6 Συμβουλές για την σωστή χρήση του κλιματιστικού το Καλοκαίρι

6 χρήσιμες συμβουλές για να χρησιμοποιούμε σωστά το κλιματιστικό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού!

- Διαφήμιση -

Η καλύτερη συσκευή και πιο αγαπημένη μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι χωρίς καμία αμφιβολία το κλιματιστικό. Για να αξιοποιήσουμε, όμως, στο έπακρο τις δυνατότητές του, υπάρχουν κάποιες βασικές συμβουλές για να έχουμε μία δροσερή ατμόσφαιρα στο σπίτι αλλά και τρόποι ώστε να εξοικονομήσουμε χρήματα από τη λειτουργία του! 

Πάμε να δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέχουμε!

σωστή εγκατάσταση

Πριν ακόμα λειτουργήσει για πρώτη φορά το κλιματιστικό, θα πρέπει να έχει τοποθετηθεί σωστά, για να μπορέσει να έχει τη καλύτερη δυνατή απόδοση. Τι σημαίνει όμως σωστή τοποθέτηση του κλιματιστικού; Η τοποθέτηση της εσωτερικής μονάδας πρέπει να γίνει σε σημείο όπου ο αέρας δεν διοχετεύεται απευθείας πάνω σε όσους βρίσκονται στον χώρο, ούτε κοντά σε άλλες συσκευές που παράγουν θερμότητα. Η εξωτερική μονάδα πρέπει να βρίσκεται σε σημείο με εύκολη κυκλοφορία αέρα. Επιπλέον οι εργασίες εγκατάστασης θα πρέπει να γίνουν βάσει των προδιαγραφών του κάθε κλιματιστικού.

σωστή θερμοκρασία

Η ρύθμιση του κλιματιστικού στους 18 βαθμούς κελσίου είναι μια θερμοκρασία που πολλές φορές νομίζουμε ότι θα μας κάνει άμεσα και γρήγορα το σπίτι δροσερό αλλά στην πράξη δεν κερδίζουμε τίποτα! Ο χώρος σου θα κρυώσει με τον ίδιο ρυθμό και το κλιματιστικό θα λειτουργήσει πολύ περισσότερο, για να πετύχει τη θερμοκρασία που έχουμε ορίσει. Η σπατάλη σε ενέργεια είναι μεγάλη, χωρίς κάποιο ουσιαστικό όφελος. Η ιδανική θερμοκρασία λοιπόν είναι μεταξύ 22-27 βαθμούς κελσίου και φροντίστε η διαφορά με την εξωτερική θερμοκρασία να μην είναι μεγαλύτερη από 10 βαθμούς.

αποφύγετε τον ήλιο

Για να βοηθήσουμε το κλιματιστικό μας να δημιουργήσει μια δροσερή ατμόσφαιρα, προστατέψτε τον χώρο σας από την ανεπιθύμητη ηλιοφάνεια. Μπορείτε να κατεβάσετε τις τέντες ή να κλείσετε τα παντζούρια όταν ο ήλιος πέφτει σε ένα δωμάτιο. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις πως η θερμοκρασία μέσα στον χώρο δεν θα φτάσει στα ίδια υψηλά επίπεδα, όπως αν είχες τα πάντα ανοιχτά. Όταν έρθει η ώρα να ανάψεις το air condition, αυτό θα χρειαστεί να κάψει λιγότερο, για να πετύχει τη θερμοκρασία που επιθυμείτε.

χρήση με μέτρο

Δεν χρειάζεται να καίτε το κλιματιστικό συνεχώς. Η αλόγιστη λειτουργία του κλιματιστικού το μόνο που θα καταφέρει είναι να ανεβάσει το λογαριασμό του ρεύματος. Μην αφήνετε λοιπόν το κλιματιστικό να λειτουργεί όταν δεν είστε στο χώρο μόνο και μόνο για να βρείτε το σπίτι κρύο όταν γυρίσετε. Επίσης αποφύγετε να το χρησιμοποιείτε τις ώρες που η θερμοκρασία είναι σε ζεστά αλλά ανεκτά επίπεδα. Το βράδυ μπορείτε να ορίσετε χρονοδιακόπτη, έτσι ώστε να κλείσει αυτόματα το κλιματιστικό την ώρα που κοιμάστε.

ανανεώνετε συχνά τον αέρα

Για να επιτύχετε την κατάλληλη θερμοκρασία και ταυτόχρονα την καλύτερη δυνατή απόδοση του κλιματιστικού σας θα πρέπει να μην υπάρχουν απώλειες. Πώς θα το καταφέρετε όμως αυτό; Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα για να κρυώσει πιο γρήγορα ο χώρος. Μην ξεχνάτε, όμως, πως αυτός είναι ένας κανόνας που θα πρέπει κάποιες φορές να το σπάτε: το κλιματιστικό κάνει ανακύκλωση του αέρα που υπάρχει ήδη στον χώρο. Άρα, μετά από την πολύωρη χρήση του air condition, θα πρέπει να ανανεώνετε τον αέρα του χώρου σας.

έγκαιρη συντήρηση

Η τακτική συντήρηση του κλιματιστικού και ο καθαρισμός των φίλτρων είναι δύο πράγματα που δεν πρέπει να αμελείτε. Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Αρχικά το κλιματιστικό λειτουργεί πιο αποδοτικά, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια. Επιπλέον ο αέρας είναι πιο καθαρός και υγιεινός. Τέλος, με τη σωστή συντήρηση, προλαμβάνετε προβλήματα και κρατάτε τη συσκευή σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης πλύνετε τα φίλτρα της συσκευής σας μία φορά των μήνα. 

- Διαφήμιση -