Τρόποι σωστής αποθήκευσης χειμωνιάτικων παπουτσιών

Η Άνοιξη ήρθε και παράλληλα ήρθε η ώρα να “σηκώσουμε” τα χειμερινά μας ρούχα και παπούτσια.

- Διαφήμιση -
apothikeysi-papoutsiwn

Ας ξεκινήσουμε με την οργάνωση και σωστή αποθήκευση των χειμερινών παπουτσιών!

Μια τέτοια εποχή, αυτό που σε ενδιαφέρει δεν είναι μόνο να αποθηκεύσεις τα παπούτσια και τις μπότες απλά για να σου αδειάσουν τη γωνιά. Είναι εξίσου -για να μην πούμε και περισσότερο- σημαντικό να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση έτσι ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και τον επόμενο χρόνο. Δεν είναι καιρός για έξοδα, το έχουμε ξαναπεί. Ακολούθησε, λοιπόν, τις παρακάτω οδηγίες και έχεις λύσει το πρόβλημά σου.

Βήμα πρώτο

Αρχικά βγάλε όλα τα παπούτσια έξω από τα ντουλάπια, τα κουτιά, ή τα συρτάρια που τα έχεις. Το μπαλκόνι θα ήταν μια καλή λύση για αυτή τη δουλειά. Στη συνέχεια, όπως έκανες και με τα ρούχα, εκμεταλλεύσου αυτή την ευκαιρία να ξεκαθαρίσεις αυτά που θα κρατήσεις, αυτά που θα χαρίσεις και αυτά που θα πετάξεις.

Βήμα δεύτερο

Καθάρισε καλά όλα όσα έχεις αποφασίσει να κρατήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μπότες και στα παπούτσια με τρακτερωτή σόλα, που σίγουρα θα έχουν κρατήσει και την περισσότερη βρωμιά. Καθάρισε τόσο το επάνω όσο και το κάτω μέρος του παπουτσιού και φρόντισε να μην αφήσεις ίχνος αλατιού ή λάσπης. Το πώς θα φροντίσεις το κάθε υπόδημα εξαρτάται από το υλικό του. Όπως και να έχει πάντως, για τα πιο ευαίσθητα υλικά, όπως το σουέτ για παράδειγμα, υπάρχουν ειδικά βουρτσάκια και καθαριστικά που προτείνονται και από τους κατασκευαστές και δεν χαλάνε την επιφάνεια.

Βήμα τρίτο

Αν κάποια από τα παπούτσια έχουν έξτρα σόλες ή εσωτερική επένδυση, όπως οι μπότες του σκι ή άλλων αθλημάτων, φρόντισε να τις πλύνεις ξεχωριστά και να τις αφήσεις να στεγνώσουν απόλυτα πριν τις ξαναβάλεις μέσα.

Βήμα τέταρτο

Αφού έχουν στεγνώσει και εξωτερικά όλα τα παπούτσια, γυάλισέ τα προσεκτικά, ή πέρασε ένα ελαφρύ στρώμα μια ελαφριάς ειδικής κρέμας για παπούτσια που θα τα φροντίσει με τον καλύτερο τρόπο μέχρι τον επόμενο Χειμώνα, εμποδίζοντάς να “σπάσουν” στα επικίνδυνα σημεία.

Με τον ίδιο τρόπο που θα φροντίσεις τα δικά σου παπούτσια, φρόντισε και αυτά του άντρα ή των παιδιών σου.

Βήμα πέμπτο

Συνεχίζοντας στη λογική του προηγούμενου βήματος, φρόντισε να έχεις προμηθευτεί ειδικά καλαπόδια που μπαίνουν στο εσωτερικό του παπουτσιού και κρατούν τεντωμένο το δέρμα. Αν δεν έχεις, ή αν σου φανούν ακριβά, μην παίρνεις για όλα τα ζευγάρια, ή και καθόλου. Μπορείς να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα αν γεμίσεις το μπροστινό μέρος κάθε παπουτσιού με εφημερίδες, άλλου είδους χαρτιά, ή ακόμη και παλιά πανιά που μπορεί να μην χρειάζεσαι. Το δέρμα θα τεντώσει και θα είναι σαν καινούριο τον επόμενο χειμώνα.

Βήμα έκτο

Και πολύ σημαντικό. Για να διατηρήσεις τα παπούτσια και τις μπότες στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, πρέπει να αποθηκεύσεις το καθένα σε διαφορετικό κουτί. Για αυτό τον λόγο, καλό είναι να μην πετάς τα κουτιά από τα καινούρια παπούτσια. Όλο και κάποιο πατάρι, υπόγειο ή αποθήκη θα υπάρχει που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις για την αποθήκευσή τους, άδεια ή αργότερα με τα παπούτσια. Άσε που και τα καλοκαιρινά σου παπούτσια, κάπως έτσι θα τα έχεις μαζέψει. Αν όχι, φρόντισε από την επόμενη σεζόν να το κάνεις. Τα κουτιά διατηρούν τα υποδήματα στην καλύτερη κατάσταση ενώ με την ευκολία που παρέχουν στην αποθήκευση (αφού μπαίνουν ωραιότατα το ένα πάνω από το άλλο) δεν τρώνε άσκοπα χώρο. Τώρα, σε περίπτωση που δεν έχεις τόσα κουτιά, μπορείς να βρεις από μαγαζιά παπουτσιών που έχουν τόσα για πέταμα ή από σούπερ μάρκετ.

Βήμα έβδομο

Βάλε τα καθαρά, γυαλισμένα και φροντισμένα χειμωνιάτικα παπούτσια σου στα κουτιά, βάλε τα κουτιά, στα ντουλάπια, ή όπου έχεις αποφασίσει να τα φυλάξεις, και ξεκίνα την αντίστροφη διαδικασία για τα ανοιξιάτικα και τα καλοκαιρινά.

Πηγή: womenonly

Ευχαριστούμε τη Ζωή Κίττα για το άρθρο της

Φωτογραφίες άρθρου: iheartorganizinglushome

- Διαφήμιση -