10 εκπληκτικές ιδέες για να καλλιεργήσετε το πιο αρωματικό εξωτικό φρούτο στον κήπο σας, την γκουάβα

Η γκουάβα είναι ίσως το πιο αρωματικό φρούτο στον κόσμο, ένα εξωτικό τροπικό φρούτο με μοναδικό έντονο άρωμα. Όταν το κόβουμε από το δέντρο μοσχοβολάει δίνοντας το υπέροχο άρωμά του στο σπίτι. Με καταγωγή από την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό, η γκουάβα ανήκει στα υποτροπικά φυτά, ένα μικρό αειθαλές δέντρο που σχηματίζει χαρακτηριστικούς αρωματικούς καρπούς σε σχήμα αχλαδιού σε κίτρινο ή ροζ ή κόκκινο χρώμα.

- Διαφήμιση -

Το φρούτο γκουάβα θεωρείται υψηλής θρεπτικής αξίας, πλούσιο και εξαιρετικά ισορροπημένο σε βιταμίνες, ενώ περιέχει πενταπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το πορτοκάλι. Περιέχει επίσης λίπη, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο και περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά. Η γκουάβα έχει ιδιαίτερη γλυκόξινη γεύση, πολύ ευχάριστη, ενώ ενδείκνυται και για δίαιτες καθώς έχει πολύ λίγες θερμίδες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γκουάβα με διαφορετικές γεύσεις που κατά καιρούς θυμίζουν τη γεύση της φράουλας, του μήλου ή του ανανά. Θα σας παρουσιάσω 10 εκπληκτικές ιδέες για να καλλιεργήσετε το πιο αρωματικό εξωτικό φρούτο στον κήπο σας, την γκουάβα!

κάτω από ποιες συνθήκες ευδοκιμεί η γκουάβα

Η γκουάβα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις εδάφους και μπορεί να ευδοκιμήσει τόσο σε αμμώδη όσο και σε βαριά αργιλώδη εδάφη. Είναι ανθεκτική στην ξηρασία και μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι επίσης ανθεκτική στην αλατότητα. Είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες, στους δυνατούς βόρειους ανέμους που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στο φύλλωμά του. Γενικά, η γκουάβα χρειάζεται ένα ζεστό κλίμα για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει.

Οι αποστάσεις φύτευσης γκουάβας είναι περίπου 6 μέτρα μεταξύ των δενδρυλλίων και 6-7 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Η γκουάβα μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρες (διάμετρος περίπου 50 cm τουλάχιστον) και θα δώσει καρπούς αν και θα έχει μικρότερη ανάπτυξη περίπου 2-3 ​​μέτρα ύψος αντί για 4-5 μέτρα όταν φυτευτεί στο έδαφος.

πότισμα και λίπανση της γκουάβα

Η γκουάβα δεν έχει υψηλές απαιτήσεις σε νερό για να μας δώσει παραγωγή. Ωστόσο, το τακτικό πότισμα κατά την καυτή περίοδο του καλοκαιριού θα ενισχύσει την παραγωγή και την καρποφορία του τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Είναι απαραίτητο να προστεθεί ένα πλήρες οργανικό λίπασμα ενισχυμένο με ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βορίου στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών χρησιμοποιούμε διαφυλλικά λιπάσματα ψεκασμένα στο φύλλωμα γκουάβα.

κλάδεμα και πολλαπλασιασμός της γκουάβα

Τα νεαρά δενδρύλλια γκουάβας έχουν σχήμα κυπέλλου για να έχουν καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Κατά το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται την άνοιξη μετά την πάροδο των παγετών του χειμώνα, διατηρούμε το σχήμα του δέντρου, αφαιρούμε ξηρούς, άρρωστους και αδύναμους βλαστούς καθώς και κλαδιά, προσπαθώντας να επιτύχουμε καλό αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό του δέντρου. Η γκουάβα μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους, αν και δεν εμφανίζονται πανομοιότυπα φυτά με την ποικιλία των σπόρων. Ο πολλαπλασιασμός γίνεται συνήθως με μοσχεύματα ή με εμβολιασμό των επιθυμητών ποικιλιών γκουάβας σε υποκείμενα σπορόφυτα (φυτά που προέρχονται από σπόρους).

και ένα μυστικό για τη γκουάβα

Η συγκομιδή της γκουάβας ξεκινά στις αρχές του καλοκαιριού και συνήθως διαρκεί 2 μήνες. Συγκομίστε σταδιακά τους καρπούς της γκουάβας όταν ωριμάσουν και ο φλοιός γίνεται κίτρινος εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό του καρπού αρχίζει να μαλακώνει. Τα φρούτα γκουάβα τα μαζεύουμε με το χέρι για να μην τα τραυματίσουμε.

- Διαφήμιση -