13 εντυπωσιακές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και την αυλή σας με το άλιουμ, ένα λουλούδι που μοιάζει με μπάλα!

Το άλιουμ ανήκει στο γένος μονοκοτυλήδονων ανθοφόρων φυτών που περιλαμβάνει εκατοντάδες είδη, όπως κρεμμύδια, σκόρδα, πράσα και σχοινόπρασο. Τα διακοσμητικά άλιουμ είναι μέλη του ίδιου είδους. Μυρίστε έναν βολβό, κόψτε ένα στέλεχος ή συνθλίψτε ένα φύλλο και η σύνδεση είναι προφανής. Στον κήπο, αυτά τα λουλούδια που μοιάζουν με μπάλα, έχουν μια όψη ευγενή και παιχνιδιάρικη. Μια κεφαλή λουλουδιού άλιουμ είναι ένα σύμπλεγμα μεμονωμένων μικρών λουλουδιών. Το συνολικό σχήμα μπορεί να είναι στρογγυλό ή οβάλ και το χρώμα του λουλουδιού μπορεί να είναι λευκό, κίτρινο, ροζ, μοβ ή μπλε. Τα ύψη ποικίλλουν επίσης, με μερικά στελέχη λουλουδιών να είναι πολύ μικρά (10-15 cm) και άλλα αρκετά ψηλά (100-120 cm). Κάθε τύπος άλιουμ προσθέτει το δικό του ξεχωριστό στυλ και προσωπικότητα στον κήπο. Θα σας παρουσιάσω 13 εντυπωσιακές ιδέες για να διακοσμήσετε τον κήπο και την αυλή σας με το άλιουμ, ένα λουλούδι που μοιάζει με μπάλα!

- Διαφήμιση -

φύτευση

Τα άλιουμ που καλλιεργούνται από βολβούς φυτεύονται το φθινόπωρο μέχρι τους πρώτους παγετούς.

Το μέγεθος του βολβού καθορίζει το βάθος φύτευσης. Οι μεγάλοι βολβοί θα πρέπει να έχουν βάθος 12 έως 18 cm, ενώ οι μικρότεροι θα πρέπει να έχουν βάθος μόνο 8 cm. Τα άλιουμ στον κήπο δεν κινδυνεύουν να φαγωθούν από τα ζώα καθώς η γεύση του κρεμμυδιού δεν είναι δημοφιλής στα ζώα.

Τα περισσότερα άλιουμ ανθίζουν στα τέλη της άνοιξης, μαζί με τις τελευταίες τουλίπες και πριν από τις ίριδες και τις παιώνιες. Τα λουλούδια διαρκούν για εβδομάδες και μοιάζουν να αιωρούνται πάνω από τον κήπο σαν μπαλόνια. Μετά την ανθοφορία, τόσο τα λουλούδια όσο και το φύλλωμα ξεθωριάζουν και επιτρέπουν στα καλοκαιρινά πολυετή φυτά να είναι στο επίκεντρο. Τα αλιούμ είναι κατάλληλα για βραχόκηπους, όπου ευδοκιμούν σε καλά στραγγιζόμενες περιοχές ανάμεσα στα βράχια.

Τα άλιουμ επίσης είναι εξαιρετικά για βάζα. Οι άκαμπτοι μίσχοι τους διευκολύνουν τη φύτευση και τα άνθη έχουν μεγάλη διάρκεια.

Πολλά άλιουμ αναπτύσσονται καλά σε γλάστρες, φυτεμένα μόνα τους ή αναμεμειγμένα με άλλα φυτά.

Τα άλιουμ συνήθως παράγουν φύλλα ένα μήνα νωρίτερα πριν εμφανιστούν τα μπουμπούκια των ανθέων. Σε ορισμένα είδη, το φύλλωμα αρχίζει να κιτρινίζει και να πεθαίνει πριν τα λουλούδια μαραθούν. Για να κρύψετε αυτό το ξεθώριασμα του φυλλώματος, φυτέψτε τους βολβούς ανάμεσα σε άλλα φυτά που θα καλύψουν τα νεκρά φύλλα.

Περιμένετε να δείτε πολλούς επικονιαστές όταν τα άλιουμ σας είναι ανθισμένα γι’ αυτό και αποτελούν εξαιρετική προσθήκη σε κάθε είδους κήπο.

Τα περισσότερα άλιουμ είναι πολυετή. Αυτό σημαίνει ότι είναι ανθεκτικά στο χειμώνα και δεν χρειάζεται να ξεθάψετε τους βολβούς που θα ανθίσουν στον κήπο σας την επόμενη άνοιξη.

- Διαφήμιση -