6 εύκολοι τρόποι για να καθαρίσετε τα χάλκινα σκεύη

Ο ορείχαλκος είναι παντού, από φωτιστικά και βάζα μέχρι τραπεζάκια σαλονιού και μαχαιροπίρουνα. Με την πάροδο του χρόνου, ο χαλκός θα αρχίσει να δείχνει άσχημος λόγω οξείδωσης και βρωμιάς από το άγγιγμα κ.λπ. Αλλά προτού αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε την πιο προφανή μέθοδο, το γυάλισμα ορείχαλκου, ας σας δείξουμε πρώτα μερικές εναλλακτικές μεθόδους. Θα σας παρουσιάσω 6 τρόπους για να καθαρίσετε τα χάλκινα σκεύη σας!

- Διαφήμιση -

προσδιορίστε εάν το αντικείμενο είναι κατασκευασμένο από χαλκό

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσδιορίσετε είναι αν το αντικείμενο που θέλετε να καθαρίσετε είναι όντως ορείχαλκος. Αν και φαίνεται να είναι ορείχαλκος, μπορεί επίσης να είναι χάλυβας, ψευδάργυρος ή χυτοσίδηρος με ένα στρώμα ορείχαλκου. Ο ευκολότερος τρόπος για να το ελέγξετε είναι με έναν μικρό μαγνήτη. Οι μαγνήτες δεν κολλάνε σε συμπαγή ορείχαλκο. Έτσι, αν ο μαγνήτης κολλήσει, είναι ένα ορειχάλκινο αντικείμενο.

σαπούνι και ζεστό νερό

Ξεκινήστε με ζεστό σαπουνόνερο και ένα πανί από μικροΐνες: Περάστε καλά με το πανί καθαρισμού όλες τις χάλκινες επιφάνειες και χρησιμοποιήστε μια καθαρή οδοντόβουρτσα για να μπείτε σε όλες τις ρωγμές. Γεμίστε πρώτα ένα μπολ με ζεστό νερό. Προσθέστε 5 έως 6 σταγόνες υγρού σαπουνιού στο νερό και ανακατέψτε. Βουτήξτε λίγο από το πανί μικροϊνών ή μια παλιά οδοντόβουρτσα στο μείγμα και βουρτσίστε την χάλκινη επιφάνεια. Τέλος σκουπίστε τα υπολείμματα με ένα υγρό πανί, ξεπλύνετε με ζεστό νερό και αφήστε το χάλκινο αντικείμενο να στεγνώσει.

κέτσαπ, σάλτσα ντομάτας ή πελτές ντομάτας

Για πιο βαρύ καθαρισμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κέτσαπ, σάλτσα ντομάτας ή πάστα ντομάτας. Απλώς τρίψτε μια λεπτή στρώση στον ορείχαλκο, αφήστε την να καθίσει για μια ώρα και στη συνέχεια καθαρίστε το αντικείμενο με ζεστό σαπουνόνερο.

χυμός λεμονιού

Το λεμόνι είναι ένας αποδεδειγμένος βασιλιάς της καθαριότητας για πολλά πράγματα. Αν ψάχνετε για έναν φυσικό τρόπο να γυαλίσετε τον ορείχαλκο, πάρτε ένα λεμόνι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στύψετε το λεμόνι! Αρχικά, γεμίστε ένα μπολ με νερό. Στη συνέχεια στύψτε μισό λεμόνι στο δοχείο με το νερό. Κατόπιν, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε τα όλα μαζί. Βάλτε το ορειχάλκινο αντικείμενο στο δοχείο. Για μεγάλα αντικείμενα, η ακόλουθη μέθοδος είναι καλύτερη επιλογή. Αφήστε το να μουλιάσει μέχρι να καθαρίσει ξανά. Σκουπίστε τον ορείχαλκο με ένα καθαρό πανί και αφήστε τον να στεγνώσει.

λεμόνι με αλάτι

Ο δεύτερος τρόπος καθαρισμού ορείχαλκου χρησιμοποιεί επίσης ένα λεμόνι. Ωστόσο, αυτός ο τρόπος είναι λίγο διαφορετικός. Αντί να στύβετε το χυμό, χρησιμοποιήστε απευθείας το λεμόνι. Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση. Πασπαλίστε λίγο αλάτι στην ανοιχτή πλευρά του λεμονιού. Τρίψτε την αλατισμένη πλευρά του λεμονιού πάνω στα ορειχάλκινα αντικείμενα. Μόλις γυαλίσει ο ορείχαλκος, σκουπίστε το και αφήστε το να στεγνώσει.

αλάτι, αλεύρι και ξύδι

Το ξύδι έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το λεμόνι με πολλούς τρόπους. Είναι λοιπόν λογικό να το χρησιμοποιείτε ως καθαριστικό και για ορείχαλκο και χρυσό. Γεμίστε πρώτα μισό φλιτζάνι με ξύδι. Στην συνέχεια, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε τα όλα μαζί. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει μια κάπως πιο πηχτή πάστα. Απλώστε το μείγμα πάνω από τον ορείχαλκο και αφήστε το να δράσει για 10-15 λεπτά. Σκουπίστε τα υπολείμματα με ένα υγρό πανί, ξεπλύνετε με ζεστό νερό και αφήστε τον ορείχαλκο να στεγνώσει.

γυαλιστικό ορείχαλκου

Τα καθαριστικά και γυαλιστικά μετάλλων του εμπορίου είναι επίσης αποτελεσματικά στον καθαρισμό ορείχαλκου.

λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν γυαλίζετε ορείχαλκο

Υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να προσέξετε όταν καθαρίζετε και γυαλίζετε ορείχαλκο:

Αποφύγετε τη χρήση ισχυρά λειαντικών υφασμάτων γυαλίσματος, βούρτσες με μεταλλικές τρίχες ή συρματάκι. Αυτά θα γρατσουνίσουν την επιφάνεια του ορείχαλκου.
Για να αποφευχθεί η αμαύρωση, χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί για να εφαρμόσετε ένα λεπτό στρώμα λινέλαιου ή ορυκτέλαιο για να καθαρίσετε τον ορείχαλκο.
Πολλά ορειχάλκινα αντικείμενα προστατεύονται με ένα στρώμα λάκας. Καθαρίστε τα μόνο με ζεστό σαπουνόνερο! Εάν αυτά τα αντικείμενα είναι πολύ αμαυρωμένα, θα πρέπει να αφαιρέσετε τη λάκα με ένα αφαιρετικό χρώματος ή βερνικιού, να καθαρίσετε και να γυαλίσετε τον ορείχαλκο με μία από τις παραπάνω μεθόδους και στη συνέχεια να καλύψετε ξανά το αντικείμενο.
Θα πρέπει να αποφεύγετε να αγγίζετε τα ορειχάλκινα αντικείμενα σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ο τακτικός καθαρισμός με ένα πανί μικροϊνών αποτρέπει τη συσσώρευση σκόνης και βρωμιάς και διατηρεί το ορείχαλκο πιο όμορφο.

- Διαφήμιση -