Τα φρούτα και τα λαχανικά τα επιλέγουμε με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να είναι φρέσκα και σε καλή κατάσταση. Φανταστείτε, λοιπόν, να τα βγάλετε από το ψυγείο μετά από λίγες μέρες και να παρατηρήσετε ότι έχουν αποσυντεθεί και έχουν μουχλιάσει εντελώς. Δεν είναι μια απογοητευτική κατάσταση; Ειδικά όταν μόλις σχεδίαζες να ετοιμάσεις μεσημεριανό και χρειαζόσουν ιδιαίτερα αυτά τα προϊόντα για το μενού! Πόσες φορές έχετε αναγκαστεί να πετάξετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας λόγω της απώλειας της γεύσης τους ή των ευδιάκριτων κηλίδων μούχλας; Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε ότι δεν πρέπει ποτέ να τα καταναλώνετε σε αυτή την κατάσταση, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι ορισμένα μέρη δεν επηρεάζονται πραγματικά. Παραμένουν επιβλαβή για την υγεία!
Αυτό είναι γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη: οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη υγρασία στα τρόφιμα που αποθηκεύονται στο εσωτερικό και αναπόφευκτα να οδηγήσουν στην εμφάνιση μούχλας. Φυσικά, η διατήρηση αυτών των ευπαθών τροφίμων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Μερικές φορές, όμως, μερικά βήματα είναι αρκετά για να αποτρέψουν την πολύ γρήγορη αλλοίωση. Θα σας παρουσιάσω 5 χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα!
σφουγγάρι
Κατ’ αρχάς αφαιρέστε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά από το συρτάρι του ψυγείου σας. Καθαρίστε το καλά, φροντίζοντας να αφαιρέσετε όλους τους λεκέδες και την υπερβολική υγρασία. Στεγνώστε το καλά και μετά τοποθετήστε δύο σφουγγάρια μέσα. Στην συνέχεια, τοποθετήστε τα φρούτα και τα λαχανικά σας στα σφουγγάρια. Αυτά θα απορροφήσουν την υγρασία που κανονικά θα απορροφούνταν από διάφορα τρόφιμα, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν στεγνά και φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Εάν θέλετε να επιτύχετε ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα και να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να εξαλείψετε τις άσχημες οσμές, απλά προσθέστε μερικές σταγόνες λευκό ξίδι στα σφουγγάρια. Αυτό το φυσικό αποσμητικό θα εξουδετερώσει όλες τις δυσάρεστες οσμές και, ταυτόχρονα, θα αποτρέψει το σχηματισμό μούχλας στο ψυγείο.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ο κύριος λόγος για τον οποίο τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα φρέσκα τρόφιμα τείνουν να αλλοιώνονται είναι η υπερβολική υγρασία. Εκτός από το κόλπο των δύο σφουγγαριών που μόλις είδαμε, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να καλύψετε όλο το συρτάρι του ψυγείου με απορροφητικό χαρτί. Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα ισχυρό, ανθεκτικό είδος χαρτιού για να αποτρέψετε την περαιτέρω αλλοίωση των λαχανικών σας.
θερμοκρασία
Η θερμοκρασία του ψυγείου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Αν λοιπόν η θερμοκρασία του ψυγείου είναι πολύ χαμηλά, αναπόφευκτα θα τείνει να χαλάσει τα φρούτα και τα λαχανικά σας. Θυμηθείτε λοιπόν ότι η υψηλότερη θερμοκρασία στο ψυγείο είναι αυτή των συρταριών, φτάνοντας κατά μέσο όρο τους 10°C.
πλύνετε τα συρτάρια του ψυγείου
Μια άλλη πολύ σημαντική συμβουλή που θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε περισσότερο τα φρούτα και τα λαχανικά είναι να καθαρίζετε τα συρτάρια του ψυγείου όπου αποθηκεύετε αυτά τα προϊόντα μία φορά την εβδομάδα. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι αυτοί οι χώροι ευνοούν τον σχηματισμό και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Ως εκ τούτου, ο συνεχής καθαρισμός θα μπορούσε να είναι χρήσιμος για την εξάλειψη των βακτηρίων και συνεπώς την πρόληψη της αλλοίωσης των τροφίμων.
χάρτινες σακούλες
Συνιστάται επίσης να αποθηκεύετε πάντα φρούτα και λαχανικά σε χάρτινες σακούλες: όχι μόνο θα προάγουν την καλή κυκλοφορία του αέρα, αλλά θα προστατεύουν επίσης αποτελεσματικά τα προϊόντα σας.
Προειδοποίηση: αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες, οι οποίες τείνουν να ενθαρρύνουν το σχηματισμό υγρασίας. Ωστόσο, αν δεν έχετε άλλη επιλογή και έχετε μόνο πλαστικές σακούλες, μπορείτε πάντα να κάνετε μικρές τρύπες σε αυτές για να περνάει ο αέρας.
πετάξτε τα σάπια προϊόντα
Αν παρατηρήσετε σάπια προϊόντα στο ψυγείο σας, μην περιμένετε πολύ για να τα πετάξετε, γιατί θα μπορούσαν εύκολα να προκαλέσουν σήψη άλλων τροφών. Επομένως, για να μην σαπίσουν γρήγορα τα τρόφιμα σας, σας συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να καθαρίζετε το ψυγείο σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα!