Δείτε από τι κινδυνεύετε από κλιματιστικό που δεν έχει συντηρηθεί σωστά

Καθάρισμα και αλλαγή φίλτρου air condition
Πηγή: edwardsairenterprise.com

Ανέκαθεν γνωρίζαμε ότι τα κλιματιστικά αποτελούν σημείο συσσώρευσης μικροβίων, μούχλας, βακτηρίων και μυκήτων γι’ αυτό και η σωστή συντήρηση κλιματιστικού πρέπει να γίνει συνήθεια κάθε χρόνο.

- Διαφήμιση -

Χαρακτηριστική είναι η παρατήρηση, σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, ότι αυξάνονται οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, μυών και αρθρώσεων σε ανθρώπους που ζουν, ή και εργάζονται σε χώρους με κλιματισμό.

Μάλιστα μετά την πανδημία του αναφέρεται χαρακτηριστικά από όλους τους ειδικούς ότι σε όλα τα είδη των κλιματιστικών είναι σημαντική η σωστή εγκατάσταση αλλά και η τακτική ανανέωση των φίλτρων τους. Ωστόσο, η αυξημένη λειτουργία των κλιματιστικών κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες, ενδέχεται να απαιτήσει συχνότερη συντήρηση.

Συντήρηση κλιματιστικού και Κορωνοϊός COVID-19
Συντήρηση κλιματιστικού και Κορωνοϊός COVID-19 – Πηγή φωτογραφίας: iStock

Απαραίτητο είναι λοιπόν σε χώρους που κλιματίζονται να γίνεται μέριμνα για τη σωστή συντήρηση των κλιματιστικών και την ορθή χρήση τους με θερμοκρασία στον χώρο στους 25 βαθμούς και συχνό αερισμό του χώρου.

Κίνδυνοι που διατρέχει η υγεία μας από ένα μη σωστά συντηρημένο κλιματιστικό

Νόσος των λεγεωνάριων (legionella)

Εκδηλώθηκε για πρώτη φορά σε άτομα που είχαν παρευρεθεί σε αμερικάνικη συγκέντρωση λεγεώνων στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1976 και στην οποία προσεβλήθησαν 220 άτομα, από τα οποία τα 34 πέθαναν. Μετά το περιστατικό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μικρόβιο legionella, το οποίο μεταδίδεται μέσω της αναπνοής και της εισρόφησης σταγονιδίων που περιέχουν τον μικροοργανισμό και φωλιάζει στις μονάδες κλιματιστικών. Συνήθη συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, τα ρίγη, ο βήχας, οι μυϊκοί πόνοι και ο πονοκέφαλος. Η μόλυνση από τον μικροοργανισμό μπορεί να αποφευχθεί αν γίνεται επαρκής συντήρηση και χρήση φίλτρων ενεργού άνθρακα στα κλιματιστικά.

Η νόσος των λεγεωνάριων
Νόσος τον λεγεωνάριων – Πηγή φωτογραφίας: groenehoedduurzaam.nl

H αυξημένη λειτουργία των κλιματιστικών κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες, ενδέχεται να απαιτήσει συχνότερη συντήρηση.

Αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα συνολικά θα ταλαιπωρήσει ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% του συνολικού πληθυσμού. Σύμφωνα με ιατρούς, η χρήση κλιματιστικών χωρίς κατάλληλα φίλτρα σε συνδυασμό με τον μη επαρκή εξαερισμό, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ρινικό επιθήλιο και κατ’ επέκταση να δυσχεράνει την αναπνοή.

Συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας
Συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας – Πηγή: medium.com

Επίσης μπορεί να προκαλέσει:

  • Φαρυγγίτιδα
  • Πονοκεφάλους
  • Αλλεργίες
  • H μόλυνση του αναπνευστικού από μύκητες και σκόνη με επιδείνωση ή εμφάνιση αλλεργιών

Απαραίτητο είναι λοιπόν να απολυμαίνουμε συχνά τα κλιματιστικά μας αλλά και να τοποθετούμε φίλτρο ενεργού άνθρακα για κλιματιστικό το οποίο θα αλλάζεται ανά τακτό χρονικό διάστημα. Με τον υδράργυρο στα ύψη, το κλιματιστικό στο σπίτι και τον χώρο εργασίας είναι επιβεβλημένο, αλλά βασικό είναι να μην ξεχνάμε τι χρειάζεται ώστε η χρήση του να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας. Η σωστή συντήρηση κλιματιστικού πρέπει να γίνει τακτική μας συνήθεια κάθε έτος!

- Διαφήμιση -