή σιρόπι. Τα λεμόνια μπορούν να διατηρηθούν σε αλάτι και μπαχαρικά. Οι λεπτές φέτες εσπεριδοειδών μπορούν να αφυδατωθούν σε χαμηλή φωτιά στο φούρνο ή με έναν αφυδατωτή τροφίμων.
αγγούρια
Η κατάψυξη των ωμών αγγουριών μπορεί να οδηγήσει σε ένα δυσάρεστο χρώμα, άρωμα και γεύση. Τα αγγούρια μπορούν να διατηρηθούν όταν μετατραπούν σε τουρσιά. Αν θέλετε να καταψύξετε αγγούρια, δοκιμάστε τουρσιά κατάψυξης. Οι συνταγές τουρσί κατάψυξης περιέχουν άλλα συστατικά που θα βοηθήσουν τα αγγούρια να διατηρήσουν την τραγανότητά τους καλύτερα από ό,τι όταν τα αγγούρια καταψύχονται μόνα τους.
πράσινες πιπεριές
Η κατάψυξη όχι μόνο κάνει τις πράσινες πιπεριές να γίνονται νερουλές και χυλώδεις, αλλά μπορεί επίσης να τις κάνει να αναπτύξουν μια πικρή γεύση. Χρησιμοποιήστε τις πράσινες πιπεριές ενσωματώνοντάς τις σε κονσερβοποιημένες σάλτσες και καυτερές σάλτσες.
μαρούλι
Το μαρούλι και άλλα είδη λεπτών χόρτων γίνονται χυλώδη και υδαρή μετά την κατάψυξη. Το μαρούλι είναι ένα δύσκολο λαχανικό στη συντήρηση και το απολαμβάνουμε καλύτερα φρέσκο κατά την περίοδο της συγκομιδής.
μαϊντανός
Ο μαϊντανός και άλλα φυλλώδη βότανα όταν καταψύχονται μπορούν επίσης να αναπτύξουν ένα δυσάρεστο άρωμα και γεύση. Σκεφτείτε να στεγνώσετε βότανα για να τα διατηρήσετε. Μπορούν να κρεμαστούν από το στέλεχος προς τα πάνω για να στεγνώσουν στον αέρα ή να στεγνώσουν τα φύλλα στο φούρνο σε ένα ταψί σε χαμηλή φωτιά για περίπου τέσσερις ώρες.
πατάτες
Όταν οι πατάτες καταψύχονται, το νερό διαχωρίζεται από το άμυλο με αποτέλεσμα να γίνονται υδαρές όταν ξαναζεσταθούν. Ενώ ορισμένες μικρές, κηρώδεις ποικιλίες μπορούν να καταψυχθούν εάν ασπριστούν, η καλύτερη επιλογή για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των πατατών είναι η αποθήκευση σε καλά αεριζόμενο, δροσερό, σκοτεινό μέρος στους 7-10 βαθμούς κελσίου.
ραπανάκια
Τα ραπανάκια χάνουν την τραγανή υφή τους και γίνονται μαλακά μόλις παγώσουν. Δοκιμάστε να παστώσετε ραπανάκια μόνα τους ή με άλλα λαχανικά ρίζας.
καρπούζι
Η κατάψυξη του καρπουζιού το κάνει να χυλώνει με δυσάρεστη υφή. Το καρπούζι μπορεί να γίνει τουρσί ή να μετατραπεί σε ζελέ για οικιακή κονσερβοποίηση.