20 απίστευτες χρήσεις του οξυζενέ που δεν γνωρίζατε

Το οξυζενέ ονομάζεται αλλιώς υπεροξείδιο του υδρογόνου, χημικά παριστάνεται ως H2O2 και είναι ένα από τα πιο κοινά οικιακά απολυμαντικά στον κόσμο. Γνωρίζατε ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου αποτελείται μόνο από νερό και οξυγόνο?
Οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν υπεροξείδιο του υδρογόνου για την απολύμανση σε μικρές πληγές και ως λευκαντικό για ευαίσθητα ρούχα, ωστόσο υπάρχει πολύ περισσότερες χρήσεις που ούτε καν τις φαντάζεστε!

- Διαφήμιση -

Ας δούμε λοιπόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου)

Απολύμανση πληγών

 Το οξυζενέ χρησιμοποιείται από πολλούς για να καθαρίσει τις πληγές. Το οξυγονωμένο νερό βοηθά πραγματικά στη διακοπή της αιμορραγίας αλλά και στην απολύμανση της πληγής.

Αφαιρέστε το κερί από τα αυτιά

Τα άτομα με κερί στα αυτιά μπορούν να αναμειγνύουν μερικές σταγόνες ελαιόλαδο με οξυζενέ και να το ρίχνουν στα αυτιά τους. Αφού η σταγόνα φτάσει στο αυτί, γείρετε κουνώντας το κεφάλι σας. Μετά από 1-2 λεπτά αδειάστε το υγρό από τα αυτιά σας και καθαρίστε το κερί!

πλύσιμο σκύλων

Τα σκυλιά έχουν τα δικά τους μοναδικά αρώματα. Για αυτό, πρέπει να πλένονται αρκετά συχνά. Σε ένα κουβά, προσθέστε ένα λίτρο οξυζενέ, δύο λίτρα ζεστού νερού και ένα κουταλάκι του γλυκού σαπούνι υγρού πιάτων. Πλύνετε το σκυλί σας με αυτό το μείγμα και στη συνέχεια ξεπλύνετε.

Καθαρισμός ξύλου κοπής 

Μπορείτε να καθαρίσετε το ξύλο κοπής με οξυζενέ. Ρίξτε το το οξυζενέ στο ξύλο και αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε. Αυτή η μέθοδος είναι ασφαλέστερη για ξύλινες και πλαστικές σανίδες κοπής.

Απολύμανση οδοντόβουρτσας

Βουτήξτε τις οδοντόβουρτσες σε οξυζενέ για να σκοτώσετε τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου αλλά και άλλα μικρόβια που πιθανόν να υπάρχουν μέσα στο μπάνιο.

Φωτεινότητα στα μαλλιά

Το οξυζενέ χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε βαφές μαλλιών για να ελαφρύνει ανοίξει το χρώμα των μαλλιών. Ψεκάστε οξυζενέ στα μαλλιά σας και αφήστε το για λίγα λεπτά. Στην συνέχεια ξεπλύνετε. 

Βελτιώστε τη βλάστηση των σπόρων

Μουλιάστε τους σπόρους σε οξυζενέ για να αφαιρέσετε τα σπόρια μυκήτων και να αυξήσετε τις πιθανότητες βλάστησης.

Λεύκανση δοντιών

Ανακατέψτε μαγειρική σόδα με οξυζενέ για να δημιουργήσετε μια πάστα. Τρίψτε την στην οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε τα δόντια σας.

Αφαίρεση λεκέδων αίματος

Το οξυζενέ αφαιρεί τους λεκέδες αίματος στα υφάσματα. Ρίξτε οξυζενέ πάνω στην περιοχή που έχει στάξει το αίμα. Αφήστε το να καθίσει για λίγο και μετά πλύνετε το ύφασμα. Πριν προσπαθήσετε να καθαρίσετε λεπτό ή χρωματιστό ύφασμα, κάντε μια μικρή δοκιμή.

