8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε στο συρτάρι του φούρνου σας

Οι περισσότεροι φούρνοι έχουν ένα συρτάρι από κάτω. Πολλοί χρησιμοποιούν αυτό το συρτάρι για αποθήκευση, ενώ κάποιοι το χρησιμοποιούν ως συρτάρι θέρμανση. Εάν δεν είστε σίγουροι για ποιον σκοπό προορίζεται το συρτάρι του φούρνου σας, ο καλύτερος τρόπος να το καταλάβετε είναι να ελέγξετε το εγχειρίδιο της συσκευής. Αλλά πρώτα, είναι σημαντικό να εξετάσετε τι αποθηκεύεται σε αυτό το συρτάρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που φτάνει όταν ο φούρνος είναι αναμμένος. Η αποθήκευση λανθασμένων αντικειμένων όχι μόνο θα μπορούσε να τα καταστρέψει αλλά και να προκαλέσει πυρκαγιά. Θα σας παρουσιάσω 8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε στο συρτάρι του φούρνου σας!

- Διαφήμιση -

Πριν βάλετε κάτι στο συρτάρι του φούρνου σας, ρωτήστε: “Είναι αυτό το αντικείμενο ασφαλές στο φούρνο;” Εάν η απάντηση είναι ναι, θα πρέπει να ανέχεται τις υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο συρτάρι. Εάν η απάντηση είναι όχι, σκεφτείτε να βρείτε ένα νέο μέρος για να αποθηκεύσετε το αντικείμενο. Τα βασικά μαγειρικά σκεύη όπως τα τηγάνια, οι λαδόκολλες, το χυτοσίδηρο και τα φορμάκια για μάφινς είναι ασφαλή.

λάδι

Μπορεί να φαίνεται λογικό να αποθηκεύετε τα μαγειρικά σας λάδια κάτω από το φούρνο σας, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα όταν ετοιμάζετε ένα γεύμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να το κάνετε. Τα αγαπημένα σας μαγειρικά έλαια είναι όλα πολύ εύφλεκτα. Ποτέ δεν ξέρεις πότε μια σπίθα ή υψηλή θερμοκρασία θα φτάσει στα δοχεία λαδιού, οπότε φροντίστε να τα αποθηκεύσετε μακριά από τον φούρνο σας.

ξύλινες σανίδες κοπής

Εάν αποθηκεύετε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας στο συρτάρι του φούρνου σας, μπορείτε επίσης να αποθηκεύετε εκεί τις ξύλινες σανίδες κοπής σας. Ίσως όμως να πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Οι ξύλινες σανίδες κοπής είναι επιρρεπείς σε ζημιές από υψηλή θερμότητα, συμπεριλαμβανομένου του ραγίσματος ή ακόμη και της καύσης. Κρατήστε τυχόν ξύλινες σανίδες και σκεύη σε δροσερό και στεγνό μέρος και φροντίστε να τις λαδώσετε όταν χρειάζεται.

πλαστική μεμβράνη

Το πλαστικό περιτύλιγμα (ή οτιδήποτε πλαστικό) δεν πρέπει ποτέ να φυλάσσεται κάτω από το φούρνο. Η πλαστική μεμβράνη που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη τροφίμων ή δοχείων θα παραμορφωθεί εύκολα, θα συρρικνωθεί ή θα λιώσει όταν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Ενώ το πλαστικό περιτύλιγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τρόφιμα απευθείας στο φούρνο σε χαμηλές θερμοκρασίες, δεν αξίζει τον κίνδυνο να το αποθηκεύσετε απευθείας κάτω από το φούρνο, όπου οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να είναι αρκετά υψηλές ώστε να την καταστρέψουν.

προϊόντα καθαρισμού

Μερικά από τα πιο επικίνδυνα αντικείμενα όταν χρησιμοποιούνται ή αποθηκεύονται λανθασμένα είναι τα προϊόντα καθαρισμού. Οινόπνευμα, οτιδήποτε βρίσκεται σε δοχείο αεροζόλ, απορρυπαντικό πιάτων, απολυμαντικό χεριών και πολλές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα διαλύματα καθαρισμού είναι πολύ εύφλεκτα. Αποθηκεύστε όλα αυτά τα αντικείμενα σε δροσερό, ξηρό χώρο με καλό αερισμό.

πετσέτες χεριών

Η αποθήκευση των πετσετών χεριών σας κάτω από το φούρνο σας μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα, αλλά αυτή η λύση αποθήκευσης θα πρέπει να αποφεύγεται για λόγους ασφαλείας. Οι πετσέτες κουζίνας έρχονται συχνά σε επαφή με λίπος και λάδι κατά το μαγείρεμα. Ακόμη και μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα, το λάδι μπορεί να κρυφτεί στα τραπεζομάντηλα—καθιστώντας τα εύφλεκτα όταν εκτίθενται στη θερμότητα.

είδη διατροφής

Αν δεν έχετε χώρο αποθήκευσης στο ντουλάπι αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συρτάρι του φούρνου σας για επιπλέον χώρο. Το αλεύρι, η ζάχαρη, τα πατατάκια, το ποπ κορν και πολλά άλλα κοινά είδη οικιακής διατροφής μπορούν να πάρουν φωτιά σε συνθήκες ακραίας ζέστης. Είναι σημαντικό να διατηρείτε αυτά τα προϊόντα σε ντουλάπια σε δροσερό, στεγνό μέρος.

οινοπνευματώδη ποτά

Τα λικέρ, ειδικά αυτά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλης, είναι εξαιρετικά εύφλεκτα και δεν πρέπει ποτέ να φυλάσσονται στο συρτάρι του φούρνου. Το να μην ζεσταθεί πολύ το αποσταγμένο αλκοόλ θα παρατείνει την ποιότητα και τη γεύση του, επομένως είναι πάντα καλύτερο να το αποθηκεύετε σε δροσερό μέρος.

δοχεία αποθήκευσης τροφίμων

Δεδομένου ότι πολλά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, δεν είναι ασφαλή σε ένα συρτάρι φούρνου λόγω της υψηλής θερμότητας. Θα μπορούσαν να παραμορφωθούν, να λιώσουν ή ακόμα και να πάρουν φωτιά. Να είστε προσεκτικοί και με τα γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, καθώς μπορεί να έχουν πλαστικά καπάκια ή εξαρτήματα.

- Διαφήμιση -