Ας το παραδεχτούμε: ο καθαρισμός είναι μια ταλαιπωρία. Αλλά με τις κατάλληλες προμήθειες και λίγο προγραμματισμό, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο που θα ξοδεύατε κανονικά για να έχετε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι. Από το τρίψιμο δαπέδων με οδοντόβουρτσες μέχρι την επίτευξη μιας λαμπρής λάμψης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο στρατός ξέρει πώς να καθαρίζει. Θέλετε το σπίτι σας να λάμψει από στρατιωτική καθαριότητα; Θα σας παρουσιάσω 4 μυστικά από τον στρατό που θα κάνουν το σπίτι σας να λάμπει από καθαριότητα!
Βήμα πρώτο: Καθαρίστε λίγο κάθε μέρα
Εάν διατηρείτε τα πάντα αρκετά καθαρά όλη την εβδομάδα, αυτό που χρειάζεται να κάνετε μόνο είναι ένας μεγαλύτερος καθαρισμός δύο ή τρεις φορές το μήνα. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο και κουραστικό να σκουπίζετε το ντους σας μετά από κάθε χρήση ή να σκουπίζετε τον πάγκο του μπάνιου κάθε δεύτερη μέρα, αλλά πρόκειται για μια ρουτίνα που λειτουργεί για εσάς και το νοικοκυριό σας αν την τηρήσετε. Είτε καθαρίζετε το πάτωμα του μπάνιου, είτε καθαρίζετε τον πάγκο της κουζίνας είτε τακτοποιείτε τα αντικείμενα που βρίσκονται σκόρπια στο δωμάτιο, λίγη ώρα καθαριότητας κάθε μέρα θα σας βοηθήσει πάρα πολύ.
Βήμα δεύτερο: Δημιουργήστε ένα απλό σύστημα καθαρισμού
Aυτή η διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα απλό, βασικό καθάρισμα που κάνει τη διαφορά. Η χρήση ενός απλού, αποτελεσματικού συστήματος με τα κατάλληλα καθαριστικά θα σας εξοικονομεί πάντα χρόνο και ενέργεια έναντι των πιο σκληρών χημικών που χρησιμοποιούνται μία φορά το μήνα. Δημιουργήστε ένα σχέδιο που λειτουργεί για εσάς. Κάντε μια λίστα με τα αντικείμενα που θα καθαρίζετε καθημερινά ή μετά από κάθε χρήση. Τα στοιχεία αυτής της λίστας θα περιλαμβάνουν:
Καθάρισμα των τοίχων του ντους (για αποφυγή συσσώρευσης σαπουνιού, αλάτων και μούχλας).
Σκούπισμα του νεροχύτη της κουζίνας μετά από κάθε χρήση.
Συμμάζεμα αντικείμενων που βρίσκονται στα κύρια δωμάτια του σπιτιού.
Πλύσιμο του καλαθιού με τα άπλυτα ρούχα στο πλυντήριο έως το να βάζετε τα πάντα στα συρτάρια τους.
Επίσης, κάντε μια λίστα με πράγματα που θα κάνετε κάθε εβδομάδα. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να σκουπίζετε τα μπάνια τη Δευτέρα, να σκουπίζετε τα χαλιά την Τρίτη, να σκουπίζετε το πάτωμα της κουζίνας την Τετάρτη (ίσως καθημερινά αν έχετε μεγάλο νοικοκυριό) και να ξεσκονίζετε τα κύρια δωμάτια του σπιτιού την Πέμπτη. Ορίστε ένα πρόγραμμα που είναι λογικό για εσάς και μπορείτε να το τηρήσετε κάθε εβδομάδα. Οι ρουτίνες είναι το κλειδί για τον καθαρισμό. Έτσι λοιπόν εάν δημιουργήσετε μια ρουτίνα, τότε γίνεται φυσικά. Προσθέτει ότι αυτή η ρουτίνα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να παρατηρήσετε πότε κάτι δεν είναι στη θέση του.
Βήμα τρίτο: Βρείτε ένα μέρος για τα πάντα
Σε μέρη όπως στρατώνες και πλοία τα πάντα είναι τακτοποιημένα και έχουν τον δικό τους καθορισμένο χώρο όπου πρέπει να επιστραφούν εκεί όταν δεν χρησιμοποιούνται. Αυτή η ίδια τακτική πρέπει να χρησιμοποιείται και στο σπίτι σας. Κάθε παλτό πρέπει να έχει κρεμάστρα, κάθε σακίδιο να είναι στη θέση του. Κάθε παιχνίδι πρέπει να έχει ένα μέρος για αποθήκευση (είτε είναι σε ένα καλάθι στο σαλόνι είτε σε ένα ράφι στο υπνοδωμάτιο του παιδιού σας.)
Βήμα τέταρτο: Διατηρήστε τα εργαλεία καθαρισμού συγκεντρωμένα
Η διαθεσιμότητα εργαλείων σας και η εύκολη πρόσβαση σε αυτά, όταν τα χρειάζεστε, σας επιτρέπει να ολοκληρώσετε την εργασία σε λιγότερο χρόνο. Κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας θα πρέπει να υπάρχουν πολλές πετσέτες χεριών και καθαριστικά, καθώς και καθαριστικά για τον νεροχύτη, την κουζίνα και τις επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα.
Η ντουλάπα στα υπνοδωμάτιά σας θα πρέπει να έχει προμήθειες ξεσκονίσματος, καθαριστικό τζαμιών και αν υπάρχει χώρος, ηλεκτρική σκούπα. Εάν έχετε όλα αυτά τα αντικείμενα κοντά, θα έχετε λιγότερους λόγους να παραλείψετε τον καθαρισμό και θα σας βοηθήσει να τελειώσετε πιο γρήγορα.