Πλύνετε φρούτα και λαχανικά

Αναμίξτε ίσες ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου και νερού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Χρησιμοποιήστε αυτό το μείγμα για να αφαιρέσετε χημικά και βρωμιές από φρούτα και λαχανικά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά.

Λεύκανση ρούχων

Ρίξτε ένα φλιτζάνι οξυζενέ στο νερό πλύσης και αφήστε το στα ρούχα για 15-30 λεπτά προκειμένου να φωτίσετε τα σκούρα ή τα κιτρινισμένα λευκά.

Καθαρισμός μούχλας

Μπορείτε να εφαρμόσετε οξυγονωμένο νερό σε περιοχές με μούχλα και υγρασία στα μπάνια και τις κουζίνες σας.

Χαλαρωτικό μπάνιο

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οξυζενέ για αποτοξίνωση όταν αισθάνεστε άγχος. Προσθέστε δύο λίτρα οξυγονωμένου νερού στην μπανιέρα σας. Θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα σας.

Καθαρίστε τα καμένα δοχεία και τα τηγάνια 

Ανακατέψτε μαγειρική σόδα με οξυζενέ και σχηματίστε μια πάστα. Εφαρμόστε αυτήν την πάστα στα καμένα δοχεία και τα τηγάνια. Περιμένετε λίγο και μετά ξεπλύνετε.

Καθαρισμός τουαλέτας  

Ρίξτε ένα λίτρο οξυζενέ στην τουαλέτα και αφήστε το να καθίσει για μια ώρα. Στη συνέχεια τραβήξτε το καζανάκι. Η τουαλέτα σας θα είναι πολύ καθαρή.

Απαλλαγείτε από την ακμή

Χρησιμοποιήστε το για να ξεπλύνετε το πρόσωπό σας και να σκοτώσετε τα βακτήρια που προκαλούν ακμή βοηθώντας να καθαρίσει η επιδερμίδα σας.

Καθαρίστε τους αφυγραντήρες

Προσθέστε 470 ml οξυζενέ σε 4 λίτρα νερού και περάστε το διάλυμα μέσα από τους αφυγραντήρες για να απολυμάνετε και να αφαιρέστε τυχόν μούχλα που μπορεί να υπάρχει στο εσωτερικό τους

Αντιμετωπίστε τους κάλους των ποδιών

Ανακατέψτε ίσες ποσότητες από οξυζενέ και ζεστό νερό για να ενυδατώσετε τα πόδια σας και να μαλακώσετε φυσικά τους κάλους.

Φακοί επαφής

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό για τους φακούς επαφής, χάρη στην ικανότητά του να διασπά τις πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στο φακό από την ανοσολογική απόκριση του ματιού, με αποτέλεσμα να είναι αποτελεσματικό απολυμαντικό για τα άτομα με ευαίσθητα μάτια.

Στοματικό διάλυμα

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένα πολύ αποτελεσματικό και ανέξοδο στοματικό διάλυμα. Πάρτε λίγο υπεροξείδιο του υδρογόνου και κρατήστε το στο στόμα σας για 10 λεπτά ημερησίως, και μετά φτύστε. Θα καταπολεμήσετε τις πληγές και τα δόντια σας θα γίνουν πιο λευκά.

Προφυλάξεις:


Να είστε πάντα προσεκτικοί καθώς το υγρό σε μεγάλες ποσότητες όπως και οι ατμοί του μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα στο δέρμα και τους πνεύμονες.
Επίσης, προσέξτε ιδιαίτερα να μην το καταπιείτε όταν πρόκειται για στοματική χρήση.
Η κατάποση του μπορεί να είναι βλαβερή για την υγεία σας και να σας προκαλέσει ζαλάδα, ναυτία, εμετό και (σε αρκετά μεγάλες ποσότητες) ακόμη και θάνατο.
Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι κατάλληλο μόνο για εξωτερική χρήση!

- Διαφήμιση -